Zielona herbata – właściwości, działanie i sposoby przyrządzania

0
569

Zielona herbata przez wiele lat uważana była za najzdrowszy napój na świecie. Chociaż dziś podaje się, że jej więcej właściwości od niej ma np. ziele czystka, to i tak nadal nie brakuje amatorów tego herbacianego napoju. Zielona herbata faktycznie jest zdrowa i zalecenie jest jej picie. Spożywać mogą ją zarówno kobiety w ciąży, jak i dzieci po ukończeniu 1 roku życia. Zielona herbata występuje w wielu odmianach. W Polsce można głównie dostać te występujące w Japonii oraz Chinach. Zanim jednak sięgniesz po filiżankę zielonej herbaty, zobacz, jakie ona ma właściwości oraz w jakich ilościach powinno się ją spożywać.

Właściwości zielonej herbaty doceniane są już od wieków. Jej działanie na początku wykorzystywali głównie Azjaci. Ich szeroki dostęp do zielonej herbaty wynika z tego, że to właściwe w krajach azjatyckich się ją uprawia. Herbaciane krzewy rosną przede wszystkim w Chinach, Japonii, Indiach czy Korei Południowej. Współcześnie zielona herbata znana jest na całym świecie, pijemy ją w różnych odmianach. Poszczególne gatunki różnią się od siebie wyglądem liści, kolorem napar, smakiem, zapachem oraz ilością kofeiny Na to wszystko wpływa pora zbierania herbacianych liści, wiek krzewu, walory smakowe oraz sposób zwijania liści. Nie bez znaczenia jest też region świata, w którym uprawniana jest zielona herbata.

 

Jak powstaje zielona herbata?

Zielona herbata powstaje z liści drzewa herbacianego, czyli podobnie tak jak ta klasyczna, czarna. To jednak co ją odróżnia od tradycyjnej herbaty, to to, że liście przerabia się najpóźniej po godzinie od zerwaniu Dzięki temu nie są one poddawane fermentacji i nie tracą cennych substancji odżywczych. A tych jak pokazują badania nad zieloną herbatą, nie jest ich mało.

Właściwości odżywcze w zielonej herbacie

Zielona herbata jest przede wszystkim źródłem polifenoli o różnorodnym działaniu. Znajdziemy w niej zarówno katechiny, jak i silne antyoksydanty. Oprócz tego skład zielonej herbaty to garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, teina, witaminy A, B, C i E, wapń, potas, miedź, cynk, mangan oraz fluor. Te właściwości odżywcze zielonej herbaty sprawiają, że ma ono różnorodne zastosowanie. Stosuje się ją w profilaktyce przy terapiach leczenia rozmaitych schorzeń oraz dla poprawienia urody.

Zielona herbata zastosowanie

Zielona herbata w medycynie naturalnej stosowana jest od tysiącleci. Wykazuje się, że jej działanie jest:

  • przeciwnowotworowe – wpływ zielonej herbaty na nowotwory nie został jeszcze dokładnie przebadany, nie mniej jednak wskazuje się, że silne przeciwutleniacze w niej zawarte pomagają chronić DNA przed czynnikami aktywującymi rozwój komórek rakowych; zielona herbata szczególnie dobrze ma działać w przypadku raka skóry;
  • przeciwmiażdżycowe – zawarte w zielonej herbacie antyoksydanty zapobiegają utlenianiu się złego cholesterolu, czyli LDL, dzięki czemu nie gromadzi się on na ścianach tętnic;
  • przeciwzapalne – katechiny stanowiące jedną z substancji tworzących zieloną herbatę mają działanie wspierające względem śródbłonka; to właśnie on odpowiada za przenikanie komórek z krwi do tkanek organizmu, a co za tym idzie, zwalczania stanów zapalnych i wytwarzania odpowiednich przeciwciał;
  • antyneurogradacyjne – wyniki badań potwierdzają, że regularne picie zielonej herbaty chroni mózg przed powstawaniem w nim zmian, które mogą prowadzić do rozwoju demencji starczej czy Alzheimera;
  • odchudzające – właściwości odchudzające zielonej herbaty są zasługą zawartej w niej katechiny; wpływa ona na redukcje tkanki tłuszczowej, hamuje wchłanianie się tłuszczów z pożywienie oraz nasila ich zużycie z organizmu; właściwości zielonej herbaty pozwalaj również pobudzić działanie niektórych z enzymów trawiennych, co korzystnie wpływa na metabolizm wątrobowy oraz przyspiesza uwalnianie tłuszczów;
  • antyoksydacyjne.

Zielona herbata – jak ją prawidłowo parzyć?

Właściwości zielonej herbaty ujawniają się, jeśli napar jest prawidłowo zaparzony. Susz należy zalewać woda o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza i parzyć 2-3 minuty, nigdy dużej. Zbyt długie parzenie zielonej herbaty powoduje, że staje się ona cierpka i traci swoje właściwości. Podobnie jest, gdy zalewa się ją wodą o zbyt wysokiej temperaturze. Zielona herbata pierwszego parzenia ma właściwości pobudzające i orzeźwiające, natomiast ta drugiego parzenia uspokajające i relaksujące. Specjaliści polecają, aby dzieciom podawać zieloną herbatę trzeciego parzenia. Nie będzie ona zbyt mocna. Zieloną herbatę dzieciom można podawać po ukończeniu przez nie 1. roku życia.

Zielona herbata – skutki uboczne

Zielona herbata uważana jest za  zdrowy  bezpieczny napój W istocie tak jest, o ile nie przesadzi się z jej spożywaniem. Skutki uboczne picia zielonej herbaty u większości osób pojawiają się po przekroczeniu 8 filiżanek dziennie. Ze względu na dużą zawartość kofeiny w naparze może u nich wystąpić silne pobudzenie, przyspieszenie pracy serca, nadmierne wydalanie moczu, nudności, wymioty i osłabienie. Zbyt duże ilości zielonej herbaty to także problemy z przyswajaniem przez organizm żelaza. Aby unikać negatywnych skutków picia zielonej herbaty, zalecane jest spożywanie jej w dawce 2-3 filiżanek dziennie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here