Błonnik jest substancją niezwykle ważną dla organizmu. Odpowiedzialny jest za właściwe wchłanianie się cholesterolu, dba o profilaktykę chorób układu krążenia, a także pomaga obniżyć poziom stężenia glukozy we krwi. Błonnik jednak znany jest nie tylko z regulowania poszczególnych procesów w organizmie, ale także i ze swoich odchudzających właściwości. Osobom zrzucającym zbędne kilogramy zaleca się włączenie do codziennego menu dużych ilości błonnika. Ma on wspomóc cały proces i przyspieszyć odchudzanie. Zobacz, jaka jest rola błonnika w odchudzaniu.
Błonnik w organizmie – co musisz o nim wiedzieć?
Błonnik jest niezwykle ważny dla organizmu człowieka. Zgodnie z zaleceniami lekarzy dziennie powinno się go spożywać od 25 do 30 g. Jak jednak pokazują najnowsze badania, błonnika współcześnie spożywamy o wiele za mało. Jego ilość nie pokrywa dziennego zapotrzebowania nawet w połowie. Niedobór błonnika może natomiast być bardzo groźny dla organizmu. Powoduje on problemy z jelitami, zaparcia, kamienie żółciowe, otyłość czy hemoroidy. Jeśli chce się zwiększyć ilość spożywanego błonnika, należy przede wszystkim do codziennego jadłospisu włączyć warzywa, owoce oraz zboża. Planując własną dietę, warto również wiedzieć, że błonnik występuje w kilku odmianach. Każdy typ błonnika odgrywa w organizmie inną, specyficzną rolę.
Rodzaje błonnika pokarmowego
Błonnik jest substancją występująca tylko i wyłącznie w produktach roślinnych. Nie znajdziemy go w mięsie, rybach czy produktach mlecznych. Występujący w produktach roślinnych błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Należy pamiętać, że skuteczność błonnika ma ścisły związek z nawodnieniem organizmu. Bez właściwej ilości płynów błonnik jest zupełnie nieskuteczny i nie spełnia swoich zadań. Stąd też zaleca się picie od 1 do 2 litrów wody dziennie zarówno przy spożywaniu błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie.
Właściwości poszczególnych typów błonnika to:
- błonnik rozpuszczalny – znajdziemy go głównie w owocach takich jak jabłka, gruszki czy winogron; jego źródłem są też algi oraz gumy i śluzy, czyli dodatki do żywności; błonnik rozpuszczalnych po spożyciu przekształca się w żel, którego właściwościami jest usuwanie resztek pożywienia jelit, ochrona przed chorobami nowotworowymi, powstawaniem kamieni żółciowych oraz obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
- błonnik nierozpuszczalny – jego źródłem są ziarna zbóż, otręby, warzywa i owoce; błonnik nierozpuszczalny pod wpływem wody pęcznienie i formuje się w masę; do jej właściwości zalicza się usuwanie zaparć i nadmiaru kwasów żółciowych oraz usprawnianie pracy układu pokarmowego.
Czy błonnik wpływa na odchudzanie?
Wiele osób postrzega błonnik pokarmowy jako cudowny sposób na szybkie odchudzanie. Jednak dietetycy radzą zachować ostrożność w takich ocenach. Chociaż faktycznie rola błonnika w zachowaniu szczupłej sylwetki jest nieoceniona, to nie ma on cudownych właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że wspomaga on cały proces zrzucania zbędnych kilogramów, dlatego o włączeniu błonnika do diety odchudzającej nie można zapomnieć.
Pokarmy bogate w błonnik są uznawane za niskokaloryczne, niskotłuszczowe, dzięki czemu pomagają w zachowaniu szczupłej sylwetki. To jednak niejedyne właściwości odchudzające błonnika. Reguluje on również wchłanianie się cukrów i tłuszczów oraz pomaga zahamować nadmierny apetyt. Jest to możliwe przez to, że posiłki bogate w błonnik są bardziej syte (wynika to z tego, że błonnik pęcznieje w żołądku). W dalszej kolejności jako zalety błonnik przy odchudzaniu podaje się to, że dzięki niemu przyswajamy mnie tłuszczów z pokarmów.
Gdzie znaleźć błonnik pokarmowy?
Współczesna dietetyka wyróżnia błonnik pokarmowy, który obecny jest naturalnie w wybranych produktach oraz błonnik suplementarny, czyli funkcjonalny. Błonnik funkcjonalny jest uwalniany z produktów naturalnych i również ma prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.
Podstawowe produkty, w których znajdziemy błonnik pokarmowy to: gruszki, truskawki, czarne jagody, maliny, porzeczki, pomarańcze, brukselka, karczochy, cebula, czosnek, groch, zielona fasola, brokuły, soczewica, fasola, pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe. Należy pamiętać, że aby maksymalnie wykorzystać właściwości błonnika, wskazane jest spożywanie urozmaiconych produktów spożywczych będących jego źródłem.
Nadmiar błonnika w organizmie
Co do istotnej roli błonnika nie tylko przy odchodzeniu nie ma wątpliwości. Specjaliści ostrzegają jednak, że z jego ilością nie należy przesadzać. Należy stosować się do zaleceń lekarskich, które ściśle określają, ile błonnika można zjeść dziennie.
Nadmiar błonnika w organizmie może prowadzić do problemów ze wchłanianiem się takich pierwiastków jak żelazo, wapń i cyna, powodować dolegliwości brzuszne (wzdęcia, bóle brzucha, biegunki), paraliżować jelita, a nawet prowadzić do ich skrętu.
Błonnik pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów, nie jest jednak cudownym sposobem na odchudzanie. Działa tylko w przypadku, gdy połączy się go z niskokaloryczną dietą oraz ćwiczeniami fizycznymi. W innym przypadku samo jedzenie produktów zawierających błonnik nie wiele pomoże, a dodatkowe kilogramy pozostaną z nami jeszcze na długo.