O prozdrowotnych właściwościach kwasów Omega słyszał chyba każdy. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, na czym tak naprawdę ich działanie polega. Tymczasem kwasy Omega 6 są niezastąpione dla zdrowia i pięknego wyglądu. Ich spożywanie polecane jest przede wszystkim osobom, które borykają się z dolegliwościami dermatologicznymi i są podatne na alergie. Kwasy omega 6 to równe recepta na piękna skórę dla osób z cerą naczynkową, dojrzałą, suchą i wrażliwą. Zobacz, na czym polega działanie kwasów Omega 6.
Tłuszcze nienasycone w diecie – jak działają i w czym mogą pomóc?
Większość osób uważa, że spożywanie tłuszczy jest niezdrowe. I całkiem słusznie. Tłuste jedzenie może powodować wiele chorób i dolegliwości. Na uwadze należy jednak mieć fakt, że nie wszystkie tłuszcze są niezdrowe i powodują otyłość i choroby. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu tłuszcze, a przynajmniej te niektóre są niezbędne. Ich zadaniem jest dostarczanie energii oraz budowanie komórek błon komórkowych. Tłuszcze w organizmie stanowią również rozpuszczalnik dla związków chemicznych np. witaminy A, D, E i K. Bez takiego rozpuszczalnika witaminy byłby zupełnie nieprzydatne. Jak więc widać rola tłuszczów w organizmie jest niezwykle znacząca. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze działają na organizm pozytywnie. Tymi właściwymi są tłuszcz nienasycone spożywane w odpowiednich dawkach.
Kwasy Omega 6 – czym są i gdzie występują?
Do tłuszczy nienasyconych zaliczamy kwasy Omega, w tym również kwasy Omega 6. Do nich należy m.in. kwas linolowy, LA), γ-linolenowy (GLA) i arachidonowy (AA). Wszystkie te kwasy są związkami egzogennymi, co w praktyce oznacza, że organizm sam ich nie potrafi wytwarzać. Aby więc organizm mogą korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, należy dostarczyć je do organizmu samodzielnie. Można to zrobić, wzbogacając dietę o produkty bogate w kwasy Omega 6 lub też stosując kosmetyki z tą substancją.
Kwasy Omega 6 – właściwość i zastosowanie
Kwasy Omega 6 stosowane w diecie są skuteczną metodą na zachowanie zdrowia i stanowią profilaktykę przeciw wielu chorobom i schorzeniom. Jedną z ich właściwości jest utrzymywanie cholesterolu frakcji LDL we właściwym poziomie. Dla przypomina cholesterol LDL to ten zły, który negatywnie wpływa na zdrowie człowieka. Dzięki kwasom Omega 6 „zły” cholesterol jest zneutralizowanych. Przy tym warto wspomnieć, że kwasy Omega 6 nie wpływają na poziom cholesterolu HDL, czyli tego dobrego.
Kwasy Omega 6 działają nie tylko na cholesterol, ale i wspomagają pracę wielu narządów i procesów zachodzących w organizmie. Ich zadaniem jest m.in. zapewnienie ochrony przed bakteriami, wirusami i grzybami. Kwasy Omega 6 pomagają także w:
- poprawnym funkcjonowaniu układu krążenia, działają przeciwzakrzepowo,
- budowaniu naczyń krwionośnych oraz narządów odpowiedzialnych za transport krwi,
- ochronie przeciwko powstawaniu nadciśnienia tętniczego i pękaniu naczynek włosowatych,
- zapewnieniu właściwej ilości czerwonych krwinek.
Oprócz działania prozdrowotnego i medycznego kwasy Omega 6 wpływają także na urodę i zachowanie młodego wyglądu. Ich najważniejszą zaletą w kontekście kosmetyki jest pielęgnacja, odbudowywanie i uszczelnianie płaszcza lipidowego. Płaszcz ten chroni przed nadmierną utratą wody. Dzięki temu kwasy zahamowane są procesy starzenia się skóry, a także przywracane jest właściwe nawilżenie.
Jakie produkty zawierają kwasy Omega 6?
Kwasy Omega 6 nie są powszechnie występującym składnikiem. Znaleźć można je w niektórych kosmetykach i preparatach aptecznych przeznaczonych do stosowania zewnętrznego. W kosmetykach tych zawarte są oleje tłoczone na zimno. Analizując skład preparatów do pielęgnacji, zazwyczaj natkniemy się na informację, że zawiera on kwas γ-linolenowy (GLA). Kwas ten występuje w nasionach czarnej porzeczki, wiesiołku oraz ogóreczniku lekarskim. Składnik ten pozwala na zachowanie właściwej pielęgnacji cery, uszczelnienie w warstwie rogowej naskórka oraz uszczelnia płaszcz lipidowy. W przypadku, gdy kwas ten spożywamy w formie tabletek lub kapsułek dodatkowo działamy na głębsze warstwy skóry, wzmacniając jej odporność i zapobiegając nadmiernej utracie wody. Właściwością tego kwasu jest też ochrona organizmu przed bakteriami, grzybami i toksynami, uszczelnianie przestrzeni międzykomórkowej oraz zatrzymywanie procesów starzenia się skóry.
Kwasy Omega 6 w diecie
Kwasy Omega 6 do organizmu można dostarczać również, spożywając odpowiednie produkty spożywcze, w których się one znajdują. Ich źródłem jest: olej kukurydziany, sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, arachidowy, sezamowy, kokosowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, pestki dyni i słonecznika, sezam, migdały, orzechy ziemne, awokado. Duże pokłady kwasów Omega 6 znajdują się także w margarynie produkowanej z olejów roślinnych. Przy włączeniu tego rodzaju tłuszczów nienasyconych do diety ważne jest, aby spożywać je w postaci surowej. W procesie smażenia, pieczenia i gotowania tracą swoje cenne właściwości.
Kwasy omega 6- dawkowanie
Mimo, że kwasy Omega 6 pozytywnie wpływają na działanie organizmu, należy przyjmować je z umiarem. Ich przedawkowanie może wpływać efekty uboczne, do których zalicza się zmiany miażdżycowe, zakrzepowe, osłabienie pracy serca i układy krążenia, zaburzenia w gospodarce hormonalnej oraz w systemie odpornościowym organizmu.