Dzika róża – źródło witaminy C – właściwości i zastosowanie

0
1637

Dzika róża jest kwiatem, który ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wykorzystuje się go m.in. do wzmocnienia systemy odpornościowego, układu krwionośnego oraz poprawy funkcjonowania układu pokarmowego. Dzika róża posiada również znaczne własności pielęgnacyjne, dlatego nieobca jest kosmetologii. Poznaj właściwości prozdrowotne dzikiej róży i zobacz, kiedy warto ją stosować.

Dzika róża w medycynie naturalnej

Dzika róża jest krzewem z rodziny różowatych. Rośliny te bez problemu można uprawiać w Polsce. Szacuje się, że nad Wisłą występuje ona w ok. 20 gatunkach, a każdy z nich różni się odcieniem owoców i kwiatów. Wszystkie odmiany dzikiej róży mogą być wykorzystywane w kosmetyce, farmaceutyce oraz w ziołolecznictwie. Nauki te stosują przede wszystkim wyciągi z dzikiej róży, które znajdziemy w kosmetykach pielęgnacyjnych i suplementach diety. Znane są również naturalne olejki z róży. Z owoców dzikiej róży oraz jej płatków wykonuje się również nalewki, konfitury, soki, herbaty, płukanki i domowe olejki.

Dzika róża – co zawiera?

Na prozdrowotne właściwości dzikiej róży wpływa skład tego krzewu. Kwiaty rośliny zawierają m.in. olejki eteryczne, flawonoidy i antocyjany. Płatki dzikiej róży mają zastosowanie zewnętrzne i wykorzystywane są do pielęgnacji skóry oraz leczenia jej chorób. Oprócz tego medycyna naturalna wykorzystuje je do przeciwdziałania niestrawności. Z płatków pozyskuje się także olejek różany, który działa uspokaja, odżywczo i relaksacyjnie.

W medycynie wykorzystuje się również owoce dzikiej róży. Są one źródłem wielu witamin i związków ważnych dla organizmu. Owoce dzikiej róży zawiera m.in. witaminę C, A, B1, B2, E oraz K, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, kwas foliowy i askorbowy, pektyn, karotenoidy oraz sterol.

Witamina C w owocach dzikiej róży

Właściwości prozdrowotne dzikiej róży wiążą się przede wszystkim z wysokim stężeniem w niej witaminy C. W 100 g owoców znajduje się ok. 600 mg witaminy. Oznacza to, że w surowych owocach krzewu znajdziemy nawet kilkadziesiąt razy więcej witaminy C niż w cytrusach. Ilość witaminy C w dzikiej róży spada wraz z przetwarzaniem jej owoców. Gubią się one pod czas suszenia, mrożenia czy gotowania, nie mniej jednak nadal pozostaje jej bardzo dużo. Jak pokazują dane 1-3 owoców dzikiej róży jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Należy jednak pamiętać, że aby owoce dzikiej róży były bogate w witaminę C, należy zbierać je o odpowiedniej porze. Zbiory na cele lecznicze przewidziane są w sierpniu i wrześniu, kiedy to owoce są miękkie, soczyste i dojrzałe.

Właściwości prozdrowotne witaminy C

Zawartość witaminy C w dzikiej róży oraz innych witamin i związków sprawia, że pozytywnie wpływa ona na zdrowie człowieka. Do najważniejszych właściwości owoców dzikiej róży zalicza się:

  • wspomaganie systemu odpornościowego; owoce dzikiej róży pozwalają walczyć z przeziębieniem, a także zapobiegać mu;
  • wspomaganie walki z bólem gardła;
  • ochronę układu krwionośnego i wzmacnianie naczyń krwionośnych;
  • zmniejszenie nadciśnienia;
  • działanie przeciwzapalne;
  • przeciwdziałanie szkorbutowi;
  • łagodzenie objawów reumatyzmu;
  • obniżanie poziomu cholesterolu;
  • łagodzenie infekcji górnych dróg oddechowych;
  • działanie uspokajające;
  • zapobieganie bezsenności;
  • zmniejszenie uczucia zmęczenia i osłabienia;
  • wspomagania leczenia nieżytu przewodu pokarmowego;
  • łagodzenie objawów biegunki oraz niestrawności;
  • wspomaganie leczenia chorób układu moczowego.

Dzika róża w kosmetyce

Dzika róża stosowana jest nie tylko w medycynie. Jej właściwości wykorzystywane są przez koncerny kosmetyczne. Wyciągi i olejki z dzikiej róży znajdziemy w licznych kosmetykach. Można je również stosować jako element domowych kuracji na skórę. Kwiaty dzikiej róży wykorzystuje się w kosmetyce jako preparaty:

  • odżywiające skórę i poprawiające jej elastyczność;
  • kosmetyki o właściwościach ściągających;
  • kosmetyki anti-aging, hamujące oznaki starzenia się;
  • z hydrokwasami złuszczającymi naskórek i zapobiegającymi powstawaniu zaskórników i pryszczy;
  • preparaty wspomagające leczenie blizn i oparzeń;
  • kosmetyki rozjaśniające skórę;
  • kosmetyki do skóry wrażliwej, przesuszonej i zmęczonej;
  • preparaty na podrażnienia skórne.

Dzika róża – jak samodzielnie stosować

Z właściwości prozdrowotnych dzikiej różny można skorzystać, nie tylko kupując suplementy zawierające wyciągi z tej rośliny. Domowymi sposobami można samodzielnie przygotować np. tarte płatki różane czy nalewkę z owoców krzewów.

Domowe przepisy na dziką róże

  • Tarte płatki różane – suche płatki należy utrzeć z cukrem, najlepiej wykorzystując do tego drewnianą łyżkę; następnie dodać do ich sok z cytryn i przechować w lodówce; mieszankę spożywa się codziennie po 3 łyżeczki; tarte płatki dzikiej róży mają działanie uspokajające oraz niwelują nadkwasotę żołądka.
  • Nalewka z dzikiej róży – 500 g owoców zasypuje się szklanką cukru i ¾ litra czystej wódki; mieszankę odstawia na tydzień w ciepłe miejsce i co jakiś czas nią wstrząsa; po tym czasie należy przecedzić płyn przez gazę i przechowywać w lodówce w ciemnej butelce; wskazane jest picie 2 kieliszków dziennie nalewki; będzie ona wzmacniać apetyt, poprawiać przemianę materii oraz trawienie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here