Jabłka – właściwości odżywcze i zdrowotne jabłek

0
1960

Medycyna ludowa mówi, że jedno jabłko dziennie pozwoli na długo zachować zdrowie. O prozdrowotnej mocy jabłek przekonują też lekarze i dietetycy. Zalecają oni, aby dziennie zjadać przynajmniej 2 sztuki tego owocu – rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Poznaj właściwości odżywcze i zdrowotne jabłek.

Jabłka to znany od wieków owoc. Chętnie jedzone były już przed naszą erą. Wskazuje się, że pierwsze jabłonie rosły ok. 65000 r. p.n.e w okolicach Morza Czerwonego i Morza Kaspijskiego. Owoce jabłoni od razu stały się przysmakiem i zaczęły być wykorzystywane przez medycynę naturalną. Do Polski jabłka przywędrowały ok. 16000 r.p.n.e. Dziś jesteśmy jednym z głównych producentów tego owocu na świecie.

Wartości odżywcze jabłek

Wartości odżywcze jabłek są determinowane przez ich odmianę. Wpływa na nie również dojrzałość owoców oraz ich wielkość. W jabłkach znajdziemy takie składniki odżywcze jak błonnik, węglowodany, białko, tłuszcz. Owoc bogaty jest również w witaminy: C, A, E, K, kwas foliowy, niacynę, tiaminę i ryboflawinę. Mówiąc o wartościach odżywczych jabłek, nie można zapominać o minerałach. Znajdziemy w nich: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Wartości zdrowotne jabłek

Wartości zdrowotne jabłek są bardzo duże. Jako te najważniejsze wymienia się:

  • Zapobieganie rakowi jelita grubego – ta właściwość jabłek wynika z zawartego w nich błonnika, który reguluje pracę jelit i chroni przed zaparciami i schorzeniami, w tym nowotworem jelita grubego; badania naukowe potwierdziły, że u osób często jedzących jabłka spada ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 50%; aby skorzystać z tej właściwości owocu, należy go jeść ze skórką, bowiem to w niej znajdują się flawonoidy;
  • Zapobieganie miażdżycy i zawałowi serca – regularne jedzenie jabłek zapobiega nadmiernemu wchłanianiu się złego cholesterolu, a dzięki temu minimalizuje ryzyko zawału serca oraz miażdżycy; lekarze profilaktycznie zalecają zjedzenie jednego jabłka dziennie w przypadku osób po 50. Roku życia; jako właściwości jabłek wskazuje się też poprawę pracy serca i naczyń krwionośnych; mają one mieć takie samo działania jak niektóre leki, a przy tym nie wywołują skutków ubocznych;
  • Pomoc w leczeniu cukrzycy – po jabłka spokojnie sięgać mogą diabetycy; ich indeks glikemiczny jest bardzo niski i wynosi 38; jabłka w diecie na cukrzycę są wskazane, ponieważ pomagają regulować poziom cukru we krwi oraz zapobiegają zaćmie (chorobie oczu, która jest jednym z powikłań pocukrzycowych); należy pamiętać, że cukrzykom zalecane są tylko surowe jabłka, a nie przetwory na ich bazie;
  • Wspomaganie pracy mózgu – badania naukowe wskazują, że jabłka chronią mózg przed uszkodzeniami komórek, a przez to wspomagają pamięć i koncentrację;
  • Oczyszczają organizm z toksyn – pektyny, które znajdziemy w jabłkach, pomagają w oczyszczaniu organizmy z toksyn i metali ciężkich np. kobaltu i ołowiu; w związku z tym włączenie jabłek do diety polecane jest placom, mieszkańcom dużych miast, ośrodków przemysłowych i pracujących w zanieczyszczonych pomieszczeniach.

Inne właściwości lecznicze jabłek to: dostarczenie do organizmu potasu i żelaza, odkwaszanie, wzmacnianie układu nerwowego i krążeniowego poprawa pracy wątroby, działanie moczopędne, zmniejszanie obrzęków nóg, zmniejszanie reumatycznych bólów stawów, leczenie biegunki i choroby wrzodowej, dezynfekowanie stanów zapalnych jamy ustnej.

Odchudzające właściwości jabłek

W ostatnim czasie dużo mówi się o odchudzających właściwościach jabłek. Faktycznie te owoce mogą wspomóc zrzucenie zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać, że będąc na diecie odchudzającej, jabłek nie można jeść w dużych ilościach. Owoc ten zawiera sporo cukru, przez co może utrudnić zrzucanie kilogramów. Warto wiedzieć, że średniej wielkości jabłko ze skórką ma ok. 50 kalorii.

Rodzaje jabłek

Na rynku znajdziemy całe mnóstwo jabłek. Odmian tego owocu jest niezwykle dużo. Każdy gatunek ma inne właściwości zdrowotne, a także zastawanie. Poszczególne odmiany jabłek różnią się od siebie wielkością, kształtem, kolorem, smakiem i aromatem. Przed zakupem warto się więc upewnić, że wybieramy jabłka, które będą nam smakować.

  • Jabłka twarde, soczyste i słodkie tzw. deserowe to te, które nadają się do spożywania na surowo; można je także dodawać do potraw, w których powinny pozostawać w formie twardych kawałków; odmiany jabłek spełniające te kryteria to: lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared, mekintosz;
  • Jabłka kwaśne takie jak renta czy antonówka idealnie sprawdzają się przy pieczeniu, gotowaniu i robieniu przetworów; szybko się one rozgotowują; z racji tego, że zakwaszają potrawy, można wykorzystywać je zamiast octu i dodawać do barszczu lub kapuśniaku;
  • Jabłka stołowe takie jak beforest, landsberska, linda, red wealthy, bankroft, boiken, cortland, jonathan mają pośrednie właściwości – można jeść je na surowo, dodawać do potraw, przetwarzać na soki czy konfitury.

Jak jeść jabłka?

Najlepiej jabłka jeść razem ze skórką. To bezpośrednio pod nią gromadzą się duże ilości błonnika oraz niemal połowa witaminy C zgromadzona w owocach. Warto wiedzieć, że najmniej składników odżywczych np. witaminy C znajduje się w jabłka dojrzałych, rosnących po nasłonecznionej stronie drzewa. Jabłka podawane obróbce termicznej tracą swoje właściwości odżywcze.

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here