Kurkuma to przyprawa doskonale znana w Azji. Jej właściwości wykorzystywane są w krajach Dalekiego Wschodu od ponad 4000 lat. W Europie o kurkumie usłyszeliśmy nieco później, ale i u nas cieszy się ona dużą popularnością. Jej charakterystyczny aromat i żółtopomarańczowe zabarwienie sprawia, że potrawy nabierają nowego, orientalnego smaku. Jednak kurkumę można stosować nie tylko w kuchni. Od dawien dawna stosuje się ją również w medycynie naturalnej. Jednym z jej działań jest łagodzenie dolegliwości żołądkowych czy leczenie trudno gojących się ran i blizn. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma kurkuma i dlaczego warto ją stosować.

Kurkuma – indyjska przyprawa

Kurkuma jest żółtopomarańczową przyprawą pochodzącą z Indii. Otrzymuje się ją z korzenia rośliny zwanej ostryżem, która swoim wyglądem przypomina imbir. W kuchni azjatyckiej kurkuma stosowana jest od setek lat. Nadaje potrawą charakterystyczną barwę żółtopomarańczową. Jednak Azjaci kurkumę stosują także w leczeniu wielu dolegliwości bólowych. Od wieku znana jest ona jako środek na skurcze menstruacyjne, niedrożność wątroby, choroby układy oddechowego. Dzisiejsze badania pokazują jednak, że kurkuma ma o wiele szersze działanie.

Kurkuma – zdrowa, bo…

Za właściwości prozdrowotne kurkumy odpowiada zawarty w niej żółty barwnik, który znany jest pod nazwą kurkuminy. Jak pokazują badania naukowa działa ona leczniczo zarówno na ludzi, jak i na zwierzęta. Ponadto w kurkumie znajdziemy wiele olejków eterycznych, które wspomagają i zwiększają wydzielanie się niezbędnej do trawienia tłuszczów żółci oraz zapobiegają występowaniu  wzdęć i gazów. O właściwościach kurkumy mówi się bardzo dużo, trzeba jednak pamiętać, że aby z nich skorzystać przyprawa musi być prawidłowo przechowywana. Kurkumę należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od promieni słonecznych.

Prozdrowotne właściwości kurkumy

Kurkuma w medycynie naturalnej wykorzystywana jest od bardzo dawna. Wraz z kolejnymi badanymi pokazywane są jej kolejne zastosowania. Wykazuje się, że kurkuma:

  • wspomaga pracę mózgu – jest to możliwe dzięki zawartości w niej tumeronu, czyli związku pozwalające na namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych mózgu; tumeron wspomaga również rekonwalescencje mózgu po chorobie lub urazie; obecnie trwają badania związane z wykorzystaniem tego związku w walce z chorobą Alzheimera;
  • posiada właściwości antynowotworowe – dzięki kurkuminie, czyli jednemu z polifenoli przyprawa ta działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco; zaleca się jej stosowanie zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób nowotworowych dotyczących takich narządów jak płuca, serce, głowa, szyja, przełyk, żołądek, wątroba, trzustka, jelito cienkie, okrężnica, pęcherz, prostata, gruczoły piersiowa, szyjka macicy, jama ustna, skóra; trzeba jednak pamiętać, że kurkuma i wlewy z niej nie są cudownym lekarstwem na raka, mogą jedynie wspomóc konwencjonalne leczenie;
  • łagodzi dolegliwości trawienne – kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza do wydzielania gazów, eskrytyny oraz enzymów trzustkowych; działa także przeciwzapalne, przeciwbakteryjnie i rozkurczająco; wyciągi z kurkumy stosowane są w środkach na zaburzenia trawienia czy choroby trzustki; kurkuma działa również ochronnie na komórki wątrobowe;
  • zwiększa odporność organizmu i zwalcza infekcje – wskazuje się, że kurkuma może w widocznym stopniu podnieść poziom katelicydyny, czyli peptydu odpowiedzialnego za zapobieganie infekcjom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym; kurkuma pomaga również w leczeniu już nabytych infekcji; hamuje ona namnażanie się w komórkach wirusów;
  • wspomaganie leczenia oczu – kurkuma polecana jest również jako lek na ochronę oczu; sprawdza się w terapiach zespołu suchego oka, zapalenie spojówek, jaskry, retinopatii niedokrwiennej; te właściwości kurkumy są jednymi z mniej znanych i nadal prowadzone są w tym kierunku badania medyczne;
  • obniża pom cukru i cholesterolu we krwi.

Kurkuma w kosmetyce

Mówiąc o właściwościach kurkumy, nie można zapominać o tych z zakresu kosmetyki. Przyprawa ta ma również działanie pielęgnacyjne. Pomaga likwidować przebarwienia i sprawia, że skóra staje się lepiej odżywiona. Chcąc wykorzystać te właściwości, można stosować maseczkę z kurkumy. Będzie ona również świetnie działała na likwidację zmarszczek. Maseczkę z kurkumy można wykonać samodzielnie. Przyprawę wystarczy zmieszać z niewielką ilością maślanki lub miodu i nałożyć na twarz. Efekty widoczne są przy regularnym stosowaniu mieszkanki i nakładaniu jej na twarz przynajmniej 3 razy w tygodniu. Maseczka z kurkumy wyrówna koloryt cery, nadaje jej blasku, pomoże w leczeniu trądziku i stanów zapalnych, a także ochroni cerę przed szybkim starzenie się. Należy pamiętać, że kurkuma może delikatnie barwić skórę na żółtawy kolor. W niektórych drogeriach można również dostać gotowe kosmetyki z kurkumą.

Kurkuma w kuchni

Kurkuma w kuchni to jedna z najczęstszych zastosowana przyprawy. Można dodawać ją do potraw warzywnych, jajek, ryżu, zup, sosów i sałatek. Polecane jest również mieszanie kurkumę z pieprzem i papryką, dzięki czemu zawarte w niej witaminy i minerały będą się łatwiej przyswajać w organizmie. Kurkumę do potraw dodaje się na samym początku gotowania, dzięki temu przyprawa podkreśli smak i charakter potrawy. Należy pamiętać, że ze względu na mocy armat kurkumy nie należy dodawać jej do dań zbyt dużo.

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here