Dieta kapuściana – przepisy na odchudzającą zupę kapuścianą

0
1981

Chcąc zrzucić zbędne kilogramy i wysmuklić ciało warto rozważyć przejście na dietę kapuścianą. Jak sama jej nazwa mówi, opiera się ona na kapuście. Jako zalety diety kapuścianej wymienia się to, że jest ona prosta w prowadzeniu oraz tania. Panie doceniają ją również za to, że pozwala najeść się do syta, a liczby posiłków w ciągu dnia nie trzeba restrykcyjnie kontrolować. Ale uwaga! Dieta kapuściana ma też wady. Przede wszystkim jest ona niezwykle monotonna. Poznaj przepisy na odchudzającą zupę kapuścianą.

Dieta kapuściana to jedna ze skuteczniejszych diet odchudzających. Można ją stosować nawet przy niewielkiej nadwadze. Dieta pozwala na zgubienie kilku kilogramów w stosunkowo niskim czasie i uniknąć efektu jo-jo. Jadłospis oparty na kapuście należy stosować przez 7 dni, a następnie przejść na inną dietę niskokaloryczną.

Przepisy na odchudzającą zupę z kapusty

Podstawą diety kapuścianej jest odchudzająca zupa kapuściana. Do jej przygotowania potrzeba:

  • główkę kapusty białej lub włoskiej bądź 3 kg kapusty kiszonej płukanej w celu pozbycia się soli
  • 6 cebul
  • 2 zielone papryki
  • pęczek selera naciowego
  • 6 świeżych pomidorów lub puszka pomidorów
  • pieprz, czosnek, chilli; BEZ SOLI

Warzywa należy dokładnie myć. Następnie kapustę sieka się w cienkie paski, a resztę warzyw kroimy w kostkę. Pomidory najlepiej jest sparzyć i obrać ze skórki i dopiero wtedy pokroić. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wszystkie warzywa, oprócz kapusty – dusimy je do miękkości. Gotowe przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kapustę i gotujemy. Na końcu dodajemy przyprawy. Ważne jest, aby odchudzającej zupy kapuścianej nie soli.

Przygotowana według tego przepisu zupa powinna wystarczyć na cały tydzień. Oprócz niej posiłki można wzbogacać o świeże warzywa, owoce, niewielkie ilości mięsa i ryżu.

Dieta kapuściana – nie tylko na odchudzanie

Chociaż dieta kapuściana stosowana jest głównie na odchudzanie, to warto pamiętać, że można ją również stosować, jeśli chce się odciążyć żołądek, odtruć wątrobę, usprawnić trawienie. Dieta działa moczopędnie i pozwala na pozbycie się z organizmu toksyn. Tak szerokie zastosowanie diety kapuścianej sprawia, że jest ona niezwykle popularna. Dla zdrowia powinno się stosować ją nie dłużej niż 7 dni. W tym czasie można jeść nieograniczone ilości kapusty, a w niektóre dni dodawać i inne produkty spożywcze.

Efekty diety kapuścianej

Dieta kapuściana przede wszystkim ma poprawić trawienie i umożliwić maksymalnie szybkie gubienie kilogramów. Wskazuje się, że dziennie na diecie kapuścianej spożywa się ok.1000 kalorii. Liczba ta nie jest dokładnie podana, ponieważ dieta nie narzuca ścisłych restrykcji kalorycznych. Jednak jedzenie głównie warzyw sprawia, że trudno dostarczać do organizmu większej ilości kalorii.

Jako efekty diety kapuścianej podaje się utratę ok. 5 kilogramów w tydzień. Ten spadek wagi wynika głównie z utraty przez organizm wody. Aby uniknąć efektu jo-jo po tygodniu jedzenia kapusty, należy przejść na inną niskokaloryczną dietę.

Przeciwwskazania do diety kapuścianej

Dieta kapuścianą jest tą z serii niskokalorycznej. Dlatego też jej ważnym elementem jest właściwe nawadnianie organizmu. Zaleca się wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Najlepiej sięgać po niegazowaną wodę. Efekty diety kapuścianej wzmocnią też herbatki ziołowe. Jako te najskuteczniejsze wymienia się: wywar z korzeni pietruszki, herbatkę z brzozy brodawkowatej, herbatkę z mniszka pospolitego.

Podczas diety kapuścianej nie powinno się uprawiać intensywnego sportu. Wynika to z tego, że organizm jest osłabiony i dostaje zbyt mało węglowodanów, które mógłby zamienić w energię.

Należy pamiętać, że dieta kapuściana nie jest zdrowa. Jest ona restrykcyjna, monotonna i uboga w składniki odżywcze. Nie powinny stosować ją więc: kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież, cukrzycy, osoby z chorobą Hashimoto i niedoczynnością tarczycy, osób aktywnych fizycznie i ciężko pracujących. Dieta kapuścianą może być stosowana jednie przez osoby całkowicie zdrowe. Trzeba też pamiętać, że nie można stosować jej dłużej niż 2 tygodnie, w innym wypadku będzie ona prowadziła do groźnych niedoborów witamin, pierwiastków i substancji odżywczych. Jako skutki uboczne diety kapuścianej wymienia się też bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia i biegunki. Pojawia się one w odpowiedzi na jedzenie dużej ilość błonnika pokarmowego zawartego w kapuście.

Dieta kapuścianą powstała w latach 70-80. XX wieku, od tego czasu jej popularność stale rośnie. Jako główne zalety diety kapuścianej wymienia się to, że trwa tylko 7 dni, jest łatwa w przeprowadzeniu, nie wymaga dużej ilości przygotować oraz tania. Niestety dieta kapuściana ma też całe mnóstwo wad. Jest ich więcej niż zalet. Jako te najważniejsze wskazuje się to, że jadłospis diety kapuścianej jest monotonny, niezbilansowany, ubogi w składnik odżywcze, nieapatyczny oraz bardzo restrykcyjny. Wskazuje się również, że dieta może spowodować spowolnienie metabolizmu i utrudnić wchłanianie witamin. W związku z wadami diety kapuścianej przed przejściem na nią dobrze jest sprawdzić, czy nie zaszkodzi ona naszemu zdrowiu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here