Morele – właściwości odżywcze i zdrowotne

0
2228

Morele to owoce, które warto włączyć do swojej diety. Przez wielu niedoceniane, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. poprawiając funkcjonowanie układu odpornościowego czy wspomagając leczenie osteoporozy. To jednak nie wszystkie właściwości moreli. Zastosowanie znajdują nie tylko w medycynie, ale i kosmetyce. Morale są składnikiem maseczek leczących trądzik. Zobacz, jakie są właściwości odżywcze i zdrowotne moreli.

Morele to niewielkie, ale niezwykle zdrowe owoce. Można spożywać je świeże lub suszone. Suszone morele są bogatym źródłem witamin minerałów i przeciwutleniaczy. Podaje się, że zjedzenie 3 moreli dziennie dostarcza do organizmu odpowiednią ilością antyoksydantów. Po morele powinny sięgnąć przede wszystkim osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz nadkwaśnością żołądka.

Właściwości odżywcze moreli

Wartość odżywcza moreli jest bardzo wysoka. Wynika ona z zawartych w owocach witamin i składników mineralnych. Skład moreli to duże ilości potasu, żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP i błonnika. Oprócz tego w morelach znajdziemy beta-karoten, czyli prowitaminę A. Należy pamiętać, że morele mają wysokie wartości odżywczej, ale są niezwykle kaloryczne. W 100 g świeżych moreli znajdziemy 47 kalorii, natomiast w suszonych aż 284 kalorii.

Właściwości zdrowotne moreli

Morele wykorzystywane są zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce wielu schorzeń, dolegliwości i chorób. Jako ich właściwości zdrowotne wskazuje się:

  • Usprawnianie procesów trawiennych oraz pobudzenie pracy jelit – jest to możliwe dzięki zawartości błonnika pokarmowego w morelach i tych świeżych i suszonych; suszone morele polecane są przede wszystkim na zaparcia; oprócz tego stanowią ważny składnik diety przy nadkwasocie żołądka;
  • Pomoc w leczeniu nadciśnienia tętniczego;
  • Pomoc w leczeniu i profilaktyce osteoporozy, dzięki zawartości wapnia i fosforu;
  • Pomoc w leczeniu anemii – po morele powinny sięgnąć osoby znajdujące się w grupie ryzyka rozwoju niedokrwistości, czyli wegetarianie, kobiety obficie miesiączkujące;
  • Pozytywne działanie na stan skóry – morele przyczyniają się do regeneracji naskórka, odżywiania i wygładzania go; maseczki z moreli rekomendowane są również przy pielęgnacji cery trądzikowej i przetłuszczającej się; maseczkę wykonuje się z suszonych moreli zalanych ciepłym mlekiem;
  • Profilaktyczne działania w zakresie chorób nowotworowych;
  • Ochronę organizmu przed rozwojem infekcji;
  • Pozytywne wpływanie na wzrok;
  • Profilaktyczne działanie w zakresie chorób układu sercowo-naczyniowego;
  • Poprawę funkcjonowania układu nerwowego;
  • Poprawę pracy nerek;
  • Poprawę pracy układu nerwowo-mięśniowego.

Jak jeść morele?

Najsmaczniejsze są świeże morele – zerwane prosto z drzewa i dojrzałe. Zawierają one również stosunkowo niewiele kalorii, przez co nie przyczyniają się do dodania kilogramów. Należy pamiętać, że niedojrzałe morele są niesmaczne. Dojrzałe owoce można poznać po pomarańczowej lub intensywnie żółtej skórce, która jest gładka i na której występuje charakterystyczny rumieniec.

Ze świeżych moreli można przygotować dżem, konfiturę, mus, galaretkę, likier czy nalewkę. Morele można również dodawać do sałatek, mięs, ciast, deserów, pierogów czy knedli. Owoce je się też nowsze, solo. Aby nie straciły na smaku, zerwane należy przechowywać w lodówce. Dużą popularnością cieszą się również suszone morele. Są one konserwowane za pomocą dwutlenku siarki, co pozwala na zachowanie ich charakterystycznej barwy. Trzeba jednak pamiętać, że związek ten obniża wartości odżywcze moreli oraz może wywoływać alergię. Uczulenie na morele objawia się bólami brzucha i biegunka. Suszone morele można bez problemu kupić w sklepie – dostępne są również te dla alergików i astmatyków.

Jak wykorzystać nasiona moreli?

Nasiona moreli występują w dwóch odmianach: słodkiej i gorzkiej. W kuchni mogą zastąpić migdały. Gorzkich nasion moreli należy używać z umiarem – już 1-2 pestki nadadzą potrawie migdałowy smak. Z pestek moreli wyciska się również olejek morelowy. Stosowany jest on do deserów, w przemyśle farmaceutycznym i kosmetyce.

Olej z pestek moreli

Olej z pestek moreli to ten niezwykle delikatny i aromatyczny. Można go poznać po przezroczystym kolorem. Otrzymywany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion owoców. Po olej z pestek moreli przede wszystkim sięga kosmetyka. Ceni go ona za właściwości nawilżające oraz duże stężenie witaminy E, A i B17. Zalecany jest on przede wszystkim do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej. Mogą po niego sięgać też osoby ze skórą starzejącą się i skłonną do zmarszczek. Olej z pestek moreli wykazuje działanie wygładzające, nawilżające i odżywcze. Produkt można wykorzystywać nie tylko od pielęgnacji, ale i do masażu.

Kosmetyka wykorzystuje również morele do tworzenia domowych maseczek np. do cery suchej, odżywiającej, nawilżającej czy regenerującej. Ekstrakt z moreli można też znaleźć w szamponach, kremach, maseczka, tonikach, mleczkach, peelingach, perfumach, żelach pod prysznic. Wszystkie one wyróżniają się pięknym zapachem. Chociaż głównie dedykowanie są cerze dojrzałej, to sięgać mogą po nie również młode dziewczyny.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here