Natka pietruszki – jakie ma wartości odżywcze i zastosowania?

0
562

Natka pietruszki znana jest niemal każdemu. Często wykorzystuje się ją jako dekoracje do sałatek czy zup, nie przypisując jej żadnej ważnej roli. Tymczasem natka pietruszki spożywana regularnie może dostarczyć do organizmu wiele cennych substancji regulujących jego prace. Warto wziąć to pod uwagę i zastanowić się, w jakich ilościach i jak często natka pietruszki gości w naszej diecie. Poznaj właściwości zdrowotne i  nie tylko natki pietruszki.

Natka pietruszki

Pietruszka jest rośliną pochodzącą z rodziny selerowatych. Zgodnie ze źródłami historycznymi wywodzi się z regionów Morza Śródziemnego. Dziś pietruszka jest powszechnym warzywem, które uprawia się na całym świecie. Nie jest trudna w hodowli, dlatego też każdy z nas może posadzić ją na działce, w przydomowym ogródku, a nawet w donicach na balkonie. Pietruszka jest rośliną, którą w całości możemy wykorzystać do jedzenia. Jadalny jest zarówno jej korzeń, jak i nać. Liście pietruszki posiadają intensywny aromat, ale przede wszystkim są skarbnicą witamin i minerałów. Większość osób natkę pietruszki wykorzystuje jako dodatek do potraw, który ma wzbogacić smaku lub je dekorować, zapominając przy tym o właściwościach liści pietruszki.

Wartości odżywcze natki pietruszki

Natka pietruszki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy A, C, E, K, B2, B3, B6, oraz B9. Wykazuje się, że w roślinie tej szczególnie dużo jest ważnej dla organizmu witaminy C. W 100 g natki pietruszki jest 160 mg witaminy C, czyli ok. 2 razy więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Oznacza to, że natka pietruszki dostarcza do organizmu więcej witaminy C niż powszechnie cenione cytrusy, papryka czy czarna porzeczka.

Oprócz samych witamin w natce pietruszki znajdują się też spore ilości mikro i makroelementów takich jak magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, miedź i mangan. Obecnie w liściach pietruszki żelazo jest tym nie hemowym, ale wykazuje bardzo dobre parametry wchłanialności, dzięki dużej ilości witaminy C. Opacz tego w natce pietruszki znajdziemy też błonnik, chlorofil, olejki eteryczne oraz flawonoidy.

Wszytki substancje odżywcza zawarte w naci pietruszki wykazują wysoką odporność na zamrażanie i suszenie. Co więcej, w procesie suszenia podlega silnej kondensacji. Trzeba jednak pamiętać, że są mało odporne na wysokie temperatury, dlatego natkę pietruszki do dań należy dodawać na sam koniec.

Natka pietruszki – właściwości lecznicze

Ze względu na bogactwo witamin, mikro i makroelementów oraz innych substancji odżywczych natka pietruszki niezwykle prozdrowotnie wpływa na ludzki organizm. Jako właściwości natki pietruszki wykazuje się:

  • podnoszenie i wzmacnianie odporności organizmu;
  • ochronę i łagodzenie objawów infekcji;
  • działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i antybakteryjne, co pomaga m.in. w skutecznej ochronie jamy ustnej, niweluje nieprzyjemny zapach z buzi; osobom borykającym się  z tym problemem zalecane jest żucie natki pietruszki;
  • działanie krwiotwórcze;
  • zapobieganie anemii;
  • wzmacnianie naczyń krwionośnych;
  • obniżanie poziomu homocysteiny we krwi;
  • zmniejszenie ryzyka zawału serca  i udaru mózgu;
  • zwiększenie krzepliwości krwi;
  • obniżanie ciśnienia tętniczego krwi;
  • obniżanie ryzyka zachorowania na miażdżycę oraz choroby niedokrwienne serca;
  • wspomaganie pracy narządu wzroku i zapobieganie chorobom oczy np. ślepocie zmierzchowej;
  • utrzymywanie skóry, włosów i paznokci w dobrej kondycji;
  • przeciwdziałanie rozwojowi komórek rakowych;
  • organicznie szkodliwości wolnych rodników w organizmie;
  • oczyszczenie organizmu z toksyn i substancji szkodliwych m.in. związków nikotyny;
  • wspomaganie leczenia chorób układy moczowego;
  • wspomaganie zrzucania zbędnych kilogramów – jest to możliwe dzięki temu, że natka pietruszki wspomaga pracę nerek i ułatwia odprowadzenie wody z organizmu; zawarte w natce pietruszki związki przyspieszają również metabolizm i zamieszczają wzdęcia;
  • łagodzenie objawów menstruacji – natka pietruszki pomaga w uregulowaniu cyklów miesięcznych, łagodzi dolegliwości bólowe rozkurczające mięśnie oraz redukuje obrzęki.

Natka pietruszki w ciąży

Ze zdrowotnych właściwości natki pietruszki mogą również skorzystać kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Nać pietruszki jest dla nich bezpieczna i stanowi naturalny środek wzmacniający odporność. Pomaga również w łagodzeniu dolegliwości układu pokarmowego. Zawarte w natce substancje mają również właściwości pobudzające produkcję pokarmu w okresie laktacji.

Natka pietruszki – jak ją jeść?

Natkę pietruszki zazwyczaj jej jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Może ona stanowić składnik dań mięsnych, ryb, zup, surówek, sałatek, past kanapkowych czy koktajli warzywnych. Bez względu na to, przy jakim daniu się ją zastosuje, podniesie jego walory smakowe oraz wartości odżywcze. Często natka pietruszki stanowi ciekawy element dekoracyjny dania.

Natkę pietruszki można w kuchni stosować jako tą świeżą lub suszona. Świeże liście dostępne są w sklepach przez cały rok. Wiele osób decyduje się również na ususzenie natki pietruszki i zamrożenie jej w zamrażalniku. Należy pamiętać, że nie odejmie to natce jej prozdrowotnych właściwości.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here