Cukinia – właściwości i ciekawe przepisy z cukinią

0
390

Jeszcze do niedawna cukinia w Polsce była mało znanym warzywem. Jej popularność jednak z roku na rok rośnie. Po kabaczka sięgamy coraz chętniej i wykorzystujemy go w coraz większej ilości przepisów. Jest on podstawą pysznych i zdrowych dań. Cukinię można grillować, faszerować, robić z niej zupy kremy czy dodawać do sałatek. Podłożone zielone warzyw ma wiele zastosowań w kuchni. Czy jednak warto po nie sięgać? Poznaj właściwości zdrowotne cukinii oraz zobacz jakie witaminy i minerały znajdziesz w popularnym kabaczku.

Cukinia – o to za warzywo?

Dziś cukinia znajduje się na liście najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Jednak jeszcze do niedawna znało ją nie wiele osób. Pora więc przybliżyć sobie to warzywo. Cukinia inaczej zwana kabaczkiem jest odmianą dyni. Dziś cukinia hodowana jest w kilku odmianach. Do Polski przywędrowała z Włoch, jednak jako pierwsi jej walory smakowe i odżywcze odkryli mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej. To właśnie zza wielkiej wody pochodzi to zielone warzywo. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda. Najlepiej zrywać ją, kiedy ma ok. 15-20 centymetrów. Dojrzałe okazy osiągają wielkość ok. 40 centymetr. Cukinia może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta – wszystko zależy do jej odmiany.  Zawsze jednak najcenniejsza i najsmaczniejszą częścią rolnicy są owoce. Mają one wydłużony kształt i przypominają nieco maczugę. Pod skórką owoców znajduje się gąbczasty miąższ o zielonkawym kolorze. Smak cukinii jest mało wyrazisty, ale nie brakuje jego amatorów.

Wartości odżywcza cukinie

Cukinia doceniania jest nie tylko za swój smak, ale i bogate wartości odżywcze. Po warzywo to chętnie sięgają osoby będące na diecie odchudzającej. W 100 g kabaczka zawarty jest bowiem tylko 15 kalorii. Cukinia bogata jest także w cenne składniki mineralne. Znajdziemy w niej magnez, żelazo, potas oraz błonnik pokarmowy. Nie mniej w kabaczku jest witamin. Te najważniejszego:

  • witaminy z grupy B – w cukinii znajduje się witamina B1, która odpowiada za procesy metaboliczne oraz przemianę węglowodanów; zielone warzywo zawiera również witaminę B3;
  • witamina C – jej zadaniem jest ochrona i wzmacnianie organizmu m.in. w zakresie obrony przed wirusami, bakterie i grzyby; witamina C to również silny antyoksydant;
  • witamina A – wpływa korzystnie na narząd wzroku;
  • witamina K – bierze udział w procesach krwionośnych.

Właściwości cukinie

Zawarte w cukinii minerały i witaminy sprawią, że warzywo ma wiele właściwości zdrowotnych. Wśród tych najpopularniejszych wymienia się:

  • właściwości odchudzające cukinii – warzywo można zjadać w dużych ilościach, ponieważ jego wartość kaloryczna jest bardzo niska; cukinia świetnie nadaje się jako zamiennik dla niezdrowych przekąsek; z kabaczka można przygotować np. frytki lub jeść ją na surowo;
  • przeciwdziałanie cukrzycy – cukinia jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym; wynosi on 15; oznacza to, że diety kabaczka mogą włączyć osoby chorujące na cukrzycę;
  • poprawę procesów trawiennych – cukinia jest warzywem odkwaszającym organizm i pozytywnie wpływającym na proces trawienia; polecana jest głównie osoba z nadkwaśnością.

Cukinia dla dziecka

Cukinia to zdrowe i bezpieczne warzywo Jest jednym z pierwszych, które prowadzą się do diety małego dziecka. Dzięki dużej zawartości wartości odżywczych i łatwości w trawieniu cukinie podaje się nawet półrocznym maluchom. Po warzywo sięgać mogą również kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. W ich przypadku kabaczek powinien być przyrządzany w sposób lekkostrawny. Odradza się jego duszenie, pieczenie lub smażenie.

Kwiaty cukinii – czy można je jeść?

Cukinia to nie tylko owoc, ale i kwiaty. Warzywo rodzi kwiaty męskie i żeńskie. Te pierwsze nie rodzą owoców, dlatego można je zrywać bez uszczerbku do owocującej rośliny. Kwiaty żeńskie posiadają zalążki owocu. Obydwa rodzaju kwiatów cukinii są jadalne. W Polsce dość trudno je kupić, ale można skutkach je np. w sklepach ze zdrową żywnością. Kwiaty cukinii można nadziewać lub piecz.

Cukinia – jak ją wykorzystać w kuchni?

Cukinia w kuchni ma bardzo wiele zastosowań. Warzywo można smażyć, dusić, marynować, piecz czy jeść na surowo. Przygotuje się z niej zarówno zupy, jak i zapiekanki, paczuszki, ciasta, dania jednogarnkowe czy ratatouille.

Przepisy z cukinią

  • Makaron z cukinią i szparagami

Przygotuj: cukinie, czosnek, makaron, szparagi, oliwę z oliwek, pesto bazyliowe, mozzarellę, przyprawy

Ugotuj makaron. Międzyczasie pokrój cukinię w plasterki i natrzyj każdy z nich czosnkiem, solą oraz pieprzem. Pokrojona cukinię i grilluj. Umyj szparagi, odetnij końce i  posól. Wrzuć je na patelnię, na której grillujesz cukinię i wszystko trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut. Dodaj 2  łyżki oliwy z oliwek oraz pieprz, a następnie makron. Wszystko wyłóż na talerz, posyp kawałkami mozzarelli oraz polej pesto bazyliowym.

  • Placuszki z cukinii

Przygotuj; cukinie, cebulę, 60 g mąki, jogurt naturalny, szczypiorek, przyprawy, łyżkę oleju.

Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, pokrój cebule. Do warzyw dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszać tak, aby powstała gęsta masa. Wykładaj ją na gorący olej, formując z niej małe placuszki. Międzyczasie wymieszaj jogurt naturalny ze szczypiorkiem i bazylią, dopraw do smaku – tak powstanie dip. Upieczone placki z cukinii podawaj z sosem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here