Kwas chlebowy jest zfermentowanym napojem z chleba. O ostatnim czasie stał się niezwykle mody. Sięgając po niego osoby, które stawiają na zdrowy styl życia oraz bycie fit, a także te, które do swojej diety chcą wprowadzić ekologiczne produkty spożywcze. Popularność kwasu chlebowego wynika z jego dużych właściwości. Były one wykorzystywane już przez nasze babcie. Jako podstawowe właściwości kwasu chlebowego wymienia się gaszenie pragnienia, orzeźwienie czy wzmocnienie ogólnej odporności organizmu. Zobacz, jakie jeszcze właściwości lecznicze i zdrowotne ma kwas chlebowy.
Kwas chlebowy – historia
Kwas chlebowy wśród Słowian znany jest od wiekowa. Z jego własności korzystali nie tylko Polacy, ale i Rosjanie, Ukraińcy czy Białorusini. W zamierzchłych czasach produkowany był przez zakonników według tajemnej receptury. Kilka wieków wstecz kwas chlebowy był popularnym napojem, który gasił poranienie i nawadniał. Wraz z postępem czasu został jednak wyparty przez inne napoje. Dziś ponownie po niego sięgamy, a kwas chlebowy znaleźć można już nie tylko w sklepie ze zdrową żywnością.
Czym jest kwas chlebowy?
Kwas chlebowy jest napojem, który otrzymuje się w wyniku fermentacji chleba żytniego lub razowego. Ma on charakterystyczny smak i bursztynowo-brązowy kolor. Smak kwasu chlebowego to jest słodko-gorzko- kwaśny, wyczuwalny jest w nim również aromat skórki świeżego chleba. Sam napój zaliczany jest do tych bezalkoholowych. Kwas chlebowy można kupić gotowy lub wyprodukować samodzielnie w domu. Świetnie smakuje jako napój orzeźwiający lub dodatek do potraw mięsnych, których smak podkreśla.
Skład kwasu chlebowego
Kwas chlebowy dzięki swojemu składowi odżywczym uważany jest za niezwykle zdrowy napój. Znajdziemy w nim wiele witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim kwas chlebowy bogaty jest w witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Oprócz tego znajdują się w nim enzymy i baterie kwasu mlekowego. Wszystko to sprawia, że pozytywnie oddziałuje on na zdrowie człowieka.
Właściwości kwasu chlebowego
Główną właściwością, ale nie jedyną kwasu chlebowego jest zaspokajanie pragnienia, orzeźwienie i nawadnianie organizmu. Nie można jednak zapomnieć, że kwas chlebowy posiada również właściwości lecznicze. Były one wykorzystywane już, przez nasze babcie. Jako takie wymienia się: ogólne wzmocnienie organizmu, poprawienie krążenia, pozytywne wpływanie na przemianę materii oraz trawienie. W dalszej kolejności wskazuje się, że kwas chlebowy odbudowuje naturalną mikroflorę, jeśli i jest skuteczny w terapii cukrzycy, zapalenia stawów, stwardnienia tętnic czy chorób układy sercowo-naczyniowego. Po kwas chlebowy mogą również sięgnąć osoby cierpiące na migrenę, będzie on minimalizował dolegliwości związane z tym schorzeniem.
Kwas chlebowy w diecie odchudzającej
Dzięki temu, że kwas chlebowy wspomaga trawienie oraz pozytywnie działa na przemianę materii coraz częściej mówi się o jego właściwych odchudzających. Dietetycy podkreślają, że napój ten można bez przeszkód włączać do diety odchudzających. Zaznaczają, że jest on również skuteczny jako środek oczyszczający organizm z toksyn, związków lotnych i innych związków szkodzących.
Kwas chlebowy – przeciwwskazania
Kwas chlebowych, chociaż zdrowy nie jest przeznaczony dla wszystkich. Przede wszystkim nie powinny go pić kobiety w ciąży. Wynika to z tego, że w trakcie wytwarzania kwasu chlebowego dochodzi do wykształcenia się w nim niewielkiej ilości alkoholu. Średnio zawiera on od 0,7 do 2,2% objętości alkoholu. Nawet jeśli producenci kwasów chlebowych, które można kupić w sklepach, deklarują, że jest on bez alkoholowy, to i tak istnieje ryzyko, że może on zawierać konserwanty i utrwalacze. Te zawsze będą niebezpieczne dla zdrowia kobiety w ciąży oraz płodu.
Jak zrobić kwas chlebowy?
Podstawą kwasu chlebowego jest dobrego gatunku chleb – najlepiej, aby pochodził on z domowego wypieku. Ważna jest również woda użyta do produkcji kwasu chlebowego. Według tradycyjnie receptury powinna one być źródlana. Tradycyjny przepis wskazuje również na rodzinki. Z takimi składnikami można stworzyć kwas chlebowy o kolor złoty lub ciemnobrązowym i smaku słodko-kwaśnym.
Przepis na kwas chlebowy
Przygotuj: 2,5 litry wody (najlepiej źródlanej), 25 dag prawdziwego chleba razowego, pół szklanki cukru lub miodu naturalnego (wielokwiatowego), 0, 25 dag drożdży, kilkanaście rodzynek.
Na początek zagotuj wodę i rozgrzej piekarnik. Międzyczasie pokrój chleb w kostkę i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz go do czasu, aż się zarumieni, wyjmij i wstydź. Następnie zimny chleb zalej ciepłą, zagotowaną wcześniej wodą i odstaw na ok. 3 godziny. W tym czasie rozpuść cukier i drożdże w letniej wodzie i dodaj do roztworu. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przecedź roztwór i przelej do butelek. Roztwór wlewaj tak, aby zajął on ¾ objętości naczyń, a następnie dosyp kilka rodzynek. Butelki zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu w pozycji leżącej 3 dni. W wyniku fermentacji powstaje gaz, dlatego uważa przy odkręcaniu butelki.
Domowy kwas chlebowy możesz przechowywać od tygodnia do miesiąca. Na dnie zazwyczaj wytwarza się naturalny osad, który można zniwelować, potrząsając butelką. Najlepiej kwas chlebowy przechowywać w lodówce i pić go schłodzony.