Krwawienie z odbytu (znane medycznie jako hematochezia ) odnosi się do przejścia czerwonej krwi z odbytu, często wymieszanej z kałem i / lub skrzepami krwi. Krew może pochodzić z dowolnej części przewodu pokarmowego lub z odbytu. Poniżej prezentujemy możliwe przyczyny obecności krwi w kale i opisujemy kilka z nich szczegółowo.

Przyczyny krwi w kale

Przyczynami krwawienia mogą być:

  • wrzody
  • hemoroidy,
  • rak jelita grubego,
  • polipy jelita grubego,
  • szczelina odbytu,
  • zapalenie w obrębie odbytu,
  • uchyłki odbytu
  • nieżyt żołądka
  • choroba Leśniowskiego-Crohna
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzody trawienne

Znane również jako krwawiące wrzody żołądka, wrzody trawienne powodują bolesne owrzodzenia w wyściółce żołądka lub górnej części jelita cienkiego.

Jeśli masz wrzód trawienny, a także krwawienie podczas robienia kupy, innym powszechnym objawem, który możesz mieć, jest wymiotowanie krwią.

Pierwszym krokiem w leczeniu wrzodów trawiennych jest naturalnie unikanie pokarmów, które mogą je pogarszać, takich jak pikantna żywność, kofeina, alkohol, rafinowane cukry i alergeny pokarmowe.

Zamiast tego skup się na jedzeniu pokarmów bogatych w błonnik – zielonych warzyw liściastych, takich jak sałata, szpinak, kapusta i brokuły. Podobnie jak produkty fermentowane, takie jak kefir kokosowy i kimchi.

Również spożywanie dużych posiłków może spowodować, że Twój układ trawienny będzie ciężej pracował, więc jedzenie mniejszej ilości pokarmów w bardziej regularnych odstępach czasu spowoduje przerwę i pomoże wyleczyć twoje objawy.

Nieżyt żołądka

Nieżyt żołądka występuje, gdy „podszewka” żołądka ulega zapaleniu lub podrażnieniu. Podobnie jak krew w kale, inne objawy zapalenia błony śluzowej żołądka obejmują odbijanie, nudności i wymioty, wzdęcia i ból w górnej części brzucha.

Aby leczyć zapalenie żołądka, należy zupełnie wyeliminować ostre, tłuste i smażone potrawy, a także kwaśne pokarmy, takie jak pomarańcze, ponieważ podrażniają żołądek.

Jedz dużo warzyw, owoców, wysokiej jakości białek i zdrowych tłuszczów. Staraj się uzupełnić dietę o pokarmy bogate w probiotyki, błonnik, antyoksydanty, takie jak witamina C, witamina B12, elektrolity i kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto, nie należy jeść niczego w ciągu trzech do czterech przed pójściem spać, abyś mógł spać spokojnie przy strawionym jedzeniu.

Stres jest również czynnikiem ryzyka w zapaleniu błony śluzowej żołądka, więc spróbuj zmniejszyć obciążenie pracą i poświęć trochę czasu na relaks.

Możesz także spróbować korzenia lukrecji i jeść kopru, ponieważ oba są pomocne w zmniejszaniu objawów.

Zapalenie uchyłka

Zapalenie uchyłka było rzadkie w ostatnim stuleciu, jednak obecnie jest jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych w świecie zachodnim. Jest to choroba przewodu pokarmowego, w której miejsca w obrębie jelita grubego ulegają stanom zapalnym.

Dokładniej rzecz ujmując, zapalenie uchyłka polega na tworzeniu się „woreczków” na części jelita zwanej okrężnicą. Zwykle uchyłki nie wiążą się z poważnymi objawami, jednak mogą powodować krwawienia i stany zapalne.

Ponadto, ponieważ zapalenie uchyłka jest powszechne wśród osób z niską zawartością błonnika w diecie, zaleca się spożywanie większej ilości pokarmów bogatych w błonnik.

Choroba Leśniowskiego-Crohna

Krew w stolcu jest typowym objawem choroby Leśniowskiego-Crohna. Chociaż istnieje wiele leków, do wyboru mamy również wiele naturalnych metod leczenia.

Konkretne przyczyny powstawania choroby Leśniowskiego i Crohna nie są dokładnie znane, jednak wyróżnia się główne czynniki wpływające na jej powstawanie:

  • predyspozycje genetyczne,
  • odpowiedź immunologiczną błony śluzowej pacjenta,
  • mikroflorę jelitową.

Dolegliwość powstaje, gdy u osób podatnych na zachorowanie dojdzie do zaburzeń odpowiedzi immunologicznej na drobnoustroje wewnętrzne.

Chociaż w Polsce częstotliwość zachorowania na chorobę Leśniowskiego i Crohna nie jest dokładnie znana, odnotowuje się w ostatnich latach większą liczbę zachorowań wśród dzieci. Największy odsetek widoczny jest zarówno wśród osób młodych jak i pomiędzy 30-40 rokiem życia.

Osoby, u których występuje nawracająca biegunka, bóle brzucha, spadek wagi, wysoka gorączka czy krwawienie z przewodu pokarmowego i zmiany w okolicy odbytu – powinny zgłosić się do lekarza rodzinnego, który dokona właściwej diagnostyki. Niektóre objawy, jak np. niedrożność, mogą być wskazaniem do hospitalizacji, gdyż prowadzą do ciężkich powikłań.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Pierwszymi, a zarazem najczęstszymi objawami są biegunka z domieszką śluzu i krwi w kale. Pojawiać się mogą się również   kurczowe bóle brzucha oraz uczucie parcia na stolec spowodowane zaburzeniami motoryki przewodu pokarmowego (przyspieszona perystaltyka, nadmierna kurczliwość jelita grubego). Łagodna postać choroby charakteryzuje się dobrą reakcją na leczenie i dotyczy ponad  50% pacjentów.

Dobrym krokiem w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego jest zmiana diety, szczególnie poprzez unikanie żywności wyzwalającej objawy, takiej jak produkty mleczne, rafinowane cukry, kofeina, alkohol, napoje gazowane i ostre potrawy.

Stres odgrywa dużą rolę we wznowieniu zapalenia jelita grubego, więc znalezienie sposobów na relaks pomoże złagodzić objawy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here