Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej – na czym polega?

0
674

Dieta dr Dąbrowskiej to propozycja dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Składa się ona z dwóch etapów, których celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn oraz przywrócenie równowagi wewnętrznej. Kilogramy, których się pozbędziemy, tak naprawdę są efektem ubocznym. Oznacza to, że z diety dr Dąbrowskiej skorzystać każdy, nie tylko osoby z nadwagą. Podstawą diety ułożone przez dr Ewę Dąbrowską są warzywa i owoce – jadłospis jest jednak niezwykle restrykcyjny. Zobacz, na czym polega warzywno – owocowa dieta dr Dąbrowskiej.

Dr Ewa Dąbrowska jest doktorem nauk medycznych. Pracuje w Gdańsku. W czasie badań na temat zaburzeń immunologicznych w profilu zainteresowała się tym, jak żywienie wpływa na organizm człowieka, a dokładnie na rozwój i leczenie chorób cywilizacyjnych. W wyniku prowadzonych tym temacie badań opracowała ona dietę warzywno – owocową, której celem jest odtruwanie organizmu oraz wspomaganie jego mechanizmów obronnych. Dziś dieta dr Dąbrowskiej staje się coraz popularniejsza. Przeczytać można u niej w wielu książkach i poradnikach. Wykorzystywana jest ona głównie do odchudzania, jednak ma ona o wiele szersze zastosowanie.

Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest leczniczą głodówką, której celem jest oczyszczenie organizmu i wzmocnienie jego prawidłowego działania. Głodówka trwa kilka, kilkanaście dni. Drugim etapem diety dr Dąbrowskiej jest przejście na jadłospis oparty na warzywach, owocach, ziarnach i roślinach strączkowych. Zaleca się produkty niskoprzetworzone, typowe dla polskiego klimatu.

W założeniu dieta dr Dąbrowskiej ma przywrócić organizmowi jego zdolność do samoleczenia. Jest to możliwe, ponieważ w czasie leczniczej głodówki został on oczyszczony z toksyn i metali ciężkich. Oprócz nich z organizmu uwalniany jest też nadmiar tkanki tłuszczowej. Oczyszczanie mają wspomagać jedzone na diecie dr Dąbrowskiej warzywa i owoce. Są one bogate błonnik pokarmowy oraz naturalne przeciwutleniacze. Ich działanie jest nie tylko oczyszczające, ale i uzdrawiające oraz odmładzające. Dieta dr Dąbrowskiej jest jadłospisem niskokalorycznym. Wartość energetyczna posiłków jest niewielka.

Kto może stosować dietę dr Dąbrowskiej?

Dieta dr Dąbrowskiej uznawana jest za program odchudzający. Sięgać mogą po niego zarówno o kobiety, jak i mężczyźni borykający się z nadmiarem kilogramów. Oprócz tego zalecana jest ona także przy rodzaju dolegliwościach. Dr Ewa Dąbrowska swój program rekomenduje przede wszystkim osobom:

  • o osłabionej odporności, które często łapią infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, cierpiące na alergię, astmę, nietolerancje pokarmowe, migrenę, bóle mięśniowe, zapalenie wątroby, zespół suchego oka, trądzik, choroby autoimmunologiczne, np. gościec, chorobę Hashimoto, łuszczycę;
  • ze schorzeniami neurologicznymi, takimi jak m.in.: zaburzenia pamięci, różne rodzaje nerwicy, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, padaczka, udary niedokrwienne mózgu;
  • z problemami natury hormonalnej, np. cierpiące na zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, niedoczynność i guzki tarczycy, nadmiar estrogenów czy prolaktyny, torbiele jajników, mięśniaki macicy;
  • z tzw. zespołem metabolicznym X, który dotyczy pacjentów z otyłością, nadciśnieniem, obrzękami, cukrzycą typu 2 (jeśli wymaga podawania insuliny, to tylko w szpitalu), chorobą wieńcową, zakrzepicą.

Dieta dr Dąbrowskiej – etap I

Pierwszy etap diety dr Dąbrowskiej to lecznicza głodówka. W zależności od potrzeb może ona trwa kilka lub kilkanaście dni. Zaleca się, aby nie przekraczać 14 dni. W jej trakcie je się dziennie ok. 600 kalorii. Jadłospis w I etapie diety dr Dąbrowskiej opiera się na warzywach niskoskrobiowych, czyli np. marchewce, burakach, rzodkiewce, kalafiorze, brokule, cebuli, porze, sałacie, ziołach, kabaczku, ogórku, pomidorach, papryce. Można również jest niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, jagody, cytryny, grejpfruty.

Warzywa i owoce należy jeść w formie surowej np. jako sałatki. Można również je gotować i spożywać w postaci zup, leczo lub bigosu. Do dań nie dodaje się tłuszczu, śmietany czy jogurtu. W czasie leczniczej głodówki konieczne jest także picie co najmniej 2 litrów płynów: wody, soków, koktajli, herbat ziołowych i owocowych. Z racji spożywania niskiej ilości węglowodanów w czasie głodówki może pojawić się osłabienie, bóle głowy, nudności, wymioty, biegunki.

Dieta dr Dąbrowskiej – II etap

II etap diety dr Dąbrowskiej to wychodzenie z głodówki, zmiana nawyków i wprowadzenie zbilansowanego, zdrowego jadłospisu. Zawiera on nie tylko warzywa i owoce, ale i kasze, ziarna, chleb razowy, orzechy i produkty mleczne. Wyeliminować trzeba natomiast: słodycze, dżemy, produkty z białej mąki, ser żółty, mięsa, kiełbasy, kawę, herbatę, alkohol, napoje gazowane, słone przekąski, produkty wysoko przetworzone.

Efekty diety dr Dąbrowskiej

Jako efekty diety dr Dąbrowskiej wymienia się ogólne wzmocnienie kondycji, polepszenie jakości snu, odmłodzenie, poprawa pamięci i koncentracji, poprawa samopoczucia, zyskanie energii i chęci do działania. Efekty diety to również te niewidoczne dla oczu. Wskazuje się, że w wyniku diety dr Dąbrowskiej lepiej działa układ nerwowy, hormonalny, immunologiczny.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here