Czym są probiotyki, gdzie występują i jakie mają własności?

0
56

Probiotyki, nazywane inaczej dobrymi bakteriami mają wiele własności leczniczych, które są potwierdzone licznymi badaniami. Ich zastosowanie może mieć wiele pozytywnych skutków dla ludzkiego organizmu. Jakie walory mają probiotyki i jak je stosować?

Probiotyki mają właściwości lecznicze, a ich działanie wspomaga leczenie biegunek, alergii, atopii, chorób zapalnych jelit czy działanie układu odpornościowego. Występują one w wielu produktach naturalnych np.: kwas chlebowy lub są dostępne jako suplement diety taki jak https://wybieramprobiotyk.pl/2019/10/29/probiotyk-saccharomyces-boulardii-wlasciwosci-i-zastosowanie/. Aby jednak szczep bakterii mógł zostać uznany za probiotyk, musi spełnić pewne wymagania. Nie każdy szczep je spełnia i nie każdy ma własności wspomagające leczenie.

Czym są probiotyki?

Sama nazwa probiotyk pochodzi od greckich słów „pro bios”, co dosłownie oznacza „dla życia”. Definicja FAO/WHO z 2002 roku mówi, że probiotykami nazywamy żywe mikroorganizmy, których podanie w odpowiedniej dawce powoduje korzystne skutki zdrowotne.

Jako probiotyki najczęściej są wykorzystywane bakterie kwasu mlekowego z rodzajów Bifidobacterium, Lactobacillus czy drożdże Saccharomyces. Działanie probiotyczne odnosi się do konkretnego szczepu mikroorganizmów, ale nie do samego rodzaju gatunku. Przynależność mikroorganizmu do bakterii mlekowatych nie oznacza, że wykazuje właściwości probiotyczne.

Warunki, jakie muszą spełniać szczepy probiotyczne

Każdy szczep, który przedstawiany jest jako probiotyk, musi mieć udokumentowane działanie prozdrowotne. Jest to możliwe, gdy spełnia szereg wymagań. Zaliczamy do nich między innymi zdolność adherencji, czyli inaczej mówiąc przyczepiania się do komórek nabłonka jelit. Powinny być odporne na pH soku żołądkowego czy zachować żywotność w obecności żółci.

Oczywiście bakterie uznawane za probiotyki muszą wykazać udokumentowany klinicznie wpływ na zdrowie człowieka. Mikroorganizmy probiotyczne muszą mieć ustaloną przynależność taksonomiczną, czyli kategoryzowane są na gatunek, rodzaj, szczep przez nowoczesne metody genetyczne.

Przyjmowanie probiotyków wspomaga układ odpornościowy, leczy biegunki czy zapobiega zapaleniu dziąseł. „Dobre bakterie” wspomagają również leczenie autyzmu czy walkę z nadwagą i cholesterolem.

Przyjmowanie probiotyków w żywności naturalnej czy we wspomnianych na wstępie suplementach, wspomaga zdrowie i leczenie. Warto rozważyć zakup produktów z mikroorganizmami o olbrzymich walorach prozdrowotnych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here