Napoje energetyczne

0
1836

Temat napojów energetycznych, które cieszą się niesłabnącą popularnością od lat, budzi sporo kontrowersji. Z jednej strony napój energetyczny stawia nas na nogi lub dodaje przysłowiowych skrzydeł, z drugiej jednak zbyt duże i częste spożycie takich wspomagaczy nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie.  Co wchodzi w skład napoju energetycznego? Czy napoje dodające energii są dla wszystkich?

Kilka faktów historycznych dotyczących napojów energetycznych

Historia napojów energetycznych występujących w ówczesnej formie wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. To tam napoje energetyczne były jedną z gałęzi wczesnego przemysłu napojów bezalkoholowych. Wystarczy wspomnieć, że Pepsi początkowo było sprzedawane jako tak zwany wzmacniacz energii. Idąc tym tropem dalej, nazwa Coca-Coli pochodzi od dwóch aktywnych składników: liści koki i orzechów kola (źródło kofeiny). W 1904 roku z powodu obaw związanych z dodawaniem świeżej kokainy do produktów spożywczych, Coca-Cola została zmuszona do używania tzw. „zużytych” liści kokainy, czyli pozostałości procesu ekstrakcji kokainy z tylko śladowymi ilościami kokainy. Od tego czasu Coca-Cola wykorzystuje ekstrakt z liści koki właściwie bez kokainy. Jeśli chodzi o orzechy kola, mają one walory smakowe oraz są źródłem kofeiny w Coca-Coli. Orzechy kola zawierają około 2,0 do 3,5% kofeiny, charakteryzują się dość gorzkim smakiem i są powszechnie stosowane w napojach bezalkoholowych typu cola. W 1911 roku rząd USA chciał zakazać Coca-Coli dodawania kofeiny do napoju i starał się o nakaz usunięcia jej z receptury coli. Tak się ostatecznie nie stało, a Coca-Cola zawiera około 9,8 mg kofeiny na 100 ml.

Kolejnym miejscem na historycznej mapie napojów energetycznych jest Wielka Brytania. W 1929 roku napój energetyczny pod nazwą Lucozade Energy został pierwotne wprowadzony do szpitali jako „pomoc w wyzdrowieniu”, następnie promowany jako „uzupełnienie utraconej energii”.

W Japonii natomiast datuje się początki napojów energetycznych na początek lat 60. ubiegłego wieku. Pierwszą marką tych napojów był Lipovitan, sprzedawany w małych buteleczkach z brązowego szkła jako „napój odżywczy”.

Wracając do Europy,  napoje energetyczne zostały zapoczątkowane przez firmę Lisa i produkt o nazwie “Power Horse”, zanim austriacki przedsiębiorca Dietrich Mateschitz wprowadził produkt Red Bull, światowy bestseller w XXI wieku. Mateschitz opracował Red Bulla w oparciu o tajski napój Krating Daeng. Red Bull stał się dominującą marką w USA po wprowadzeniu jej w 1997 r., z udziałem w rynku wynoszącym około 47% w 2005 roku.

Skład napojów energetycznych – przeczytaj zanim wypijesz

Skład napoju energetycznego różni się w zależności od producenta. Chociaż same składniki wymienione poniżej spożywane w niewielkich ilościach nie są szkodliwe dla zdrowia, to jednak ich wysokie stężenie w napojach energetycznych może stać się niebezpieczne – szczególnie dla kobiet w ciąży i dzieci.

Najczęściej w składzie energetyków znajdują się następujące składniki:

  • Kofeina – jeden z głównych składników napojów energetycznych, występuje w nich również w postaci wyciągu z guarany; kofeina jest zaliczana do środków stymulujących, ponieważ działa pobudzająco na układ nerwowy
  • Tauryna – dzięki niej wzrasta odporność na wysiłek
  • Inozytol – określany jako witamina B8 (w rzeczywistości witaminą nie jest), przypisuje się mu właściwości poprawiające samopoczucie, obniża również ciśnienie tętnicze powstałe w skutek stresu
  • Karnityna – organiczny związek chemiczny dość obficie występujący w mięśniach, skutkiem jej niedoboru w organizmie jest między innymi osłabienie lub zanik mięśni szkieletowych, natomiast leczniczo stosuje się ją jako pomoc w chorobach i schorzeniach takich jak uszkodzenia mięśni, choroba wieńcowa, niewydolność krążenia, miażdżyca mięśni czy nawet AIDS.

Inne popularne składniki to:

  • Cukier
  • Zioła (miłorząb japoński, ostropest plamisty, yerba)
  • Witamina B
  • Woda
  • Dwutlenek węgla
  • Regulatory kwasowości

Napoje energetyczne a zdrowie

Nadmierne lub częste spożycie napojów energetycznych może prowadzić do problemów z układem sercowo-naczyniowym, takich jak zaburzenia rytmu serca czy zawał serca. Obserwuje się także niedobry wpływ napojów energetycznych na psychikę, ponieważ mogą prowadzić do występowania lęków i fobii.

Napoje energetyczne powodują także zatrucia kofeiną. Skutki tego schorzenia, chociaż nie są bardzo ostre, stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia osób z problemami sercowymi czy układem krwionośnym. Do najczęstszych objawów zatrucia kofeiną należą: ogólna nerwowość, drżenie, wymioty, problem z zaśnięciem oraz przyspieszone bicie serca.

Ze względu na dużą zawartość cukru zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości. Spożywanie napojów energetycznych razem z alkoholem prowadzi do szybszego wchłaniania się alkoholu, dlatego na przykład w Stanach Zjednoczonych Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zabroniła sprzedaży wstępnie zmieszanych z alkoholem napojów energetycznych.

Warto przyjrzeć się z bliska składowi napojów energetycznych, zwłaszcza tych, które zawierają różnego rodzaju dodatki roślinne w postaci ziół. Wydaje się, że zioła wpływają na prozdrowotne działanie energetyków, ale niestety każdy nadmiar wpływa na organizm niekorzystnie. Substancje pochodzenia roślinnego w napojach energetyzujących to na przykład: żeń-szeń, liście koki czy miłorząb japoński. Ten ostatni spożyty w zbyt dużej ilości może powodować nadmierne krwawienia u osób z problemami z krzepliwością, natomiast korzeń żeń-szenia zwiększa ryzyko zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Spożywanie napojów energetycznych grozi również wrzodami żołądka, obciążeniem wątroby czy wzrostem poziomu agresji.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here