Imbir większości osób znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających. Głównie stosujemy go jako dodatek do zimowych herbat. Warto jednak wiedzieć, że właściwości imbiru są o wiele większe. Można go stosować jako przyprawę do potraw czy skuteczne lekarstwo na przeziębienie. Imbir to także doskonałe lekarstwo na mdłości czy bóle miesiączkowe. Zobacz gdzie i jak jeszcze wykorzystuje się imbir.

Imbir – wykorzystanie

Imbir jest przyprawą, która prawdopodobnie pochodzi z Malenezji. Uprawiana jest tylko w  hodowlach, w stanie dzikim nie występuje. Obecnie największe uprawy imbiru można spotkać na Jamce, w Indiach, Malezji Chinach, Sierra Leone. Imbir można również uprawiać w domowym zaciszy w doniczce. Roślina ta charakteryzuje się silnym orzeźwiającym aromatem z nieco słodką nutą oraz palącym i lekko gorzkim smakiem. Zawdzięcza go olejkom eterycznym. Imbir wykorzystuje się na bardzo wiele sposobów. Jego właściwości stosowane są w medycynie, kosmetologii, kuchni. Roślina ta wykorzystywana jest również jako surowiec do wyrobu piwa oraz afrodyzjak. Niektórzy imbir w doniczkach uprawiają w celach dekoracyjnych. Świeży korzeń imbiru bardzo łatwo można kupić. Dostępny jest on niemal w każdym supermarkecie i kosztuje niewiele.

Składniki odżywcze w imbirze

Najwięcej składników odżywczych znajduje się w kłączu imbiru. Oprócz powszechnie znanych olejków eterycznych znajdziemy w nim również białko, tłuszcze, błonnik, wapń, żelazo oraz magnez. To dzięki nim imbir jest zdrowy i chętnie wykorzystywany przez medycynę naturalną.

Właściwości lecznicze imbiru

Zawarte w imbirze olejki eteryczne takie jak zingiberol, gingerol i zinferon mają silne właściwości lecznicze. Dzięki nim imbir:

  • usprawnia i ułatwia procesy trawienne – i jest to możliwe dzięki olejkom zawartym w kłączu; jego właściwości to pobudzanie wydzielania śliny i soku żołądkowego, działanie rozkurczowe i żółciopędne; olejek ten działa również na wzdęcia;
  • łagodzi mdłości – imbir przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, wymiotom i nudnościom, które mogą wystąpić po narkozie, chemioterapii czy w czasie ciąży;
  • wzmaga apetyt;
  • zmniejsza zlepianie się płytek krwi – oznacza to, że przeciwdziała powstawaniu zakrzepów oraz zakrzepicy;
  • łagodzi bóle miesiączkowe;
  • leczy przeziębienie;
  • łagodzi dolegliwości bólowe stawów i mięśni;
  • leczy migreny – imbir na migreny skuteczny jest, jeśli stosuje się go regulaminie; jego właściwością jest zmniejszanie częstotliwość ataków oraz minimalizowanie mdłości, które im towarzyszą;
  • działa przeciwobrzękowo – wynika to z moczopędnego działania imbiru;
  • wspomaga pielęgnacja jamy ustnej – odświeżające i odkażające działanie imbiru pozwala na pozbycie w ustach przyjemnego zapachu; imbir sprawdza się również w leczeniu infekcji jamy ustnej, dzięki pobudzaniu wydzielina śluzu;
  • zwiększa koncentrację oraz wydajność umysłu;
  • polepsza krążenie krwi, stąd też imbir ma właściwości rozgrzewające; pobudza również organy płciowe, dlatego uważanych jest za afrodyzjak.

Przeciwwskazania do zażywania imbiru

Chociaż działanie imbiru jest niezwykle prozdrowotne, to nie każdy może z niego skorzystać. Ze względu na to, że jest to ostra przyprawa, ma ona właściwości drażniące i nie na każdy organizm wpływa pozytywnie. Jedzenia imbiru należy unikać w ciąży, w czasie karmienia piersią, podczas chorób przewlekłych przewodu pokarmowego (wrzodów żołądka, dwunastnicy) i przy refluksie żołądkowym.

Imbir – jak stosować?

Imbir w kuchni można stosować w postaci świeżego, jak i mielonego. W zależności od formy będzie on dodawał on potrawą inny smak. Świeży imbir dodaje świeżości i pikantności, a  także polepsza smak mdłych dań. Można stosować go do owoców morza oraz tłustych mięs. Imbir mielony to natomiast doskonały dodatek do potraw słodkich. Sprawdzi się w sałatkach owocowych, pieczonych jabłkach, jako dodatek do ciast i herbatników.

O ile stosowanie suszonego imbiru nie jest problemem, to pewne trudności można mieć z imbirem świeżym. Warto wiedzieć, że przed jego turzyce trzeba obrać do ze skórki (można ją zeskrobać nożem). Skórkę należy sięgnąć tylko z tego kawałku korzenia, który będzie się używać. Resztę najlepiej jest przechowywać w lodówce, owinięte w ręcznik papierowy lub w plastikowej torbie do przechowywania żywności. Tak zabezpieczony powinien przetrwać nawet kilka tygodni. Nie warto jednak kupować imbiru na zapas, ponieważ łatwo zwietrzeje.

Obrany imbir można poszatkować – ważne, aby robić to w kierunku, w jakim układają się włókna. Najwięcej walorów smakowych ma kłącza imbiru. Kucharki powinni też pamiętać, aby nie łączyć tej przyprawy z innymi ziołami, ponieważ będzie to zakłócać aromat. Imbir można natomiast łączyć z innymi przyprawami korzennymi takimi jak ziele angielskie, liść laurowy, goździki, gałka muszkatołową i pieprz.

Imbir to znakomita przyprawa w kuchni, która może odmienić smak nie jednego dnia. Trzeba jednak pamiętać, że właściwości imbiru to nie tylko te zwiąże z kucharzeniem. W lodówce zawsze warto mieć świeży korzeń tej rośliny i stosować go na powszechne dolegliwości takie jak migreny, infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze oraz bóle gardła.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here