Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS)

0
196032

Chociaż nie ma lekarstwa na RZS, jedzenie niektórych pokarmów może pomóc w radzeniu sobie z objawami. Osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów stale poszukują złagodzenia objawów za pomocą żywności i suplementów diety. Podczas gdy naukowcy nie wynleźli magicznego eliksiru do wyleczenia RZS, kilka badań pokazuje związek między niektórymi pokarmami a stanem zapalnym, który charakteryzuje tę chorobę autoimmunologiczną. Przed zastosowaniem specjalnej diety lub przyjmowaniem suplementów pacjenci cierpiący na RZS zawsze powinni skonsultować się z lekarzem.

Osobom cierpiącym na RZS zaleca się stosowanie dobrze zbilansowanej diety, która powinna skupiać się na żywności pochodzenia roślinnego. Około dwie trzecie diety powinno pochodzić z owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, natomiast pozostała część powinna obejmować niskotłuszczowe produkty mleczne i chude źródła białka.

Pokarmy, które pomagają walczyć z reumatoidalnym zapaleniem stawów

Ryby. Dieta pomagająca walczyć z reumatoidalnym zapaleniem stawów obejmuje takie ryby jak śledź, makrela, pstrąg, łosoś i tuńczyk. Kwasy tłuszczowe omega-3 w oleju z ryb są najbardziej obiecującym środkiem przeciwzapalnym w żywności.

Badania wykazały, że olej z ryb może złagodzić czułe stawy i zmniejszyć sztywność poranną. Pozwoliło to również niektórym ludziom zmniejszyć ilość konwencjonalnych leków przyjmowanych na RZS. Jeśli osoba cierpiąca na reumatoidalne zapalenie stawów chce zastosować w swojej diecie suplementy zawierające olej z ryb, powinna skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia odpowiedniej dawki. Osoby z RZS często mogą przyjmować wyższy poziom oleju rybnego, niż jest to zalecane dla ogółu społeczeństwa, ale mogą wystąpić działania niepożądane. Większe dawki oleju rybiego mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym na nadciśnienie krwi.

Zwiększenie spożycia błonnika z owoców, warzyw i całych ziaren może również pomóc zmniejszyć stan zapalny. Badania pokazują, że  dodanie błonnika do diety skutkuje niższymi poziomami białka C-reaktywnego (CRP) we krwi; CRP jest wskaźnikiem stanu zapalnego.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia również może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, podobnie jak  niesteroidowy lek przeciwzapalny (NSAID),  taki jak ibuprofen lub aspiryna, może zawierać związek zwany oleokształtnym, który blokuje enzymy powodujące zapalenie.

Jednak zanim osoba z RZS opróżni swoją apteczkę, powinna wiedzieć, iż 3 ½ łyżki oliwy z oliwek – o wartości 400 kalorii – równa się właściwościom przeciwzapalnym jednej tabletki 200 mg ibuprofenu, dlatego lepiej stosować oliwę z oliwek jako alternatywę dla innych olejów i masła do pieczenia, smażenia i gotowania, niż środek spożywany codziennie łyżkami w celu złagodzenia zapalenia wywołanego przez RZS.

Suplementy a reumatoidalne zapalenie stawów

Badania wykazały, że osoby z RZS mają niski poziom selenu, czyli minerału znajdującego się w pełnoziarnistych produktach pszennych i skorupiakach, takich jak ostrygi i kraby. Selen zawiera przeciwutleniacze, które są uważane za pomocne w zwalczaniu stanu zapalnego. Może również zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy, dlatego przed podjęciem suplementacji selenem należy koniecznie skonsultować się z lekarzem.

Witamina D, zwykle związana z wapniem i ochrona przed osteoporozą, może pomóc zmniejszyć ryzyko RZS u starszych kobiet, pomagając w regulacji układu odpornościowego. Dobrymi źródłami witaminy D są jaja, pełnoziarniste pieczywo, zboża i niskotłuszczowe mleko.

W wyniku menopauzy lub leczenia steroidami, niektórzy pacjenci z RZS mogą potrzebować więcej pewnych witamin i minerałów. Najczęstsze niedobory występują w kwasie foliowym, witaminach C , D , B6 , B12  i E , wapniu, magnezie, selenie i cynku. Dietetycy zgadzają się, że większość składników odżywczych powinna pochodzić z jedzenia, a nie z suplementów.

Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów – czy jedzenie może powodować zapalenie?

Podczas gdy niektóre pokarmy łagodzą stany zapalne, stwierdzono, że związki występujące w  innych je zwiększają. Jedzenie hamburgerów, kurczaków lub innych mięs, które zostały grillowane lub smażone w wysokiej temperaturze, może podnieść ilość  końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE) we krwi. Chociaż nie zidentyfikowano bezpośredniego związku między AGE a artretyzmem, wykryto wysoki poziom AGEs u osób z zapaleniem.

Innym winowajcą, który może zwiększyć stan zapalny, są kwasy tłuszczowe omega-6, które znajdują się w olejach kukurydzianych, słonecznikowych, szafranowych i sojowych oraz w wielu przekąskach i smażonych produktach. Spożywanie większej ilości kwasów tłuszczowych omega-6 niż kwasów omega-3 zwiększa ryzyko zapalenia stawów i otyłości.

Jedzenie łagodzące objawy RZS – dieta śródziemnomorska

Najważniejsze, biorąc pod uwagę żywienie i RZS, jest utrzymanie zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu jest rozważenie przyjęcia diety śródziemnomorskiej, która zawiera wiele kwasów tłuszczowych omega-3, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste czy oliwę z oliwek.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here