Nadkwasota – jaka dieta pomaga?

0
3253

Nadkwasota jest zwiększoną obecnością kwasu solnego w soku żołądkowym. Dolegliwość jest nieprzyjemna i może objawiać się m.in. zgagą, wzdęciami, nudnościami, zaparciami, odbijaniem kwaśnej treści żołądka, pieczeniem za mostkiem. Przyczyny nadkwasoty są bardzo różne od złej diety po stres, jednak leczenie zawsze opiera się na wprowadzeniu diety alkalizującej, czyli odkwaszającej. Ma ona wspomóc leczenie farmakologiczne oraz złagodzić objawy nadkwasoty. Zobacz, jak dieta pomaga na nadkwasotę.

Nadkwasota objawia się zwiększona ilością kwasu solnego w żołądku. Powoduje on obniżenie pH soku żołądkowego. Zachowanie równowagi oznacza, że warstwa śluzowa pokrywająca błonę śluzową żołądka jest uszkodzona i nie chroni przed żrącym działaniem kwasem solnego. Prowadzi to do wystąpienia charakterystycznych i niestety dotkliwych objawów.

Przyczyny i objawy nadkwasoty żołądka

Jako główną przyczynę nadkwasoty podaje się niewłaściwą dietę. Schorzenie może wystąpić w odpowiedzi na spożywanie dużej ilości słodyczy, tłuszczów, owoców cytrusowych czy alkoholu. Produkty te prowadzą do nadmiernego przeciążania żołądka i powodują pojawienie się problemów z trawieniem.

Nadkwasota może również wystąpić, kiedy niewłaściwe łączy się składniki pokarmowe, przejada się, spożywa zbyt obfite posiłki, żyje się w ciągłym stresie i napięciu emocjonalnym, przyjmuje niektóre leki np. te oparte na kwasie acetylosalicylowym.

Typowymi objawami nadkwasoty żołądka są: bóle brzucha, zgaga, nudności i wymioty, pieczenie za mostkiem, palenie w przełyku.

Leki na nadkwasotę żołądka

Leczenie nadkwasoty żołądka może odbywać się za pomocą farmaceutyków. Chorym zazwyczaj podaje się leki z grupy inhibitorów pompy protonowej – IPP. Ich rola jest zmniejszanie produkcji kwasy solnego przez komórki okładzinowe w błonie śluzowej żołądka. Zażycie farmaceutyku sprawia, że dolegliwości wywołane nadkwasowością szybko ustępują. Leki z tej grupy są bezpieczne i zwykle dobrze tolerowane. Aby działy należy przyjmować je rano, na czczo.

W leczeniu nadkwasoty żołądka stosuje się także H2-blokery. Ich działanie opiera się na blokowaniu produkcji kwasu solnego. Inne farmaceutyki na nadkwaśność to leki prokinetyczne oraz środki zobojętniające kwas solny i osłaniające błonę śluzową.

Domowe sposoby na nadkwasotę żołądka

Objawy nadkwasoty żołądka można łagodzić nie tylko farmaceutykami, ale i domowymi sposobami. Głównym z nich jest dieta. Zaleca się spożywanie właściwie skomponowanych posiłków oraz unikanie przejadania się. Oprócz tego zasady diety na nadkwasotę mówią, aby:

  • Właściwie łączyć produkty, czyli unikać łączenia słodyczy z tłuszczami zwierzęcymi oraz nabiału z cytrusami;
  • Nie przejadać się – posiłki przy diecie na nadkwasotę powinny być spożywanie w różnych odstępach; ich liczba to 5-6 dziennie; dzięki temu ściany żołądka nie będą się nadmiernie rozciągać, a produkcja kwasy solnego będzie zmniejszona;
  • Unikać stresu oraz nadmiernej ekscytacji, ten może zaostrzyć objawy nadkwasoty.

Dieta na nadkwasotę

W diecie na nadkwasotę żołądka najlepiej jeść posiłki przygotowane na parze, duszone lub pieczone z małą ilością tłuszczów. Unikać należy natomiast smażenia. Dania można przyprawiać łagodnymi ziołami wspomagającymi trawienie np. koperkiem, natka pietruszki, melisą. Przed spożyciem warto rozdrobnić jedzenie, dzięki czemu nie będzie ono zalegać w żołądku i będziesz szybciej strawione. Zalecane jest jedzenie dużej ilości zup, sosów i przecierów. Jedzenie trzeba popijać dużą ilością wody niegazowanej, sokami owocowymi, warzywnymi lub herbatami ziołowymi. Przy nadkwasocie żołądka najlepiej wybierać wody z dużą ilością jonów wodorowęglanowych, które zobojętniają kwas w żołądku.

Na diecie należy unikać alkoholu, który zwiększa produkcję kwasy solnego i zwiększa szansę na rozwój choroby wrzodowej. Alkohol podrażnia też śluzówkę gardła, przełyku i żołądka. Dobrze też wykluczyć pozostałe używki np. nikotynę.

Co jeść na nadkwasotę?

Lekarze i dietetycy zalecają, aby na nadkwasotę jeść:

  • Produkty bogate w białko – pomaga ona w neutralizacji kwasu solnego; źródłem białka w diecie przy nadkwasocie może być chude mięso, ryby, nabiał, jaja; dzienna zalecana dawka białka to 85 g białka – trzeba ją rozłożyć na kilka posiłków;
  • Zdrowe tłuszcze – takie znajdziemy w maśle, śmietanie oraz olejach: sojowym, słonecznikowym, kukurydzianym, rzepakowym i oliwie z oliwek; tłuszcze są niezbędne do przyswajanie witaminy A, D, E, K oraz beta-karotenu; niewielkie ilości zdrowych tłuszczów hamują również wydzielanie się soku żołądkowego;
  • Produkty ubogie w błonnik – błonnik pokarmowy przez długi czas zalega w żołądku i pobudza wydzielanie soków, które mechanicznie podrażniają śluzówkę; w związku z tym z diety na nadkwasotę należy wyeliminować produkty razowe i pełnoziarniste, grube kasze, surowe warzywa i owoce; warzywa i owoce należy jeść tylko gotowane i zmiksowane; koktajle i soki można rozcieńczać mlekiem;
  • Zdrowe cukry – te znajdują się w naturalnym miodzie czy domowej marmoladzie; dziennie należy spożywać nie więcej niż 4-5 łyżeczek cukrów, będą one hamować wydzielanie soków trawiennych przez żołądek.

[Głosów:3    Średnia:2.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here