Ciąża – co zamiast kofeiny?

0
2027

Ciąża to czas, kiedy kobieta intensywnie dba o swoje zdrowie. Dobrze wie, że to, co je i pije, ma wpływ na rozwój nienarodzonego dziecka. Stąd też wiele kobiet w ciąży zmienia swoje nawyki żywieniowe, sięga po zdrowsze przekąski i produkty spożywcze, a także odstawia żywności, która nie zawiera w sobie cennych witamin i minerałów. Trzeba jednak pamiętać, że dla nienarodzonego dziecka ważne jest nie tylko, co jemy, ale i co pijemy. O tym co pić w ciąży mówi się bardzo dużo. Większość publikacji skupia się na szkodliwości kawy w ciąży. Czy to prawda – a jeśli tak, to co pić w ciąży zamiast kawy?

Napoje wybierane przez przyszłą mamę mają wpływ na zdrowie i samopoczucie dziecka. Ważne jest nie tylko to, co się pija, ale i w jakich ilościach.

Co zamiast kofeiny w ciąży? Woda

Za najzdrowszy napój i to nie tylko w ciąży uważana jest woda mineralna nisko lub średniozmineralizowana, która zawiera w sobie jony: wapnia, magnezu, jodu i niewielkiej ilości sody. Dzięki wodzie organizmu może prawidłowo funkcjonować. Płyn ten jest niezbędny do chłodzenia ciała, oczyszczania organizmu z toksyn, procesu metabolicznego, oddychania, trawienie i rozpuszczania elektrolitów. Woda to także podatkowym składnik tkanek i narządów. Zapotrzebowanie na wodę w ciąży znacznie wzrasta z racji tego, że potrzeba jej nie tylko orgazmowi kobiety, ale i nienarodzonego dziecka. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka kobieta w ciąży powinna wypijać od 2 do 2,5 litrów wody dziennie. Zwiększone spożycie powinno nastąpić przy wysokiej temperaturze powietrza, podczas aktywności fizycznej i przy zwiększonej masie ciała (im więcej się waży, tym więcej wody trzeba pić).

Jaką wodę pić w ciąży?

Najzdrowsza woda dla kobiet w ciąży to ta czysta i dobrej jakości. Jest ona dobrze przyswajalnym płynem, ponieważ nie jest trawiona, a dodatkowo nie zawiera kalorii, co sprzyja unikaniu dodatkowych ciążowych kilogramów. Picie wody poprawia trawienie i ułatwia przemianę materii.  Bogata w sole mineralne pozwala na dostarczenie do organizmu cennych mikro i makroskładników. Woda w ciąży powinna stanowić ok. 80% wszystkich wypijanych płynów. W ciąży najlepiej sięgać po wody mineralne lub źródlana o niskiej zawartości soli mineralnych. Ważne, aby w jej składzie znajdowały się pierwiastki takie jak magnez, wapń, sód i jod. Są one podstawą prawidłowego przebiegu ciąży. Picie wody z tymi pierwiastkami pozwala uzupełnić wysokie zapotrzebowanie organizmu na nie w czasie ciąży i uniknąć niedoborów. Dobra woda dla kobiet w ciąży to ta butelkowana, niegazowana i przefiltrowana.

Co zamiast kofeiny w ciąży? Soki

W czasie ciąży warto również sięgać po zdrowe soki owocowe i warzywne. Zaleca się, aby kobiety ciężarne spożywały ok. 300-400 g warzyw i owoców dziennie. Cześć z nich można wykorzystać do robienia soków i przecierów. Z racji tego, że są one wykonywane z surowizny, zawierają o wiele więcej witamin i minerałów niż gotowane owoce i warzywa. Soki są doskonałym źródłem witaminy C i A, kwasu foliowego oraz potasu. Trzeba jednak pamiętać, że soki z owoców zawierają duże ilości cukrów prosty, stąd dobrze jest je rozcieńczać wodą i spożywać w małych ilościach. Przeciery warzywne można natomiast spożywać w dowolnych ilościach, są one dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Soki w ciąży najlepiej wyciskać samodzielnie ze świeżych warzyw i owoców kupowanych w sprawdzonych miejscach. Alternatywa dla nich są pasteryzowane napoje sprzedawane w sklepach. W ciąży należy unikać napojów owocowych i nektarów, które są dosładzane, barwione i chemicznie konserwowane.

Co zamiast kofeiny w ciąży? Mleko

Zdrowym napojem dla kobiet w ciąży jest mleko. Powinny one sięgać po to o zawartości 1,5-2% tłuszczu oraz produkty pochodzenia mlecznego takie jak maślanka, kefir czy jogurty. Polecane są też mlecze koktajle owocowe przyrządzanie z naturalnych składników. Mleko i jego pochodne zawiera dużo wapnia, białka i prebiotyków. Trzeba jednak pamiętać, aby w ciąży ograniczyć owocowe jogurty zawierające cukier i sztuczne barwniki.

Co zamiast kofeiny w ciąży? Herbata

Herbata w ciąży powinna być napojem pitym niezbyt często. Wynika to z tego, że większość jej odmian zawiera duże ilości teiny. Panie, które lubią herbatę, powinny parzyć torebkę kilkakrotnie, dzięki temu ilość teiny się zmniejszy. Dla przyszłych mam najlepsza jest herbata czerwona oraz napary owocowe i ziołowe. Zawierają one minimalne ilości teiny, pozwalają zminimalizować mdłości i są bogate w przeciwutleniacze. Rekomendowanym napojem jest także herbata rooibos z czeronokrzewu, która działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i zawiera witaminę C.

Czy można pić kawę w ciąży?

Mitem jest, że w ciąży trzeba całkowicie zrezygnować z kawy. Lekarza podkreślają, że kofeina w małych ilościach nie jest szkodliwa i nie wpływa negatywnie na rozwój płodu. Problem pojawia się, kiedy spożywa się jej za dużo. Wtedy to utrudniania przyswajanie wapnia i żelaza, dwóch pierwiastków potrzebnych dziecku i mamie. Kofeina w ciąży może być spożywana w dawce 200-300 mg, czyli 2-3 filiżanek kawy dziennie. Rekomendowanym rozwiązaniem jest jednak wymiana zwykłej kawy na tę zbożowa, która zawiera cenne składniki m.in. fosfor, potas, magnez i witaminy z grupy B.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here