Banan – idealny towarzysz fitnessu!

0
1198

Banany to chętnie spożywane owoce. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Po banany bardzo chętnie sięgają sportowcy oraz osoby aktywnie uprawiające sport. Banany są nie tylko smaczne, ale i zawierają wiele cennych składników odżywczych w tym minerały i witaminy. Przede wszystkim uważane są one za cenne źródło potasu. Warto wiedzieć, że medycyna naturalna nie tylko zachęca do jedzenia bananów, ale i do wykorzystywania skórki owocu. Jest ona sprawdzonym sposobem na kurzajki, ukąszenia komarów oraz wybielanie zębów. Poznaj właściwości banana – idealnego towarzysza fitnessu.

Banan to owoc, który poznano tysiące lat temu. Źródła podają, że był on uprawiany ponad 7000 lat temu w Malezji. Następnie trafił do Indii, na Bliski Wschód, do Afryki i na końcu do Europy. Dziś plantacje bananów są niezwykle popularne. Owoce uprawia się w wielu miejscach na świecie, jednak w Polsce jemy banany importowane.

Wartości odżywcze bananów

Jako główną wartość odżywczą bananów podaje się dużą zawartość potasu. Jednak oprócz tego pierwiastka w bananach znajdziemy też magnez, fosfor, wapń, witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. W bananach w mniejszych ilościach wstępuje też: tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, niacyna, błonnik, węglowodany, białko. Wskazuje się, że banan stanowi 25% zalecanej dziennej dawki witaminy B6 oraz niemal 100% dziennej dawki potasu.

Właściwości zdrowotne bananów

Bogactwo witamin, minerałów, mikro i makroelementów sprawia, że banany zalecane są niemal w każdej diecie. Zalecenie to wynika z tego, że banany:

  • Stanowią cenne i bardzo dobre źródło energii; stąd też owoce te powinno się spożywać po intensywnym wysiłku fizycznym; banany w diecie sportowca uzupełnia zasoby glikogenu oraz niedobory elektrolitów;
  • Korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego; banany zawdzięczają to zawartości witaminy z grupy B, magnezu i potasu; zawarte w bananach związku zwiększają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia;
  • Obniżają ciśnienie krwi z racji dużej ilości potasu;
  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego;
  • Chronią błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem soków trawiennych oraz niszczą groźne bakterie Helicobacter pylori; dzięki temu banany pomagają w leczeniu i zapobieganiu choroby wrzodowej i refluksie żołądka;
  • Zapobiegają biegunce, szczególnie u dzieci;
  • Wspomagają odkwaszanie organizmu;
  • Działają profilaktycznie w zakresie raka okrężnicy i nerek.

Uwaga na banany na diecie odchudzającej

Umiar w jedzeniu bananów powinny zachować osoby chcące zrzucić dodatkowe kilogramy. Owoce te zawierają duże ilości cukrów. Podaje się, że średniej wielkości owoc to 90 kalorii. Banany mają również wysoki indeks glikemiczny. W związku z tym nie są one zalecane na diecie odchudzające, w diecie osób chorych na cukrzycę oraz nadciśnienie.

Jak wykorzystać skórkę banana?

Banan jest owocem, który je się bez skórki. Ta zwyczaj jest wyrzucana. Warto jednak pamiętać, że skórka banana również posiada cenne właściwości. Można ją wykorzystać jako:

  • Naturalny lek na kurzajki i ukąszenia komarów – zmianę skórną czy ugryzienie wystarczy potrzeć umytą skórą banana; sprawi to, że obrzęk, swędzenie i podrażnienie się zmniejszą; ta właściwość wynika z zawartych w bananie enzymów;
  • Naturalny środek do wybielania zębów – aby zęby zyskały jaśniejszy odcień, należy pocierać je wewnętrzną częścią skórki banana kilka razy w tygodniu; skórka ma też pomóc w pozbyciu się kamienia nazębnego; wybielanie zębów bananem uznawane jest za nieszkodliwe, bowiem nie zawierają one substancji uszkadzających szkliwo.

Banany w kuchni

Banany w kuchni można wykorzystywać na różne sposoby. Zazwyczaj jest on zdrową przegryzką w ciągu dnia. Je się je obrane ze skórki. Jednak sztuka kulinarna banany wykorzystuje też jako bazę do deserów. Pozna je podawać zapiekane w cieście, na gorąco z czekoladą jako dodatek do owoców czy składnik ciast i ciasteczek. Banany pasują również od produktów mlecznych – jogurtów, serków, owsianek. Warto pamiętać, że banany dobrze komponują się również z potrawami wytrawnymi np. ryżem z curry.

Popularnymi produktami z bananów są zdrowe chipsy i suszone banany. Trzeba jednak pamiętać, że są to wysokokaloryczne przegryzki, które w procesie obróbki w większości tracą swoje właściwości.

Banany na urodę

Po banany warto sięgnąć, chcąc odpowiednio zadbać o urodę. Z owoców wykorzystuje się przede wszystkim maseczka. Ich zadaniem jest ujędrnianie, uelastycznianie, zmiękczanie i odświeżenia skóry. Maseczki bananowe mają na celu również łagodzić podrażnienia, nawilżać, wygładzać i poprawić koloryt cery. Wykazuje się również, że bananowe kosmetyki hamują oznaki starzenia się skóry. Co ważne, maseczki z banana stosować można do każdego typu skóry. Banany stosuje się także do stworzenia domowych maseczek do włosów. Mają one pomóc w walce z przetłuszczającymi się i suchymi kosmykami.

Diet opartych na bananach jest bardzo dużo. Są one wskazywane jako owoc, który ma poprawić samopoczucie i wspomóc intensywne treningi. Po banany chętnie sięgają zawodowi sportowcy. O tym, że jest to sprawdzony sposób na dodanie sobie energii podczas ćwiczeń, świadczy słynna już bułka z bananem jedzona przez Adama Małysza.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here