Mleko kozie i ser kozi – właściwości odżywcze

0
2114

Podstawowym produktem wytwarzanym z mleka koziego są sery. Ser kozi można kupić w sklepie, u producenta lub wykonać samemu z mleka kozy. Liczba gatunków serów kozich jest bardzo duża. Oferowane są sery twarogowe, pleśniowe, rolady. Wszystkie te produkty podobnie jak kozie mleko zawierają witaminy i minerały. Bogate są one przede wszystkim w białko, tłuszcze oraz minerały. Poznaj właściwości odżywcze kozich serów.

Sery z mleka koziego popularne są od dawna, jednak w Polsce dopiero zyskują swoich zwolenników. Wynika to z tego, że przez lata uważane były za mniej wartościowe od serów z mleka krowiego. Ich przeciwnicy podkreślają, że znajduje się w nich mniej białka. Ma to jednak swoje zalety, kozie sery są mniej uczulające. Warto również pamiętać, że sery kozie zawierają również inne substancje odżywcze.

Rodzaje serów kozich

Największy wybór kozich serów znajdziemy we Francji. Wyrabia się tam wiele egzotycznych typów. Popularne są też sery kozie z Norwegii, Hiszpanii oraz Włoch. Polsce sery z mleka koziego tworzy się przede wszystkim na Podkarpaciu. Producenci tego typu nabiału oferują różnorodne, często egzotycznie wyglądające produkty. Sery kozie mogą przybierać postać serów twarogowych, podpuszczkowych, długo dojrzewających, rolad, miękkich, półtwardych, twardych, pleśniowych. Wszystkie te sery cechują się wyjątkowym smakiem. Zazwyczaj mają kształt płaskiego cylindra lub prostopadłościanie. Ich boki są proste lub lekko zaokrąglone. Czasem sery kozie można kupić w formie spłaszczonej kuli. Od serów z mleka krowiego wyróżnia ich biała lub jasno kremowa barwa.

Właściwości odżywcze sera koziego

Ser kozi bogaty jest w witaminy i minerały, które pomagają zachować zdrowie i dobrą kondycję. Skład serów z mleka koziego jest lipidowy. Oznacza to, że posiada łatwe w trawieniu małe drobinki tłuszczu oraz wysoką zawartość średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego znajdziemy w nich cały zestaw pierwiastków. Sery kozie zawierają: Ba, Cr, Cu, Hg, Mg, Mn, Ni i V. Korzystnie na zdrowie wpływają też witaminy: tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, retinol, niacyna i kalcyferol.

Ważną cechą sera koziego, o której warto powiedzieć, jest zawartość w nim komórek somatycznych. W konsekwencji białko mleka koziego jest łatwej trawione przez organizm. Węglowodany zawarte w mleku kozim to laktoza – wpływa ona pozytywnie na wchłanianie się wapnia w dolnych odcinkach jelita cienkiego oraz magnezu, fosforu, witaminy D, mikroelementów. Oprócz tego laktoza jest naturalnym źródłem galaktozy, która jest używana, szczególnie przez organizmy rosnące, do syntezy ważnych związków strukturalnych układu nerwowego. Cechą szczególną serów kozich jest brak metali ciężkich w ich składzie.

Właściwości sera koziego – kiedy go warto jeść?

Ser kozi jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. O jego właściwości zdrowotne dba przede wszystkim aminokwas pod nazwą tauryna. Jest on niezbędny w procesie stabilizacji błon komórkowych. Oprócz tego tauryna wspomaga proces widzenia, powstania kwasów żółciowych, osmoregulację oraz homeostazę wapnia i glukozy. Substancja ta ważna jest również ze względu na to, że wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, proces wzrostu, mineralizację zębów i kości, układ nerwowy, odpornościowy, ochronę organizmu przed rozwojem komórek nowotworowych.

Po sery kozie powinny sięgać osoby cierpiące na skazę białkową, nadciśnienie tętnicze, chorobę wrzodową, astmę i gruźlicę. Wykazuje się, że włączenie serów kozich do codziennej diety będzie zmniejszać ryzyko zachorowania na schorzenia układu oddechowego i pokarmowego. Warto również wspomnieć, że korzystnie na zdrowie wpływają nie tylko sery, ale i mleko kozie. Jest ono naturalnie homogenizowane, łatwo się trawi, jest dietetyczne i obniża cholesterol.

Po produkty z mleka koziego mogą sięgać kobiety w ciąży, alergicy, rekonwalescenci, dzieci, osoby chcące się zdrowo odżywiać. Są one bezpieczne dla tych grup osób. Trzeba jednak zaznaczyć, że sery kozie i inne przetwory z mleka koziego są droższe niż te wytwarzane z mleka pochodzącego od krowy.

Mleko kozie – tak samo smaczne, jak sery

Popularność serów kozich stale rośnie, jednak nadal wiele osób nie jest przekonanych do mleka koziego. Nie jest ono tak powszechnie dostępne, jak mleko z krowy. Dietetycy zachęcają jednak, aby przynajmniej spróbować wprowadzić je do diety. Wskazują, że mleko kozie jest o wiele lepsze od tego krowiego. Mleko z kozy to również doskonały produkt dla dzieci, bowiem jego skład chemiczny jest zbliżony do składu mleka matki.

Kubek mleka koziego o pojemności 380 ml dostarcza do organizmu 17% dziennego zapotrzebowania na białko, 33% na wapń oraz uzupełnia zapotrzebowanie na witaminy A, B2, D, PP, B12, B3 i pierwiastki: mangan, cynk i fosfor. Kaloryczność mleka koziego to 68 kalorii w 100 g napoju.

Dokładne skład mleka koziego uzależniony jest od rasy kóz oraz sezony wypasy zwierząt. Trzeba jednak zaznaczyć, że białko mleka koziego jest o wiele lepiej przyswajane niż białko mleka krowiego, korzystniejsza jest też proporcja aminokwasów. Jest to niezwykle ważne przy zbilansowanej i zdrowej diecie.

[Głosów:5    Średnia:2.6/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here