Jak przygotować się do kolonoskopii?

0
606

Kolonoskopia jest badaniem diagnostycznym jelita grubego. Test ten polega na umieszczeniu w ciele giętkiego endoskopu o  grubości palca wskazującego wraz z kamerą. Urządzenie do ciała wprowadza się przez odbyt. Kolonoskopia umożliwia obejrzenie wnętrza całego jelita grubego i ocenienie jego błony śluzowej. Badanie endoskopowe jelita grubego nie należy do najprzyjemniejszych i dla dużej grupy osób jest wstydliwe. Nie mniej, jednak jeśli lekarz nas nie skieruje, nie ma się co opierać. Endoskopia pomaga wykryć wiele poważnych chorób. Ważne jest jednak, aby do kolonoskopii się przygotować. Zobacz, jak to zrobić.

Kolonoskopia może być zalecana w wielu przypadkach. Przede wszystkim badanie należy wykonać przy podejrzeniu raka jelita grubego. W dalszej kolejności endoskopia rekomendowana jest przy podejrzeniu polipów, uchyłkowatości jelita grubego, chorób zakaźnych jelit. Badanie wykonuje się również w przypadku krwawienia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego oraz przy zmianie rytmu wypróżnień. W czasie kolonoskopii nie tylko można dokonać oceny błony śluzowej jelita, ale także pobrać wycinek do badania histopatologicznego.

Jak przygotować się do kolonoskopii?

Aby wykonanie kolonoskopii było możliwe, osoba badana musi odpowiednio się przygotować do niej. Przygotowania należy rozpocząć jeszcze kilka dni przed planowanym terminem badania. Lekarze rekomendują rozpoczęcie ich na tydzień przed. Pierwszym etapem jest rozmowa z lekarzem, który przeprowadzi badanie. W jego trakcie należy go poinformować o wszystkich chorobach, ogólnym stanie zdrowia oraz zażywanych lekach. Jest to o tyle ważne, że może zajść potrzeba  ustalenia nowych dawek farmaceutyków np. tych przeciwcukrzycowych. Ważne jest również przerwanie z 7 dniowym wyprzedzeniem zażywania wszystkich preparatów żelaza oraz przy leczeniu przeciwzakrzepowym zmienienie leków na heparynę niskocząsteczkową.

Dieta przed kolonoskopią

W dalszej kolejności przygotowania do kolonoskopii trzeba oprzeć na wprowadzaniu zmian w codziennym jadłospisie. Na tydzień przed badaniem konieczne jest  przejście na dietę lekkostrawną. W czasie przygotowania do badania niewskazane jest jedzenie: owoców i warzyw z dobrymi pestkami (truskawki, kiwi, winogron, pomidory), pieczywa z ziarnami, siemienia lnianego, czerwonych buraków.

Na 3 dni przed planowanym badaniem endoskopowym jelita grubego należy przejść na dietę lekkostrawną ubogoresztkową. Oznacza to, że z jadłospisu trzeba wyeliminować wszystkie te produkty, które zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Ten zawarty jest w świeżych i niebranych owocach i warzywa, pełnoziarnistym i ciemnym pieczywie, gruboziarnistych kaszach. Kolejny etap to zastąpienie stałych posiłków tymi płynnymi. Dieta płynna powinna obowiązywać na 2 dni przed badaniem. W tym czasie pacjent może jeść kisiele, jasne pieczywo, kisiel, gotowane mięso i ryby, makaron, biały ryż. Niewskazane jest natomiast jedzenie przecierów owocowych, tłustych wędlin, mięs, sałatek warzywnych, napojów gazowanych oraz mleka. Tego typu napoje należy zastąpić herbatą oraz naturalną wodą mineralną.

Zalecenia do badania kolonoskopii

W przed dzień poprzedzający endoskopię jelita grubego można zjeść bułkę lub kromkę chleba z masłem z dodatkiem chudej wędliny lub jaja na twardo. Ok. 12-13 godzin przed badaniem należy jeść tylko dobrze zmiksowane zupy kremy, rósł w postaci bulionu lub kisiel. Nie można sięgać po soki owocowe i napoje gazowane. W dniu poprzedzającym kolonoskopię (zgodnie z zaleceniami lekarza) należy również przyjąć przepisany środek przeczyszczający. Preparat ten jest podawany zazwyczaj  formie roztworu, który ma mdły smak i zapach. W celu poprawy smaku można dodać do niego soku z cytryny i wypić schłodzony. Po przyjęciu środka przeczyszczania nie należy nic jeść, dozwolone jest tylko picie niegazowanej wody mineralnej, słabej herbaty bez fusów oraz klarownych kompotów. Należy pamiętać, że zażyty roztwór powoduje częste i liczne wypróżnienia, dlatego najlepiej tego dnia udać się na zwolnienie/ urlop i nie planować długich pobytów poza domem.

Kolonoskopia: przygotowanie do badania

W sam dzień kolonoskopii nie można jeść. Badania przeprowadza się na czczo. Pacjent może jedynie pić niegazowaną wodę, słabą herbatę lub ssać landrynki. Przyjmowanie płynów należy zakończyć 2- godziny przed badaniem – zgodnie z zaleceniami lekarza.

Po kolonoskopii – co jeść, co pić?

Samo wykonanie badania endoskopowego jelita grubego nie oznacza, że od razu można powrócić do starych nawyków żywieniowych. Bezpośrednio po badaniu może wystąpić dyskomfort w postaci kurczowych bólów brzucha oraz wzdęć. W takim przypadku zalecane jest stosowanie diety lekkostrawnej ubogoresztkowej, czyli tej ograniczającej błonnik pokarmowy. Ważne jest regularne jedzenie posiłków w małych porcjach – nie będzie to obciążać przewodu pokarmowego. Przez kilka dni należy też unikać potraw smażonych, tłustych i ciężkostrawnych, natomiast warzywa i owoce powinno się jeść jedynie w postaci gotowanej, pieczonej lub w formie soków i przecierów.

Właściwa dieta to podstawa przygotowania do kolonoskopii. Nie można jej pominąć, w innym przypadku badanie się nie uda. Należy także pamiętać, że przygotowanie do kolonoskopii powinno zawsze obejmować zalecenia i wskazówki lekarza.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here