Zupa cebulowa – jak ją przygotować?

0
1011

Zupy cieszą się coraz większą popularnością. Choć na ich przygotowanie trzeba poświęcić zdecydowanie więcej czasu niż np. na dania makaronowe, to nie ma lepszego sposobu, aby rozgrzać się w chłodne dni. Na polskich stołach pojawiają się nie tylko dobrze znane od pokoleń zupy takie jak rosół czy barszcz, ale także niezwykle pożywne kremy na bazie warzyw oraz francuska zupa cebulowa, którą wbrew powszechnej opinii bardzo łatwo przyrządzić.

Francuska zupa cebulowa

Geneza francuskiej zupy cebulowej nie jest do końca znana. Według jednej z teorii przysmak ten przywędrował do Paryża z Włoch wraz z Katarzyną Medycejską, żoną króla Francji, Henryka II. Carabaccia, bo taką nazwę nosi ta toskańska zupa, podawana była z cynamonem i migdałami. Druga wersja wskazuje na nieco bardziej regionalny rodowód. Francuska zupa cebulowa miała zrodzić się na wsiach północnej części kraju, gdzie ze względu na warunki pogodowe oraz powszechną biedę, szukano jak najtańszego sposobu na wyżywienie rodziny. Tak łatwe w uprawie warzywo okazało się doskonałym rozwiązaniem. Z czasem, zupa z cebuli stała się na tyle popularna, że zawędrowała na… królewski dwór! Do jej wielbicieli należał sam Ludwik XV oraz nasz król Stanisław Leszczyński. Swojego czasu krążyła pewna anegdota. Stanisław Leszczyński miał spóźnić się na ślub swojej córki z królem Francji, właśnie z powodu zupy cebulowej, którą delektował się w jednej z francuskich tawern.

Prozdrowotne właściwości cebuli

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że francuska zupa cebulowa cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także z powodu leczniczych właściwości. Warzywo to bogate jest w witaminę C, która doskonale wpływa na układ odpornościowy (nie bez powodu jej jedzenie jest zalecane w okresach przejściowych). W jej składzie znajduje się również magnez, który przeciwdziała bolesnym skurczom oraz usprawnia pracę serca. Cebula ma także właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze, dlatego zupa z tego warzywa będzie nieoceniona podczas przeziębienia oraz… na kaca (usprawnia pracę wątroby).

Przygotowanie zupy cebulowej

Zanim przygotowanie zupy cebulowej wejdzie w decydującą fazę, trzeba zadbać o kilka rzeczy. Przede wszystkim o naczynia. Tradycyjna francuska zupa podawana jest w ceramicznych naczyniach lub niewielkich bulionówkach, w których jest również zapiekana (tego typu naczynia można kupić w sklepie https://zasmakujradosci.pl/jadalnia). Kluczowe znaczenie będą miały również produkty. Do przygotowania 4 porcji francuskiego przysmaku potrzebne będą:

  • 1 kg cebuli,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 garści potartego sera cheddar,
  • przyprawy takie jak sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie,
  • 1 ½ kieliszka białego wina wytrawnego (kieliszki o pojemności 250 ml)
  • 3 ząbki czosnku,
  • pszenna bagietka.

Pierwszym krokiem będzie przygotowanie bulionu (może to być ten z „kostki”, ale najlepiej sprawdzi się przyrządzony samodzielnie). Następnie na patelni z roztopionym masłem należy zeszklić posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Aby zupa się udała, cebula musi się skarmelizować (cały proces będzie wymagał energicznego mieszania). Gdy nabierze rumianego koloru, należy dodać do niej wino, a dokładnie wymieszaną całość po ok. 2 minutach dodać do garnka z bulionem. Składniki powinny gotować się jeszcze ok. 35-40 minut. W międzyczasie można rozgrzać już piekarnik i doprawić zupę solą, pieprzem i innymi przyprawami. Zupę przelać do niewielkich naczyń żaroodpornych lub bulionówek, a na jej wierzch położyć po dwie cienkie kromki z bagietki. Pieczemy przez 5 minut, a następnie dorzucamy potarty ser i dopiekamy jeszcze 2-3 minuty. Cebulowa zupa francuska gotowa!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here