Granat – właściwości owocu, soku i syropu z granatu

0
1137

Granat to owoc, który ludzkości znany jest niemal od zarania dziejów. Wykorzystywany był nie tylko jako cenne źródło witamin i minerałów, ale i smaczna przekąska, a nawet przedmiot kultu religijnego. Wskazuje się, że owoc z granatu posiada wiele właściwości leczniczych. W medycynie stosowany był już w starożytności. To oni zaczęli doceniać działanie soku z granatu.

Granat jest owocem rosnącym na granatowcu właściwym – niewielkim drzewie lub krzewie. Pochodzi on z dzisiejszych terenów Iranu lub Afganistanu. Po granaty chętnie sięgały ludy starożytne. W ich symbolice symbolizował on płodność, obfitość i nieśmiertelność. Jednak granat był nie tylko symbolem, ale i środkiem medycznym. Swoje zastosowanie znajdował w leczeniu pasożytów, aft, wrzodów, biegunek, krwotoków, gorączki czy schorzeń układu oddechowego. Współczesne badania naukowe potwierdziły tak szerokie właściwości granatu, a także dodali kilka nowych.

Wartości odżywcze owoce granatu

Owoc granatu zawiera w sobie wiele cennych witamin i minerałów, jest również niskokalorycznym produktem – w jego 100 g znajduje się 83 kalorie. Dzięki temu granat jest owocem o niskim indeksie glikemicznym. W jego składzie dominują węglowodany, witaminy B5, C i E, potas, magnez, fosfor raz związki bioaktywne takie jak flawonoidy, elagotaniny oraz proantocyjanidyny. Należy wspomnieć, że związki te znajdują się głównie w skórce owocu.

Oprócz tego w granacie znajdują się przeciwutleniacze o bardzo silnym działaniu oraz kwas elagowy. Te związki uważane są za najcenniejsze, ponieważ niezwykle pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Ich właściwości to m.in. obniżanie ciśnienia krwi, zapobieganie chorobom układu krążenia, zabezpieczenie skóry przed promieniowaniem UV, hamowanie procesów starzenia się, pobudzanie produkcji kolageny, zwiększanie elastyczności i jędrności skóry.

Właściwości lecznicze granatu

  • Poprawa przepływu krwi przede wszystkim u osób z chorobą wieńcową; oprócz tego granaty redukują złogi i zwapniania, obniżają ciśnienie krwi i regulują poziom cholesterolu;
  • Właściwości lecznicze i profilaktyczne w zakresie chorób nowotworowych, szczególnie raka prostaty; te właściwości granatu potwierdziły liczne badania; oprócz tego owoce granatu mają leczyć raka piersi; potwierdzono, że hamują one namnażanie się komórek nowotworowych;
  • Zapobieganie procesom starzenia się skóry i całego organizmu; owoce granatu poprawiają wygląd skóry, czyniąc ją jędrną i elastyczną, pobudzają produkcję kolagenu, a także spowalniają postęp demencji starczej; w kosmetyce owoce granatu wykorzystywane są do poprawienia ukrwienia i kolorytu skóry, łagodzenia mian trądzikowych, zapalnych i bateryjnych, nawilżania naskórka
  • Łagodzenie problemów trawienny;
  • Łagodzenie dolegliwości kobiecych w tym PMS i menopauzy; za te właściwości grantu odpowiadają fitoestrogeny zawarte w owocu;
  • Niwelowanie problemów z erekcją; granat na potencje stosowany był już w starożytnej medycynie wschodu; zawarte w owocu substancje czynne mają pozytywnie wpływać na potencję, redukując zaburzenia erekcji, pobudzające libido i doznania seksualne.

Jak jeść owoc granatu?

Granat jest owocem pokrytym grubą łupinową skórką, która może przybierać kolor purpury, fioletu lub razu. Wewnątrz owocu znajduje się od 400 do 700 nasion otoczonych osnówkami o galaretowatej konsystencji – to właśnie one stanowią jadalną część owocu granatu. Aby zjeść owoc granatu, należy go obrać. Najpopularniejszy sposób to przekrojenie go na pół, a następnie ostukanie połówki nad miską drewnianą łyżką – do niej wypadną jadalne pestki. Granat można również odbierać, obcinając koronę i wykonując 4 napięcia, które dzielą owoc na ćwiartki. Te umieszcza się w naczyniu z wodą, a po 10 minutach odciąga naciętą skórę i oddziela od nasion.

Smak granatu jest słodko – kwaśny. Można go jeść solo lub dodać do sałatek, deserów, mięs (szczególnie do wieprzowiny).

Pestki granatu

Pestki granatu to jedyna jadalna część owocu granatu. Są one bogate w polifenole, czyli związki zapobiegają chorobom układu sercowo-krążeniowego. W pestkach granatu znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto wiedzieć, że znajduje się w nich cenny kwas punikowy, który działa przeciwzapalnie.

Sok z granatu?

Sok z granatu jest orzeźwiającym napojem o słodko-kwaśnym smaku. Wykazuje on podobnie jak owoce granatu duże właściwości lecznicze. Wskazuje się, że jego regularnie picie pozwala zniwelować stres i napięcia emocjonalne, podwyższać odporność organizmy. Zwalczyć wolne rodniki i opóźnić procesy starzenia się. Właściwości soku z granatu od lat są przedmiotem licznych badań naukowych, a naukowcy podają coraz to nowe jego właściwości. Wskazują oni również, że aby sok z granatu faktycznie wskazywał skuteczność, musi być pity regularnie – 3 razy dziennie przed jedzeniem. Dorośli powinny dziennie wypijać 30 ml soku z granatu, dzieci 15-20 ml.

Sok z granatu można uzyskać na wiele sposobów. Podstawą jest rozgniecenie pestek. Z racji cierpkiego smaku sok z granatu może nie odpowiadać każdemu, jeśli będzie za kwaśny można dodać do niego inne owoce np. jagody. Popularne sposoby to również oddanie odrobiny syropu malinowego lub truskawkowego lub picie soku w postaci smoothie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here