Wiosna i lato zbliżają się wielkimi krokami, dlatego też pora przygotować nasz organizm na nadejście słonecznych dni i wysokich temperatur. Przygotowania do lata powinny obejmować schowanie zimowej garderoby oraz zabiegi pielęgnacyjne na ciało. Złuszczanie, nawilżanie, depilacja – wszystko to pomaga przywrócić skórze równowagę po zimie i uciążliwym dla niej okresie grzewczym. W czasie przygotowań do lata nie można również zapominać o przyjrzeniu się swoim nawykom żywieniem. W czasie zimnych dni zazwyczaj jemy więcej i bardziej treściwie, wraz z nadejściem wiosny pora to zmienić i do swojego codziennego jadłospisu wprowadzić nieco świeżości. Zobacz, jaka jest idealna dieta na sezon wiosna – lato.
Czy warto zmieniać swoją dietę na wiosnę?
Z każda pora roku możemy zauważyć wiele zmian, jakie zachodzą w naszym organizmie. Wynika to z tego, że dostosowuje się on do aktualnej pory roku, warunków atmosferycznych oraz klimatu. W praktyce oznacza to, że zależności od tego, jaka pora roku panuje, organizm potrzebuje różnych substancji i składników. Te dostarczamy mu wraz ze spożywanym jedzeniem. Warto więc uwzględnić w swoim jadłospisie produkty, które pomogą przystosować się nam do zmieniających się warunków pogodowych.
Idealna dieta na sezon wiosna-lato – jaka powinna być?
Przesilenie wiosenne powoduje, że organizm jest zmęczony i brakuje mu energii. Dlatego już na początku wiosny powinno się pomyśleć o wprowadzeniu do jadłospisu produktów, które uzupełnią braki witamin i minerałów. Dietę na sezon wiosna-lato warto jednak zacząć od oczyszczania organizmu. Pozbycie się z niego toksyn pozwala na skuteczne uzupełnienie brakujących substancji takich jak magnez, wapń czy potas. W celu oczyszczenia organizmu dobrze jest pić dużo wody i wyeliminować z diety napoje na bazie kofeiny oraz energetyki. Ich właściwością jest wypłukiwanie magnezu i na dłuższą metę osłabianie organizmu. Kiedy organizm będzie już przygotowany do przyjmowania wzbogacających go substancji, należy zadbać o to, aby dostarczać mu je systematycznie i regularnie. Wiosną i latem najlepiej jest spożywać 5 posiłków dziennie, z czego pierwszy musi być pożywnym śniadaniem.
Wraz z nadejściem cieplejszych dni i lata do diety należy włączyć dużą ilość płynów. Najlepszą opcją jest woda, ponieważ będzie ona uzupełniać pierwiastki i minerały tracone w wyniku pocenia się. Płyny, jakie można przyjmować to również mrożone herbaty owocowe, zielona lub czerwona. Należy natomiast unikać kawy, słodzonych i gazowanych napojów oraz nadmiernego spożycia alkoholu. W wysokich temperaturach zbyt duża ilość alkoholu może prowadzić do odwodnienia organizmu. Wysokie temperatury sprzyjają także ograniczeniu ilości posiłków. Idealna dieta na sezon wiosna-lato od końca czerwca redukuje liczbę posiłków do 4 i dba o to, aby były one spożywane w równych odstępach. Wraz z końcówką lata warto natomiast zadbać o to, aby organizm powoli przygotować do nadchodzących chłodów i powoli zwiększać jego odporność na wirusy i bakteria, które wtedy panują.
Idealna dieta wiosenno-letnia – co jeść?
Początek wiosny to czas nowalijek oraz bogatego wyboru warzyw i owoców. To właśnie te składniki warto uwzględnić w idealnej diecie na sezon wiosna – lato. Dietetycy zalecają, aby w pierwszych miesiącach wiosny do swojego jadłospisu włączyć:
- nabiał w postaci jajek oraz serów; produkty te dostarcza organizmowi składników mineralnych, których brakuje mu po zimie;
- produkty zbożowe takie jak musi, kiełki zbóż i pieczywo pełnoziarniste;
- spożywane pod każdą postacią od świeżych po suszone; owoce można spożywać jako dodatek do śniadania czy przekąska pomiędzy głównymi posiłkami;
- produkty zawierające cukier – doda on organizmowi energii do działania; polecanym produktem jest gorzka czekolada; należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z jedzeniem zbyt dużej ilości cukru;
- chude mięsa i ryby;
- warzywa, w szczególności polecana jest botwinka, rzodkiewka, natka pietruszki, szczaw i sałata rukola.
Wraz z przybywaniem dnia i coraz wyższymi temperaturami w diecie wiosna – lato powinno znaleźć się miejsce dla takich produktów jak: brokuły, kalafior, papryka, pomidory, ogórki, cukinia, sałata czy marchew. Warzywa te można łączyć z kurczakiem, jakie oraz rybą. Dobrym pomysłem jest też spożywanie zup kremów z warzyw w formie chłodnika. Nie można zapomnieć także o tym, że lato to czas owoców. Warto je wykorzystać i wprowadzić do codziennego jadłospisu truskawki, maliny, czereśnie, arbuza czy jagody. W przypadku spożywania owoców istotne jest, aby jest je maksymalnie 4 godziny przed snem. Wynika to z tego, że po tym czasie metabolizm zwalnia i organizm nie będzie miał czasu ich strawić. Owoce, które zawierają duże ilości cukrów prostych, mogą przyczyniać się do odkładania się niechcianej tkanki tłuszczowej.
Idealna dieta na sezon wiosna-lato to ta zawierająca dużo owoców i warzyw. Ich dostępność sprawia, że codziennie można przygotowywać smaczne potrawy i wypróbowywać nowe przepisy. Osoby, które marzą o szczupłej sylwetce, już od początku wiosny powinny zadbać o to, aby w ich jadłospisie znalazły się te warzywa i owoce, które nie zawierają dużej ilości kalorii.