Jaka jest najlepsza i najskuteczniejsza dieta odchudzająca?

0
658

Istnieje wiele sposobów, aby szybko stracić na wadzę kilka kilogramów, jednak większość z nich sprawia, że czujemy się głodni i niezadowoleni. Po zakończeniu diety, pomimo, że faktycznie udało nam się nieco zmniejszyć obwód talii, po kilku tygodniach zostajemy ofiarami efektu jo-jo, co rusza machinę odchudzania na nowo. Jeśli jesteś już zmęczony ciągłym brakiem długotrwałych rezultatów w walce o szczupłą sylwetkę, zastanów się nad dietą mądrą, skuteczną i uszytą na twoją miarę przez profesjonalnego dietetyka. Jakich produktów unikać w swoim jadłospisie? Jak stracić „z głową” nadprogramowe kilogramy?

Najskuteczniejsza dieta odchudzająca – jakich produktów się wystrzegać

Nie schudniesz jedząc wszystko co popadnie i na co tylko masz ochotę. Chcąc schudnąć koniecznie musisz wystrzegać się pewnych produktów, jeśli na stałe zagościły w twojej diecie. Przede wszystkim pożegnaj się z cukrami, węglowodanami, słodkimi napojami, białym pieczywem, alkoholem, tłustymi mięsami jak choćby wieprzowina,

Chudnij z głową – najlepsze produkty na diecie odchudzającej

  1. Jajka

Jajka wracają do łask, jeśli chodzi o produkty spożywane na dietach odchudzających. Na wiele lat poszły w odstawkę, ponieważ zarzucano im podwyższanie poziomu cholesterolu we krwi a w konsekwencji przypisywano jajkom powodowanie ataków serca. Dziś wiemy, że to mit, a jajka są bogatym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i sprawiają, że czujemy się najedzeni pomimo niskiego spożycia kalorii. Jajka są również wyjątkowo bogate w składniki odżywcze (niemal wszystkie z nich znajdują się w żółtku).

  1. Rośliny zielonolistne

Rośliny zielonolistne mają kilka właściwości, które czynią je idealnym składnikiem diety odchudzającej. Takimi roślinami są na przykład: jarmuż, szpinak, collard. Dostarczają wiele składników odżywczych, są bogate we wszelkiego rodzaju witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Co więcej to pożywienie bardzo niskokaloryczne, ale dodaje objętości posiłkom. Wystarczy pomyśleć jak dużo „miejsca” zajmuje sałatka w misce, a jak korzystnie wpłynie na naszą figurę z powodu małej zawartości kalorii.

  1. Łosoś

Łosoś należy do ryb niezwykle zdrowych.  Niestety nie gości na naszych stołach często zwykle za sprawą dość wysokiej ceny oraz nie przez wszystkich tolerowanego smaku – ryby ogólnie rzecz biorąc są bardzo niedoceniane w naszej szerokości geograficznej. Dzięki spożyciu łososia czujemy się przez wiele godzin najedzeni przy stosunkowo niewielkiej liczbie zjedzonych kalorii. Ryba ta składa się z wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów, a także wielu ważnych składników odżywczych. Co więcej nie tylko łosoś, ale i inne  ryby dostarczają do naszego organizmu znaczną dawkę jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, co z kolei przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu. Łosoś to także źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które, jak wykazano, pomagają zmniejszyć stan zapalny, a stany zapalne często są częścią walki z otyłością i chorobami metabolicznymi.

  1. Warzywa kapustne

Mówiąc warzywa kapustne najczęściej wymieniane są te najbardziej popularne w naszej kuchni, lub przynajmniej w sklepach, czyli: brokuły, kalafior, kapusta czy brukselka. Podobnie jak inne warzywa, są one bogate w błonnik oraz w dość satysfakcjonujące ilości białka (nie tak jak rośliny strączkowe, ale i tak zawartość białka w roślinach kapustnych jest wyższa niż w innych warzywach). Połączenie błonnika, białka i niskiej zawartości kalorii sprawia, że warzywa kapustne to doskonały wybór na diecie odchudzającej.

  1. Rośliny strączkowe

Spożywanie soczewicy, grochu czy fasoli może być pomocne w walce o smuklejszą sylwetkę. Te produkty mają bowiem wysoką zawartość białka i błonnika, które w połączeniu dają mocne uczucie sytości przy spożyciu względnie niewielkiej ilości kalorii.

  1. Twarożek

Produkty mleczne zazwyczaj charakteryzują się wysoką zawartością białka. Jednym z najlepszych przykładów takiego produktu jest twarożek, w większości złożony z białka i bardzo małej zawartości węglowodanów i tłuszczu. Twarożek jest bardzo sycący i zawiera mało kalorii.

  1. Awokado

Awokado to wyjątkowy owoc – podczas gdy większość owoców jest bogata w węglowodany, awokado jest pełne zdrowych… tłuszczów. Awokado to szczególnie źródło jednonasyconych kwasów oleinowych, takich samych, jakie znajdują się w oliwie z oliwek. Inne korzyści płynące z jedzenia tego owocu to: wiele ważnych składników odżywczych w tym błonnik oraz fakt, że jest on doskonałym dodatkiem do sałatek: tłuszcze zawarte w awokado mogą zwiększyć pobieranie składników odżywczych z warzyw nawet 15-krotnie.

Najskuteczniejsza dieta odchudzająca – tylko w parze z aktywnością fizyczną

Nawet najlepsza, najskuteczniejsza, najzdrowsza, najrozsądniejsza dieta nie przyniesie oczekiwanych, długofalowych rezultatów, jeśli nie połączymy jej z aktywnością fizyczną, którą koniecznie musimy kontynuować po osiągnięciu wymarzonej liczby na wadze. Zatem dieta i wysiłek fizyczny powinien stać się naszym stylem życia, a nie tylko krótkotrwałym wyrzeczeniem do osiągnięcia celu odchudzającego. Wybierz aktywność, którą lubisz np. pływanie, jazda na rowerze, spacery, fitness, ćwiczenia cardio, taniec.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here