Jakie są wymagania SANEPIDU dla lokali gastronomicznych?

0
52

Prowadzenie własnej gastronomii wiąże się z koniecznością posiadania stosownych zezwoleń wydawanych przez Sanepid. Instytucja ta nadzoruje warunki panujące w lokalu oraz sposób przechowywania oraz przygotowywania dań. Żeby móc prowadzić biznes gastronomiczny, trzeba spełnić szereg wymagań Sanepidu. Co się do nich zalicza?

Co kontroluje Sanepid?

Głównym zadaniem Sanepidu jest sprawdzanie czy warunki panujące w lokalu nie stwarzają zagrożenia epidemiologicznego. Instytucja kontroluje między innymi jakość wody, żywności czy poziom higieny w lokalu. Żeby spełnić wszystkie warunki dopuszczające działalność gastronomiczną do użytku, trzeba zaopatrzyć się w specjalistyczne urządzenia. Chodzi tu między innymi o chłodnie do przechowywania artykułów spożywczych czy okapy gastronomiczne do odprowadzania zanieczyszczeń z kuchni.

Gdzie kupić urządzenia gastronomiczne?

Wyposażenie gastronomiczne ma duże znaczenie dla Sanepidu, który na tej podstawie może odmówić lub wydać zgodę na dopuszczenie lokalu do użytku. Urządzenia powinny spełniać określone normy jakości i bezpieczeństwa, dlatego należy się w nie zaopatrzyć w specjalistycznym sklepie gastronomicznym. Przykładem może być sklep Technica, w którym znajdziesz profesjonalny wyciąg gastronomiczny oraz inne urządzenia niezbędne na zapleczu restauracyjnym.

Okap gastronomiczny – podstawowe wyposażenie w kuchni

Kuchnia gastronomiczna to miejsce, w którym panują trudne warunki. Opary i zapachy unoszące się podczas przygotowywanie posiłków nie tylko niekorzystnie wpływają na komfort pracy, ale także bezpieczeństwo. Profesjonalny okap do restauracji powinien być przystosowany do intensywnej pracy, aby poradzić sobie z odprowadzaniem wszystkich zanieczyszczeń. Prawidłowo działający wyciąg jest jednym z wymagań Sanepidu, dlatego do jego wyboru należy podejść ze szczególną rozwagą.

Do czego służy okap gastronomiczny?

Urządzenia gastronomiczne zaprojektowane są tak, aby były jak najbardziej wydajne, funkcjonalne i ergonomiczne. Okap kuchenny gastronomiczny służy do wentylacji pomieszczenia, gdyż usuwa z niego zapachy, cząsteczki tłuszczu oraz gorące powietrze. Bez okapu gastronomicznego nie byłoby możliwe zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, co ma znaczenie dla jakości serwowanych posiłków.

Czym powinien wyróżniać się dobry okap dla gastronomii?

W kuchni restauracyjnej panują dużo trudniejsze warunki niż w kuchni domowej. Okap gastronomiczny musi więc charakteryzować się większą powierzchnią, aby poradzić sobie z intensywnymi oparami. Dodatkowo powinien być wykonany z materiałów odpornych na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne oraz umożliwiających łatwe czyszczenie. Wybierając okap do gastronomii należy sprawdzić, aby pochodził on ze sprawdzonego źródła i spełniał wymagane normy bezpieczeństwa.

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli urządzeń, a wybór konkretnego wariantu zależy od potrzeb i parametrów kuchni. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, aby okap do restauracji posiadał odpowiednie wymiary. Ważne jest też dopasowanie go do rodzaju urządzeń grzewczych, gdyż od tego zależy głębokość odpowiedniego okapu.

O czym jeszcze pamiętać podczas zakupu?

Dla lepszej wydajności można wyposażyć okap w dodatkowe elementy, takie jak filtry poprawiające jego funkcjonalność czy specjalny łapacz tłuszczu. Najlepszym wyborem będą okapy gastronomiczne ze stali nierdzewnej, pochodzące od sprawdzonych na rynku producentów.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here