Jagody acai to niepozornie wyglądające, pochodzące z Amazonii owoce, które zaskakują swoim działaniem prozdrowotnym. Odkąd odkryto w nich bogate źródło przeciwutleniaczy, zaczęto powszechnie zaliczać je do grona tzw. superfood i stosować jako suplement diety. Poznaj bliżej jagody acai i sprawdź, dlaczego są tak korzystne dla organizmu.
Jagody acai jako źródło antyoksydantów
Jagody acai naturalnie rosną na obszarach tropikalnych, przede wszystkim w Amazonii. Wynikająca z ich niezwykłych właściwości popularność sprawiła jednak, że zaczęto je uprawiać również w innych krajach leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Główną przyczyną tego, że jagody acai cieszą się niesłabnącą sławą, jest wyjątkowo wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które pozwalają na utrzymanie zdrowia i dobrej kondycji organizmu przez długi czas.
Przeciwutleniacze zawarte w jagodach acai, zwane również antyoksydantami, to związki, które odpowiadają za stan komórek, czyli praktycznie całego organizmu. Przeciwutleniacze są odpowiedzialne za neutralizowanie wolnych rodników – atomów obecnych w organizmie i mogących doprowadzić do uszkodzenia DNA. Ponieważ wolne rodniki są niebezpieczne dla zdrowia i mogą skutkować powstawaniem różnego rodzaju chorób i dolegliwości, w tym również nowotworów, zdecydowanie warto się ich pozbywać, w czym znakomicie sprawdzają się jagody acai.
Wśród przeciwutleniaczy występujących w jagodach acai warto wymienić polifenole, które wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi. Uznaje się je za substancje pomocne w zapobieganiu nowotworom i chorobom układu krążenia, a także w leczeniu wielu innych dolegliwości zdrowotnych. Co ciekawe, w jagodach acai jest więcej polifenoli niż w winogronach, które słyną z wysokiej zawartości tego składnika. Inne przeciwutleniacze występujące w jagodach acai to m.in. resweratrol, cyjanidyna, kwercetyna, luteolina, kwas elagowy.
Dla zdrowia i urody
Ze względu na rzadko spotykane działanie przeciwutleniające jagody acai zostały umieszczone w katalogu ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity), który gromadzi produkty spożywcze wyróżniające się właściwościami antyoksydacyjnymi. Jednak nie tylko działanie przeciwutleniające przemawia za włączeniem jagód acai do diety, ponieważ są one bogate w wiele innych korzystnych składników. Osoby odchudzające się powinny być zainteresowane wysoką zawartością błonnika, która sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów poprzez obniżenie apetytu i przyspieszenie trawienia.
Kolejna korzyść ze spożywania jagód acai to fakt, że dostarczają one wielu witamin i minerałów, jak np. witaminę A, tiaminę, wapń, fosfor czy żelazo. Z kolei zawartość kwasów tłuszczowych typu omega 9 i omega 6 pozytywnie wpływa na układ krwionośny i poprawia ogólny stan zdrowia. Po jagody acai możesz sięgnąć głównie w formie suplementów diety, w których występuje ekstrakt naturalnie pozyskiwany z tych niezwykłych owoców.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem www.sfd.pl
Polecamy również kompendium wiedzy Białku