Alergie pokarmowe u niemowląt – kiedy wprowadzać alergeny do diety?

0
1298

Mleko, jaja, soja, pszenica, orzechy i ryby należą do najpowszechniejszych pokarmów wywołujących alergie.

Alergie pokarmowe mogą powodować poważne, a nawet śmiertelne reakcje. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak rozpoznać reakcję alergiczną i być przygotowanym, jeśli się zdarzy.

Jakie są oznaki i objawy alergii pokarmowej?

W przypadku alergii pokarmowej organizm reaguje tak, jak gdyby dany składnik diety był szkodliwy. W rezultacie układ odpornościowy organizmu (który zwalcza infekcje i choroby) wytwarza przeciwciała do walki z alergenem pokarmowym.

Za każdym razem, kiedy alergen jest spożywany, organizm uwalnia substancje chemiczne, takie jak histamina. Wywołuje to objawy alergiczne, które mogą wpływać na układ oddechowy, przewód pokarmowy, skórę lub układ sercowo-naczyniowy.

Objawy alergii pokarmowej mogą obejmować:

  • świszczący oddech
  • problemy z oddychaniem
  • kaszel
  • chrypka
  • ból brzucha
  • wymioty
  • biegunka
  • swędzące lub opuchnięte oczy
  • pokrzywka
  • czerwona wysypka
  • obrzęk
  • spadek ciśnienia krwi, powodujący zawroty głowy lub utratę przytomności

Alergie pokarmowe są efektem nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej na dany składnik pokarmowy. W ich przypadku spożycie nawet niewielkich ilości danego pokarmu, może powodować wystąpienie silnych dolegliwości ogólnoustrojowych, w tym wstrząsu anafilaktycznego.

Alergie pokarmowe ujawniają się z reguły w pierwszych miesiącach życia. U większości dzieci, objawy ustępują całkowicie do ukończenia 4.-5. roku życia, co ma związek przede wszystkim z osiągnięciem dojrzałości układu immunologicznego i wykształceniem odpowiednich reakcji.

Co to jest reakcja alergiczna?

Po spożyciu alergenu reakcja może nastąpić po upływie kilku minut lub nawet do dwóch dni. Widoczne objawy reakcji alergicznej będą się różnić w zależności od dziecka, nasilenia alergii i dawki zjedzonego alergenu. Reakcja alergiczna zachodzi za każdym razem, gdy dziecko, które ma alergię pokarmową na dany produkt spożywa go.

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa to trudność w trawieniu niektórych pokarmów i nieprzyjemna reakcja fizyczna na nie.

Nietolerancja pokarmowa powoduje objawy takie jak wzdęcia i bóle brzucha, które zwykle pojawiają się w ciągu kilku godzin po spożyciu pokarmu.

Alergie pokarmowe często mylone są z nietolerancją pokarmową z powodu podobnych objawów. Objawami nietolerancji pokarmowej mogą być na przykład niestrawność, gazy, luźne stolce, bóle głowy, nerwowość. Ale nietolerancja pokarmowa:

  • nie obejmuje układu odpornościowego
  • może się zdarzyć, ponieważ osoba nie może strawić substancji, takiej jak laktoza
  • może być nieprzyjemna, ale rzadko jest niebezpieczna.

Jak odróżnić nietolerancję pokarmową od alergii pokarmowej?

Nietolerancja pokarmowa to nie to samo, co  alergia pokarmowa. Oto kilka wskazówek, jak możesz je odróżnić.

Alergia pokarmowa:

  • jest reakcją układu odpornościowego (obroną organizmu przed infekcją) – twój układ odpornościowy błędnie traktuje białka znajdujące się w żywności jako zagrożenie
  • może wywoływać typowe objawy alergii, takie jak wysypka, świszczący oddech i swędzenie, po zjedzeniu niewielkiej ilości pokarmu (objawy te zwykle pojawiają się szybko)
  • jest spowodowana często przez określoną żywność – powszechne alergie pokarmowe u dorosłych dotyczą ryb, skorupiaków i orzechów, a u dzieci  mleka i  jaj, a także orzeszków ziemnych, innych typów orzechów i ryb,
  • może być bardzo poważna

Nietolerancja pokarmowa:

  • nie obejmuje twojego układu odpornościowego – nie ma reakcji alergicznej i nigdy nie zagraża życiu
  • powoduje objawy, które pojawiają się wolniej, często wiele godzin po zjedzeniu danego pokarmu
  • powoduje dane objawy, jeśli zjesz dość spore ilości jedzenia (w przeciwieństwie do alergii, gdzie tylko śladowe ilości składnika mogą wywołać reakcję)
  • może być spowodowana przez wiele różnych produktów spożywczych

Jakie są najczęstsze alergeny pokarmowe?

Dziecko może być uczulone na jakąkolwiek żywność, ale te osiem powszechnych alergenów odpowiada za 90% wszystkich reakcji alergicznych u dzieci:

  • mleko
  • jajka
  • orzeszki ziemne
  • soja
  • pszenica
  • orzechy włoskie i orzechy nerkowca
  • ryby
  • skorupiaki, takie jak krewetki

Kiedy wprowadzać alergeny do diety niemowlaka?

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, niemowlę powinno być karmione mlekiem matki przez okres co najmniej 6 pierwszych miesięcy życia. Następnie jego dieta powinna być urozmaicana kolejnymi produktami.

Niemowlę może być narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej na składniki diety, jeśli jedno lub oboje rodziców lub rodzeństwo cierpią na schorzenie alergiczne, takie jak astma / atopowe zapalenie skóry, egzema, katar sienny (schorzenia przegrupowane i często określane jako atopia) lub alergie pokarmowe. Jeśli dziecko ma ciężką egzemę, może być bardziej narażone na alergie pokarmowe.

Kiedy wprowadzić potencjalne alergeny – rozszerzamy dietę dziecka

  1. Czy powinnam unikać alergenów podczas ciąży?

Nie, unikanie alergenów, nawet jeśli twoje dziecko jest bardziej narażone na alergie pokarmowe, nie jest sugerowane podczas ciąży.

  1. Czy powinnam unikać pewnych pokarmów podczas karmienia piersią?

Nie, nie zaleca się unikania alergenów podczas karmienia piersią. Nie zapewnia to żadnych korzyści dla dziecka, chyba, że zdiagnozowana jest alergia lub nietolerancja pokarmowa. Typowym przypadkiem jest alergia na białko mleka krowiego, w którym to przypadku matka może kontynuować karmienie piersią, jeżeli wyklucza źródła pokarmu z białka mleka krowiego we własnej diecie.

  1. Czy powinno się opóźnić wprowadzenie alergenów w wieku powyżej 6 miesięcy?

Najnowsze dowody wykazały, że nie ma żadnych korzyści w opóźnianiu wprowadzania pokarmów w postaci stałej, w tym alergenów, w wieku powyżej 6 miesięcy. Opóźnienie wprowadzania alergenów może w rzeczywistości zwiększać ryzyko, że twoje dziecko rozwinie alergię. Kiedy zaczniesz wprowadzać pokarmy stałe do diety dziecka około 6 miesiąca życia, pamiętaj również o wprowadzeniu powszechnych alergenów.

  1. Czy powinno się wprowadzić alergeny w wieku 4 miesięcy?

Obecne zalecenia i dowody, których dostarczyły badania nad alergią na orzeszki ziemne, wspierają wprowadzanie pokarmów stałych, w tym alergenów, w wieku około 6 miesięcy, ale nie przed upływem 4 miesięcy życia niemowlaka.

[Głosów:2    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here