Cebula – właściwości odżywcze i lecznicze

0
1424

Cebula to jedna z postaw polskiej kuchni. Jednak warzywo to wykorzystywane jest nie tylko w sztuce kulinarnej, ale i w medycynie. Od wieków cebula stanowi naturalny lek na różnego rodzaju dolegliwości i schorzenia. Jest to możliwe dzięki temu, że cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze. Bogata jest ona również w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poznaj właściwości odżywcze i lecznicze cebuli.

Właściwości lecznicze cebuli znane są od wieków. Nasi przodkowie wykorzystywali ją do leczenia przeziębienie, bólów reumatycznych, kataru, dróg oddechowych, szkorbutu. Oprócz tego cebula uważana jest za skuteczny środek na kaca, blizny i wrzodu. Można ją stosować w całość, robić z niej okłady czy odwary.

Właściwości odżywcze cebuli

Szerokie zastosowanie cebuli wynika z zawartych w nich wartościach odżywczych. Dostarcza ona do organizmu wiele niezbędnych dla niego składników. Jednocześnie warzywo uważane jest za niskokaloryczne – w 100 g znajdziemy tylko 40 kalorii. Oprócz nich cebula jest bogata w witaminy z grupy B, C, E, K, W oraz w duże ilości witaminy C. W warzywie nie brakuje również pierwiastków. Występuje w niej potas, żelazo, magnez, siarka, fosfor, wapń, cynk, krzem, selen, sód.

Nie mniej jednak najważniejszym związkami zawartymi w cebuli są glikozydy. To on odpowiada za charakterystyczny zapach cebuli oraz wpływa na jej właściwości lecznicze. Za te ostanie wpływ mają także flawonoidy, enzymy, glukokinaza, błonnik pokarmowy.

Właściwości lecznicze cebuli: zmniejsza ryzyko raka

Regularne spożywanie cebuli ma obniżyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Badania włoskich i szwajcarskich naukowców pokazały, że siedem porcji cebuli w tygodniu ma zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu jelita o 50%. Ponadto warzywo to minimalizuje szansę wystąpienia raka jamy ustnej, gardła, nerek, jajników. Za antynowotworowe właściwości cebuli wpływa kwercetyna, której dużo jest w cebuli.

Właściwości lecznicze cebuli: regulowanie poziomu cholesterolu

Jako jedne z właściwości leczniczych cebuli wymienia się zapobieganie zakrzepom, nadciśnieniu oraz regulowaniem poziomu cholesterolu we krwi. Substancje zawarte w warzywie umożliwiają rozrzedzenie krwi, a potas prowadzi do obniżenia ciśnienia tętniczego. Jedzenie surowej cebuli ma natomiast obniżać poziom złego cholesterolu i podwyższać poziom tego dobrego.

Właściwości lecznicze cebuli: wspomaganie trawienia

Duszona lub surowa cebula polecana jest przy problemach z trawieniem i zaparciach. Ma on regulować wyżej wymienione procesy.

Właściwości lecznicze cebuli: na odporność

Naukowcy przekonują, że regularne jedzenie cebuli podwyższa naturalną odporność immunologiczną i pozwala skutecznie walczyć z drobnoustrojami. Ze względu na przeciwgrzybiczne działanie cebuli, warzywo dobrze jest też jeść po kuracji antybiotykami. Najlepiej jeść ją zalać wodą i przyprawioną z jajkiem i oliwą z oliwek.

Właściwości lecznicze cebuli: naturalny lek na kaca

Po suto zakrapianej imprezie warto sięgnąć po cebulę. Jest ona sprawdzonym i naturalnym lekiem na kaca. Te właściwości lecznicze cebuli wynika z tego, że związki w niej zawarte wspomagają regenerację wątroby, która była podrażnioną dużą ilością alkoholu.

Właściwości lecznicze cebuli: regulacja poziomu glukozy we krwi

Glukokinina, czyli roślinny hormon zwarty w cebuli ma zapobiegać pojawianiu się i rozwojowi cukrzycy. Warzywo powinny więc do swojej diety włączyć wszyscy ci, którzy znajdują się w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na cukrzycę. Po cebulę (surową) należy też sięgnąć, kiedy chce się obniżyć poziom cukru we krwi. Warzywo pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.

Właściwości lecznicze cebuli: sposób na blizny, trądzik i rozstępy

Wszechstronne zastosowanie cebuli sprawiło, że warzywem zainteresowała się również kosmetyka. Okłady z cebuli od wieków stosowane są w leczeniu zmian skórnych np. wrzodów, trądziku czy bliny. Okłady będą także skuteczne przy stanach zapalnych żylaków, kostnej, odmrożeniach, oparzeniach, czyrakach. Wprowadzenie masy cebulowej doodbytniczo wspomoże natomiast leczenie hemoroidów.

Właściwości lecznicze cebuli: lek na infekcje górnych dróg oddechowych

Cebula wykorzystywana jest do leczenia infekcji głównych dróg oddechowych. Pomaga w kuracjach przy zapaleniu gardła, krtani, zatok, oskrzeli, anginie, zapaleniu migdałków. Co ciekawe warzywo wykazuje też właściwości przeciwastmatyczne.

Właściwości lecznicze cebuli: leczenie przeziębienia i grypy

Najważniejszą i najczęściej wykorzystywaną właściwością leczniczą cebuli jest przeciwdziałanie przeziębieniu i grypie. Dzięki dużej zawartości witaminy C cebula naturalnie podnosi odporność organizmu. Sok uzyskiwany z warzywa uznawany jest za naturalny antybiotyk. Sok z cebuli wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, odkażające. Ponadto hamuje rozwój paciorkowców, gronkowców i bakterii Salmonella i Shigella. Syrop z cebuli jest prosty w przygotowaniu i każdy może to zrobić samodzielnie.

Kto nie powinien jeść cebuli?

Chociaż cebula od wieków uznawany jest za naturalny antybiotyk, to okazuje się, że nie dla wszystkich oznacza ona samo zdrowie. Cebulę z diety powinny wyeliminować osoby z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit i innymi chorobami układu pokarmowego. Warzywa nie jest również wskazane przy niewydolności serca i zgadze.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here