Pszenica durum – makaron z semoliny jest lepszy

0
1547

Semolina jest jednym z surowców, z którego przygotowuje się makarony i kasze. Obecnie semolina zyskuje coraz większą popularność i szybko znika ze sklepowych półek, a to za sprawą jej właściwości i wartości odżywczych. Semolina jest po prostu nazwą… gruboziarnistej mąki lub drobnej, żółtej kaszy, pozyskiwanej z pszenicy durum. Jakie zastosowanie ma semolina? Dlaczego skradła serca osobom prowadzącym zdrowy tryb życia?

Semolina – najważniejsze właściwości

Rodowód semoliny wywodzi się z Azji. Najpopularniejsze jej zastosowanie to produkcja makaronów oraz produkcja kaszy kuskus. Nie należy mylić kaszy kuskus z kaszą manną, co często się zdarza. Ta pierwsza jest pozyskiwana z najtwardszego rodzaju pszenicy, czyli durum, natomiast druga z pszenicy nie twardej, zwykłej.

Semolina jest uważana za zdrowy zamiennik mąki pszennej. To źródło:

  • Błonnika
  • Białka
  • Węglowodanów
  • Miedzi
  • Magnezu
  • Żelaza
  • Fosforu
  • Cynku
  • Witaminy B1
  • Witaminy B2
  • Witaminy B6
  • Niacyny
  • Kwasu pantotenowego
  • Kwasu foliowego

Właściwości prozdrowotne semoliny są szczególnie polecane osobom z problemami:

  • układu krążeniasemolina działa pozytywnie na układ krążenia obniżając ciśnienie tętnicze krwi i wzmacniając ściany naczyń krwionośnych, a to za sprawą witamin z grupy B, cynku i fosforu
  • układu pokarmowego (problemy z trawieniem) – semolina pobudza trawienie i zwiększa uczucie sytości, a to za sprawą wysokiej zawartości błonnika
  • cukrzyków semolina charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu powoduje mniejsze wahania stężenia glukozy we krwi.

Spożywanie produktów z semoliną jest polecane również dla osób cierpiących na celiakię. Dlaczego? Okazuje się bowiem, że ze względu na różnicę w zawartości białek glutenowych, semolina jest niekiedy tolerowana przez osoby cierpiące na to schorzenie.

Mąka z pszenicy durum dobrze służy także nerkom, poprawiając ich funkcjonowanie, a wysoka zawartość magnezu w semolinie to zbawienny składnik do wspomagania regeneracji mięśni.

Semolina dobrze metabolizuje tłuszcze, wpływa na funkcjonowanie i tworzenie czerwonych krwinek, co zawdzięcza miedzi w składzie, natomiast cynk, fosfor i magnez wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego.

Mąka z semoliny zawiera węglowodany, które są bardzo ważne z energetycznego punktu widzenia. Pożywienie zawierające semolinę jest idealnym produktem dla osób, które potrzebują dużej dawki energii, np. ze względu na ciężką pracę fizyczną wykonywaną na co dzień. Semolina ma niską zawartość tłuszczu.

Dzięki zawartości żelaza, semolina stanowi bardzo ważne źródło pozyskiwania tego składnika mineralnego z pożywienia. Żelazo pomaga w produkcji hemoglobiny dostarczającej tlen do komórek w całym ciele. Niedobór żelaza powoduje osłabienie układu odpornościowego oraz zmęczenie.

Zastosowanie semoliny – makaron, kasza, owsianka, budyń, dodatek do zup

Semolinę najczęściej odnajdziemy w składzie tradycyjnego, włoskiego makaronu o żółtej barwie. Należy zwrócić uwagę, że jeśli lubimy miękki, dobrze ugotowany makaron, to ten przygotowany z semoliny będzie musiał pozostać w gotującej się wodzie dłużej.

Kasza kuskus to kolejny, popularny wyrób z mąki z pszenicy durum. Ten rodzaj kaszy jest najbardziej popularny w północno-zachodniej części Afryki, a nawet jest tam składnikiem narodowego dania o takiej samej nazwie i podawanego z gulaszem. Kaszę kuskus można przygotować bardzo łatwo i szybko. Jest też bardzo wszechstronnym produktem: może być dodatkiem do dań głównych, tym samym zastępując ziemniaki, ryż lub makaron, nadaje się do sałatek z dodatkiem mięs i warzyw.

Charakterystyczną cechą kaszy kuskus jest bardzo mocne chłonięcie przypraw, dlatego niejednokrotnie stanowi podstawę dla pikantnego bądź aromatycznego dania. Stanowi również bazę potraw na zimno, na ciepło, na słodko (dobrze komponuje się z owocami, orzechami czy miodem) i na słono. Kuskus w kuchni używana jest do nadziewania i faszerowania potraw, na przykład papryki, cukinii, mięs.

Semolinę dodaje się do zwykłej mąki pszennej (nie twardej), a pieczywo wypiekane z takiej mieszanki charakteryzuje się bardziej chrupiącą skórką oraz powoduje, że ciasto nie przywiera do blachy.  Przy użyciu semoliny można przygotować także: ciasto na pizzę, naleśniki, placuszki, ciasta, bułeczki oraz omlety.

W różnych częściach świata wykorzystuje się semolinę na inny sposób, np. w Europie środkowej – do przygotowania owsianki, w Europie Zachodniej (głównie w Holandii) do przygotowania budyniu, mieszkańcy Niemiec dodają ją do zup, natomiast w Indiach stanowi idealną bazę do przygotowania ostrych, pikantnych potraw.

Makaron z semoliny jest lepszy

Dzięki składnikom mineralnym i witaminom, semolina zyskuje miano zdrowszej alternatywy do mąki ze zwykłej pszenicy Spożycie semoliny w produktach wymienionych powyżej, niesie ze sobą wiele prozdrowotnych korzyści, oddziałowując na układ nerwowy, układ pokarmowy czy układ krwionośny. Co więcej, semolina wspomaga funkcjonowanie nerek i wspomaga regenerację mięśni, dlatego nie pozostaje w wątpliwości fakt, iż warto włączyć do swojej diety produkty wykonane z mąki z pszenicy durum, w tym kaszę kuskus.

[Głosów:3    Średnia:2.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here