Arbuz – jakie wartości odżywcze kryją się w arbuzie?

0
1594

Arbuz to popularny owoc. Cenimy do za orzeźwiający smak, a także właściwości odżywcze i zdrowotne. Te arbuz zawdzięcza naturalnemu barwnikowi, który się w nim znajduje – likopenowy. Arbuz doceniany jest również przez osoby będące na diecie odchudzającej – nie ma on wielu kalorii, ponieważ aż w 92% składa się z wody. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i zdrowotne posiada arbuz.

Arbuz jest owocem zaliczanym do rodziny dyniowatych. Naturalnie rośnie przede wszystkim w Afryce i stamtąd też pochodzi (mówi się, że arbuz wywodzi się z południowej Afryki). Do Europy dotarł ok. XII wieku i szybko został doceniony ze względu na swoje walory smakowe. Dziś uprawy arbuza znajdują się na całym świecie. Europejskie odmiany arbuza pochodzą przede wszystkim z krajów basenu Morza Śródziemnego. Wynika to z tego, że owoc lub ciepło, wilgoć i promienie słoneczne.

Witaminy w arbuzie

Miąższ arbuza to głównie woda, węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Oprócz tego w owocu znajdziemy niewielkie ilości witamin m.in. witaminy A (beta-karotenu), kwasy foliowego, witamin C, B1, B32, B3, B6, kwasu pantotenowego.

Wartości odżywcze arbuza a zdrowie

Chociaż w arbuzie nie znajdziemy wielu witamin i minerałów, to ma on znaczący wpływ na zdrowie. Wszystko przez to, że w arbuzie znajduje się duża ilość likopenu. Jest to czerwony barwnik, który uznawany jest za silny przeciwutleniacz. Jego właściwości to usuwanie z organizmu wolnych rodników tlenowych i ochrona komórek przed ich działaniem. Likopen zawarty w arbuzie ma również moc regenerowania innych antyoksydantów.

Jako właściwości zdrowotne arbuza wskazuje się również:

  • Pozytywne wpływanie na układ krążenia – arbuz obniża poziom złego cholesterolu;
  • Poprawę wyglądu skóry poprzez jej oczyszczenie – sok z arbuza działa ściągająco, leczy stany zapalne i zajady;
  • Działanie profilaktyczne w zakresie chorób nowotworowych – badanie wskazały, że arbuz może hamować wzrost komórek raka jelita grubego;
  • Poprawę funkcjonowania prostaty i obniżenie ryzyka zapadnięcia na nowotwór męskiego gruczołu krokowego;
  • Stymulację odporności organizmu;
  • Zwiększanie poziomu argininy we krwi, co poprawia regenerację mięśni po dużym wysiłku fizycznym;
  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe;
  • Działanie moczopędne;
  • Oczyszczenie organizmu z toksyn;
  • Leczenie obrzęków wywołanych jako zaburzenia pracy serc i nerek.

Arbuz w diecie odchudzającej

Arbuz jest owocem skradającym się w 92% z wody, dlatego też liczba kalorii w nim zawarta jest znikoma. Podaje się, że w 100 g owoców jest tylko 30 kalorii. Trzeba jednak pamiętać, że arbuz posiada wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu szybko wzrasta stężenie cukru we krwi. Mimo wszystko arbuz to owoc zalecany osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać masę ciała na stałym poziomie.

Olej z pestek arbuza

Pestki arbuza przez wielu uważane są jako produkt uboczny. Zazwyczaj się je usuwa i wyrzuca, tymczasem warto wiedzieć, że zawierają one wiele właściwości odżywczych. Pestki z arbuza zawierają argininę, tryptofan, potas, magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, kwas linolowy. W związku z tym pestki wykorzystuje się do stworzenia oleju. Jest on stosowany przede wszystkim w kosmetyce do pielęgnacji skóry. Działanie oleju z pestek arbuza to nawilżanie, ujędrnianie i odżywianie. Wskazuje się również, że olej hamuje starzenie się. Produkt zalecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej.

Olej z pestek arbuza wykorzystuje się również do pielęgnacji włosów. Zapobiega ich rozdwajaniu i nawilża skórę głowy. Jest też naturalnym lekiem na łupież. Kuracja olejem z pestek arbuza sprawia, że kosmyki stają są miękkie i błyszczące.

Arbuz na potencję

Od wieków arbuz uważany jest za naturalny lek na potencję. Takie właściwości zawdzięcza zawartej w nim cytrulinie, która może zwiększyć popęd seksualny. Substancja ta działa jak viagra, powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi. Aby skorzystać z tych właściwości arbuza, należy zjeść 5 kawałków owoców.

Arbuz w ciąży

Arbuz to owoc, po który koniecznie trzeba sięgnąć, kiedy jest się w ciąży. Dostarcza on dużo cennego potasu, który zapobiega skurczom. Dla ciężarnych ważna jest również witamina C, wzmacniająca odporność i pozytywnie wpływając na rozwój układu nerwowego płodu. Z arbuza nie należy rezygnować po urodzeniu dziecka. Jedzony regularnie, będzie pobudza laktację i poprawia jakość mleka.

Arbuz dla sportowców

Arbuz to świetny owoc dla sportowców. Zawarta w nim cytrulina rozszerza światło naczyń krwionośnych i powoduje tzw. efekt pompy mięśniowej. Oznacza to, że w czasie ćwiczeń pojawia się zwiększone objętość mięśni. Cytrulina przynosi się również do neutralizacji amoniaku, czyli substancji przyczyniającej się do zmęczenia mięśni podczas wysiłku fizycznego. W związku z tym włączenie arbuza do codziennej diety umożliwia bardziej intensywne treningi oraz zapewnia szybszą regenerację mięśni po nich. Oprócz tego wykazuje się, że arbuz poprawia wytrzymałość siłową, ukrwienie i odżywienie tkanki mięśniowej. Ze względu na dużą zawartość wody zapobiega również odwodnieniu i nadmiernej utracie elektrolitów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here