Aronia – jakie właściwości ma sok z aronii?

0
902

Sok z aronii to naturalny lek od wieków stosowany przez medycynę ludową. Nasze babcie polecają pić sok z aronii rzez cały rok. Bogaty w witaminy i związki roślinne zadba o zdrowie, pomaga chronić organizm przed sezonowymi chorobami i poważnymi schorzeniami, a nawet przyspiesza odchudzanie. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma sok z aronii i same owoce aronii.

Aronia jest krzewem pochodzącym z Ameryki Północnej. Roślina zaliczana jest do tej samej rodziny co jarzębina. Dziś aronię można spotkać na całym świecie. Do Europy sprowadził ją słynny rosyjski ogrodnik – Miczur. Od tego czasu uprawy aronii w Polsce niezwykle się rozrosły i uważane są za największe na świecie. Owoce aronii zbiera się wczesną jesienią i najczęściej robi z nich sok. Ten przybiera piękny kolor ciemnej i ciemnej czerwieni. Cieszy się on dużymi właściwościami leczniczymi.

Właściwości odżywcze aronii

Właściwości odżywcze aronii są bardzo duże. Przede wszystkim owoce są cennym źródłem przeciwutleniaczy takich jak antocyjanów, flawonoli, kwasów fenolowych, a także polifenoli. Związki te są niezwykle cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. chronią go przed rozwojem wolnych rodników oraz hamują oksydaz. W owocach aronii znajduje się również: błonnik pokarmowy, białko, cukry, witaminy z grupy B, C, E, P, A i K, pierwiastki (magnez, potas, wapń, cynk, magnez).

Jak jeść owoce aronii?

Z racji cierpkiego smaku owoce aronii bardzo rzadko są jedzone w formie surowej. Popularne są głównie przetwory z aronii. Po obróbce cierpki smak częściowo zanika. Z owoców aronii tworzy się dżemy, konfitury, galaretki, suszone owoce, nalewki oraz najbardziej znany produkt: sok z aronii. Tego typu produkty można stworzyć samodzielnie, przetwory znajdują też swoje miejsce na sklepowych półkach.

Właściwości leczniczej aronii

Sok z aronii wykazuje duże właściwości lecznicze. Przede wszystkim uważany jest za silnie działający antyoksydant. Oznacza to, że pity regularnie zadba o zdrowie całego organizmu, przyczyniając się głównie do profilaktyki i leczenia chorób neurologicznych, infekcji bakteryjnych, miażdżycy oraz cukrzycy.

Sok z aronii na zdrowe oczy

Jedną z najbardziej znanych właściwości zdrowotnych soku z aronii jest profilaktyka zdrowych oczu. Wskazuje się, że związki zawarte w aronii poprawiają pracę nawet najdrobniejszych naczyń krwionośnych wokół oczu. Dzięki temu zapobiegają one chorobom takim jak jaskra, zaćma oraz plamka żółta na siatkówce. Oprócz tego zawarta w aronii antocyjna regeneruje barwnik na siatkówce, który wpływa na jakość widzenia. Warto wspomnieć, że antocyjana nie tylko korzystnie wpływa na wzorki, ale też na poziom złego cholesterolu i utlenienie lipidów.

Sok z aronii na układ sercowo-naczyniowy

Jako kolejną właściwość soku z aronii wykazuje się korzystne oddziaływanie na układ krążenia, czyli sercowo-naczyniowy. Dieta bogata w produkty z aronii ma uszczelniać naczynia krwionośne, zapewnić sprężystość naczyniom włosowatym, spowalniać procesy rozwoju blaszki miażdżycowej, obniżać ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegać zawałowi serca.

Profilaktyczne działanie soku z aronii na choroby nowotworowe

Z racji tego, że owoce aronii są silnymi antyoksydantami, to wykazują działania profilaktyczne w zakresie ochrony przed chorobami nowotworowymi. Mają one chronić przede wszystkim przed rakiem jelita grubego oraz przełyku. Produkty z aronii można również włączyć do diety osób chorych na raka. Będą one blokować rozwój komórek rakowych i zapobiegać rozprzestrzenianiu się choroby.

Inne właściwości soku z aronii

Sok z aronii pomagają również w:

  • Leczeniu cukrzycy – badania potwierdziły, że produkty z aronii zmniejszają stężenie glukozy we krwi;
  • Leczeniu stanów zapalnych i wrzodowych – zaleca się pić sok z aronii przy zapaleniu trzustki, wątroby, wrzodach żołądka, uszkodzenia jego błon śluzowych;
  • Leczeniu choroby popromiennej – jest ona wywołana nadmiernych promieniowaniem jonizującym; wskazuje się, że owoce aronii hamuje namnażanie wolnych rodników i białych krwinkach;
  • Ochronie skóry przed promieniami UV – wyciąg z aronii chętnie stosowany jest w kosmetyce; koncerty farmaceutyczne dodają go do żeli i kremów chroniących skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;
  • Leczenie ciężkich chorób układu nerwowego – aronia jako silny antyoksydant zwalcza wolne rodniki, a przez to nie pozwala na degradację neuronów; teoria leżenia chorób układu nerwowego przez owoce aronii nie została oficjalnie potwierdzona, jednak włączenie do diety przetworów z aronii jest zalecane; warto również wspomnieć, że prowadzone są badania w zakresie tego, czy związki zawarte w aronii mogą wyleczyć Alzheimera lub Parkinsona;
  • Leczenie sezonowych infekcji np. przeziębienia – po sok z aronii warto sięgać przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym; będzie on skutecznie podnosił odporność i minimalizuje objawy infekcji;
  • Zrzuceniu zbędnych kilogramów – aronia wykazuje właściwości oczyszczające organizm; jest to ważne w procesie zrzucania wagi; oczyszczanie organizmu powinno być pierwszym krokiem każdej diety odchudzającej; sok z aronii na diecie odchudzającej pomoże również uzupełnić niedobory witaminowe oraz wzmocnić organizm osłabiony spożywaniem małej ilości kilogramów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here