Owoc kaki inaczej persymona – właściwości i sposoby jedzenia owocu sharon

0
222

Owoc kaki inaczej persymona dopiero od niedawna zagościł w polskich sklepach. Jego coraz większa popularność wynika z tego, że kaki wyróżnia się przyjemnym i słodkim smakiem. Może on stanowić smaczną przekąskę, a także zdrowe uzupełnienie diety. Warto bowiem wiedzieć, że owoc kaki zawiera w sobie wiele cennych witamin i minerałów. Jego skład sprawia, że medycyna naturalna wykorzystuje go w kuracjach przeciw białaczce czy przy wzmacnianiu naturalnej odporności organizmu.  Poznaj właściwości persymony oraz sposoby jej jedzenia.

Kaki to owoc rosnący na drzewie zwanym hurmą, hebankiem, persymoną czy szaronem. Drzewo naturalnie rośnie w Azji oraz tropikalnym i subtropikalnym klimacie Ameryki Południowej. Należy pamiętać, że tylko niektóre owoce drzewa szaron są jadalna. Najpopularniejsze są właśnie owoce kaki, które uprawia się przede wszystkim w Japonii, Korei, Azji Środkowej, Brazylii, Kalifornii i w Europie Południowej.

Czym jest owoc kaki?

Owoc kaki swoim wyglądem przypomina pomarańczowego pomidora. Ma on okrągły kształt, średnią wielkość, a na jego górze znajduje się szypuła. Po przekrojeniu znajdziemy w nim soczysty, lekko galaretowaty miąższ, który może mieć niewielkie przebarwienia. Te ostatnie nie wpływają na smak owocu kaki. Smak kaki trudno porównać do innego owocu – jest on słodki, może przypominać śliwkę lub landrynkę. Należy pamiętać, że owoce trzeba jeść dojrzały.

Wartości odżywcze owocu kaki

Po owoc kaki warto sięgać nie tylko ze względu na jego smak, ale i zawarte w nim witaminy i minerały. W owocu znajdują się duże ilości:

  • Witaminy A – jej podstawowym zadaniem jest wzmacnianie odporności immunologicznej, przeciwdziałanie i ochrona przed wirusami, grzybami i bakteriami; witamina A wpływa również na kondycję skóry, opóźnia oznaki starzenia się, niweluje przebarwienia, pobudza produkcję kolageny, wzmacnia włosy i paznokcie;
  • Witaminy E- nazywana witaminą młodości pozwala zachować atrakcyjny wygląd przez długie lata; witamina E to również silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki; jej inne działanie to: zwiększenie zdolności komórek do wiązania cząsteczek wody, przyspieszenie gojenia się ran i blizn, podwyższanie odporności immunologicznej, poprawa krążenia, uelastycznianie naczyń krwionośnych, wpieranie aktywności kwasów omega 3;
  • Witaminy K- działa antybakteryjnie i antywirusowo oraz wspomaga krzepnięcie krwi;
  • Witaminy z grupy B- w owocach kaki znajdziemy m.in. witaminę B5, B6 i B9; poprawiają one pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, polepszają samopoczucie, koncentrację i pamięć; witaminy z grupy B stosowane są również w profilaktyce depresji i przy podnoszeniu odporności organizmu;
  • Witaminy C – to kolejny antyoksydant zawarty w owocach kaki; jego zadaniem jest regulowanie gospodarki wodnej organizmu, podnoszenie odporności, hamowanie procesów starzenia się, zwalczaniu infekcji, ułatwianie absorpcji żelaza, wzmacnianie naczyń krwionośnych, włosów i zębów;
  • Pierwiastki – owoce kaki bogate są w sód, potas, wapń, fosfor i magnez; pierwiastki te poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, m.in. podnosząc jego odporność immunologiczną, uprawniające pracę serca, układu nerwowego, pokarmowego czy mięśniowo kostnego.

Właściwości zdrowotne owocu kaki

Ze względu na swój skład owoc kaki wykazuje duże właściwości zdrowotne. W diecie można stosować go zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Najważniejsze właściwości owocu kaki to:

  • Wspomaganie walki z białaczką – wskazuje się, że wyciąg z owoców kaki może doprowadzić do śmierci komórek wywołujących tę groźną chorobę;
  • Obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi;
  • Ochronę wzroku i poprawę zdolność widzenia po zmroku – owoce kaki w diecie mają zmniejszać ryzyko powstawania zwyrodnienia plamki żółtej, która przyczynia się do utraty wzroku;
  • Wzmocnienie włosów, skóry i paznokci;
  • Działanie antybakteryjne – ludowa medycyna chińska wykorzystuje kaki do leczenia ukąszeń węży oraz łagodzenia podrażnień skórnych;
  • Obniżanie ciśnienie – mają w tym pomagać zarówno owoce, jak i liście; przyrządzony z nich napar ma właściwości obniżające ciśnienie krwi i zmniejszające jej krzepliwość;
  • Podniesienie naturalnej odporności – wskazuje się, że kaki może być stosowane w leczeniu grypy lub przeziębienia.

Owoce kaki na diecie odchudzającej

Owoce kaki zalicza się do pożywienia średnio kalorycznego. W 100 gramach znajduje się ok. 70 kalorii, które pochodzą z węglowodanów. Warto jednak wspomnieć, że persymona jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga odchudzanie. Błonnik poprawia trawienie oraz na długo powoduje uczucie sytości. Z owocami kaki na diecie odchudzającej trzeba jednak uważać, zawierają one bardzo dużo cukru, dlatego mogą spowolnić utratę zbędnych kilogramów.

Jak jeść kaki?

Świeży i gotowy do spożycia owoc kaki to ten z gładką, połyskującą skórką o intensywnie pomarańczowej barwie. Owoc powinien mieć też zielone liści. Nie jest zalecane kupowanie owoców bez szypułki. Owoce kaki można spożywać na surowo lub w formie suszonej lub kandyzowanej. Przygotowuje się z nich konfitury, musi i sosy, które głównie dodaje się do deserów, możliwe jest też stosowanie ich do dań głównych.

Przed spożyciem świeżego kaki, owoc należy umyć i pozbyć się liści. Owoce, które posiadają miękką skórkę, nie trzeba obierać. Te z twardą należy obrać nożem lub wydrążyć miąższ łyżką. Owoc kaki je się w całość, nie wycina się jego wewnętrznych części. Persymona nie posiada gniazd nasiennych czy pestek.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here