Czy picie kawy podczas ciąży to dobry pomysł? Kofeina wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały, a także podnosi ciśnienie krwi. Zwłaszcza mocne espresso. Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz wypijać czasem słabą, rozpuszczalną kawę z mlekiem. Dwa niezależne ośrodki naukowe: Amerykańskie Collegium Położników i Ginekologów oraz norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zalecają, aby kobiety w ciąży nie piły więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie (co odpowiada 200 mg kofeiny). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) z kolei pozwala na nieco więcej: kobieta w ciąży może wg jej zaleceń wypić 3 filiżanki kawy dziennie. Przyjrzyjmy się z bliska analizom poświęconym piciu kawy w ciąży.
Kofeina – najczęstszy stymulant i składnik niektórych leków
Kofeina jest jednym z najczęściej spożywanych stymulantów w populacji ogólnej. Występuje w wielu produktach spożywczych i napojach, w tym w kawie, herbacie, czekoladzie, produktach kakaowych, napojach bezalkoholowych i napojach energetycznych. Ponadto coraz częściej stosuje się jej jako składnik leków na receptę i dostępnych bez recepty na przeziębienia, grypę, bóle głowy, objawy menstruacyjne, utratę wagi i stymulację ośrodkowego układu nerwowego.
Działanie kofeiny na organizm odbywa się za pośrednictwem interakcji z wieloma receptorami, w tym z kwasami adenozynowymi, adrenergicznymi, cholinergicznymi γ-aminomasłowymi i serotoninowymi. Obawy dotyczące stosowania kofeiny podczas ciąży lub laktacji wynikają z teoretycznego wpływu na płód: kofeina przenika przez barierę łożyskową; okres półtrwania w fazie eliminacji kofeiny wzrasta w późnym okresie ciąży, a niemowlęta słabo metabolizują kofeinę do 3 miesiąca życia.
Picie kawy w ciąży – czy jest groźne dla dziecka?
Kofeina jest też niezdrowa dla nienarodzonego dziecka, którego wątroba nie potrafi sobie jeszcze z nią poradzić. Substancja ta sprawia, że organizm płodu jest w stanie pobudzenia. Według badań, wypijanie 4 i więcej filiżanek kawy dziennie może powodować zaburzenia pracy serca płodu. Może też negatywnie wpłynąć na produkcję hormonu wzrostu. Obserwacje kliniczne i badania epidemiologiczne wskazały, że dawka dzienna powyżej 150 mg powoduje niską masę urodzeniową noworodka, a spożywanie przez ciężarną kofeiny w dawce powyżej 300 mg na dzień zwiększa ryzyko poronienia.
Dlaczego warto odstawić kofeinę podczas ciąży? Wady rozwojowe dziecka
Przeprowadzono szereg krytycznych przeglądów literatury na temat potencjalnych związków między kofeiną a spontaniczną aborcją, wadami wrodzonymi i ograniczeniem wzrostu płodu. Te recenzje uwzględniają tysiące ciąż, a także różnorodne projekty badań, w tym studia przypadków i badania kohortowe.
W większości z tych badań nie oceniano kobiet, których spożycie kofeiny było większe niż 300 mg / d, co odpowiada około 3 filiżankom kawy instant dziennie. Ponadto uznano wiele wad metodologicznych, takich jak brak kontroli w przypadku czynników zakłócających, w tym palenia i spożywania alkoholu. Palenie jest kluczową kwestią, ponieważ powoduje spontaniczne poronienia, a wiele kobiet łączy konsumpcję kawy z paleniem.
Ogólne wnioski obejmują, że nie ma wystarczających dowodów na związek przyczynowy między używaniem kofeiny a wzrostem spontanicznych poronień, szczególnie jeśli spożywane jest mniej niż 300 mg / d; nie ma zwiększonego ryzyka wad wrodzonych; a spożycie kofeiny w dawce 300 mg / d lub mniej powoduje nieznaczne zmniejszenie wzrostu płodu.
Szybkie Fakty Na Temat Kofeiny
- Kofeina jest środkiem pobudzającym i moczopędnym; ponieważ kofeina jest stymulantem, zwiększa ciśnienie krwi i tętno, jej spożywanie nie jest zalecane podczas ciąży.
- Kofeina zwiększa również częstotliwość oddawania moczu. Powoduje to obniżenie poziomu płynów ustrojowych i może prowadzić do odwodnienia.
- Kofeina przenika przez łożysko do dziecka. Chociaż możesz poradzić sobie z ilością kofeiny, którą spożywasz, Twoje dziecko nie może. Metabolizm Twojego dziecka wciąż dojrzewa i nie może w pełni metabolizować kofeiny.
- Każda ilość kofeiny może również powodować zmiany we wzorcu snu Twojego dziecka lub normalnym wzorcu ruchu w późniejszych stadiach ciąży. Pamiętaj, że kofeina jest stymulantem i może obudzić zarówno Ciebie, jak i Twoje dziecko.
Jak kofeina wpływa na Twoje nienarodzone dziecko?
Kofeina jest uzależniającym, pobudzającym lekiem, który łatwo przechodzi przez łożysko do rozwijającego się płodu. Jest również przenoszona przez mleko matki.
U niemowląt (noworodków i nienarodzonych) okres półtrwania kofeiny jest wydłużony. Pozostaje dłużej w organizmie Twojego dziecka, a rozwijający się płód nie ma zdolności do detoksykacji kofeiny.
Badania wykazały, że spożywanie kofeiny podczas ciąży może powodować wiele problemów dla Ciebie i Twojego dziecka, w tym:
- Zwiększone ryzyko poronienia
- Niska waga po urodzeniu
- Wady wrodzone, takie jak rozszczep podniebienia
- Zwiększone ryzyko wystąpienia zespołu nagłej śmierci niemowląt (SIDS)
- Zmniejszenie poziomu żelaza i wapnia u kobiety ciężarnej
Kawa i pestycydy
Kolejnym dobrym powodem do wyeliminowania kofeiny podczas ciąży jest fakt, że uprawy kawy rosnące poza USA są silnie opryskiwane pestycydami.
Pestycydy są powiązane z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z poronieniami i martwymi urodzeniami.
Źródła kofeiny
Kofeinę można znaleźć w różnych napojach, jedzeniu i lekach. Popularne źródła kofeiny:
- Kawa (nawet kawa bezkofeinowa zawiera kilka miligramów kofeiny)
- Herbata
- Cola
- Napoje energetyczne
- Kakao i czekolada
- Leki bez recepty i leki na receptę (szczególnie leki przeciwbólowe)
Przybliżone ilości kofeiny znajdujące się w żywności i napojach to:
- jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej: 60 – 80 mg
- jedna filiżanka kawy filtracyjnej: 60 – 120 mg
- jedna filiżanka herbaty: 10 – 50 mg
- jedna 375 g puszka coli: 48,75 mg
- jedna puszka napoju energetycznego o pojemności 250 ml: 80 mg
- 100 g batonika mlecznej czekolady: około 20 mg
Kawa zbożowa w ciąży
Kawa zbożowa to najzdrowszy rodzaj kawy, jaki można znaleźć na rynku. W swoim składzie ma wiele cennych składników mineralnych, więc jest idealna dla kobiet w ciąży. Produkowana jest z ziaren zbóż, które zastępują ziarna kawy. Zalicza się do nich: żyto, jęczmień czy cykorię.