Ze zgagą zazwyczaj mamy do czynienia w przypadku przejedzenia lub spożycia nadmiernie tłustych potraw. Objawia się ona nieprzyjemnych pieczeniem i paleniem w przełyku. Zazwyczaj zgaga jest doraźna i szybko mija po zastosowaniu jednego z domowych sposobów lub aptecznego specyfiku. Trzeba jednak pamiętać, że może ona występować też jako objaw jednej z chorób układu pokarmowego lub też przerodzić się w chroniczną dolegliwość, która będzie utrudniała funkcjonowanie. Zobacz, czym jest zgaga, jak przebiega oraz jak jej unikać.

Czym jest i jak przebiega zgaga?

Zgaga jest uczuciem palenia przełyku. Jej pierwszym objawem jest kwaśne odbijanie się oraz dolegliwości bólowe, które mogą wystąpić za mostkiem i w nadbrzuszu. Bardzo często występuje też co cofanie się treści żołądkowych do przełyku. Wystąpienie refluksu raz na jakiś czas nie jest niczym niepokojącym. Może on być konsekwencja zbyt obfitego posiłku, takiego, który zawiera dużo cukru czy kwasów. Niepokoić należy się zacząć, gdy zgaga występuje po każdym posiłku. Warto wtedy zwrócić uwagę czy spożywane produkty nie przyczyniają się do powstania refluksu. Do takich, które mogą go powodować, zalicza się: alkohol, herbatę, kawę, napoje gazowane, tłuste i pikantne potrawy, ciasto drożdżowe, orzechy ziemne, niektóre soki i owoce.

Chroniczna zgaga – o czym może świadczyć?

Częste występowanie zgagi zawsze jest sygnałem do niepokoju. Może świadczyć o:

  • wzmożonym wytwarzaniu kwasu żołądkowego;
  • patologii merytoryki przełyku;
  • zbyt wysokim ciśnieniu w jamie brzusznej;
  • zaburzeniach w oczyszczaniu przełyku i innych patologiach zlokalizowanych w tej okolicy;
  • zaburzeniach związanych z opróżnianiem żołądka ze spożytego jedzenia;
  • przepuklinie rozworu przełykowego;
  • uszkodzeniu mechanizmu odpowiedzialnego za przeciwdziałanie cofaniu się pokarmów.

Powikłania po zgadze

Chronicznie występujący refluks może prowadzić do wielu przykrych konsekwencji dla zdrowia. O ile błona śluzowa żołądka jest odporna na działanie kwasów żołądkowych, o tyle nie można tego powiedzieć o pozostałych błonach. Oznacza to, że gdy kwasy cofa się aż do przełyku, może dojść do zapalenia ścian przełyku. Jego objawami jest opuchlizna oraz zaczerwienienie. W przypadku, gdy zakażenie postępuje, na powierzchni błony śluzowej pojawiają się bolesne nadżerki, które są pierwszym stadium wrzodów przełyku. Dodatkowo dochodzi też do zwężania światła przełyku, co znacznie utrudnia spożywanie pokarmów. Należy pamiętać, że częste występowanie zgagi może doprowadzić do stałego uszkodzenia przełyku i nie pomoże tu nawet fakt, że jego tkanka regeneruje się sama.

Jak unikać zgagi?

Aby unikać zgagi, najlepiej jest postawić na profilaktykę. Polega ona przede wszystkim na zmianie nawyków żywieniowych. Lekarze polecają wprowadzenie zrównoważonej diety oraz prowadzenie odpowiedniego stylu życia. Najlepiej ograniczyć obfite posiłki i jeść mniej, a częściej. Nie wskazane jest również przejadanie się przed snem. Ostatni posiłek wieczorem powinno się spożyć maksymalnie na 2 godziny przed pójściem spać. Aby wyeliminować zgagę, dobrze jest też z diety usunąć produkty zawierające dużą ilość tłuszczy i cukrów.

W walce ze zgagą pomocą mogą być również środki farmakologiczne. Większość z nich dostępna jest bez recepty. Ich działanie opiera się na zobojętnieniu kwasów żołądkowych.  Leki na zgagę działają szybko i skutecznie.

Przeciwdziałać refluksowi można także stawiają na aktywność fizyczną. Dobry sposobem na uniknięcie tej dolegliwości jest wyjście na spacer zaraz po posiłku, przyspieszy to i pomoże w trawieniu. Niewskazane jest natomiast leżenie po zjedzeniu obfitych dań oraz palenie papierosów, przyczynia się to do powstawania zgagi.

Domowymi sposobami na zgagę są:

  • sok ziemniaka  – wypijany w dawce 2 liczek przed posiłkiem dwa razy dziennie;
  • gotowane owoce jałowca – dziennie można wypić 3 łyżki wywaru; należy spożywać go po posiłku;
  • napar z korzenia arcydzięgla lekarskiego;
  • kisiel siemienia lnianego;
  • ciepła woda z miodem i octem jabłkowym;
  • proszek z węgla drzewnego,

Zgaga – grupy ryzyka

Zgaga to problem, który może dotyczyć każdego, jednak najczęściej narażone są na nie osoby otyłe oraz kobiety w ciąży. Schorzenie może również występować często u osób starszych oraz być powiązane z chorobami takimi jak: twardzina układowa, cukrzyca czy polineuropatia alkoholowa. Refluks żołądkowo – przełykowy jest tez jednym z objawów zaburzeń hormonalnych oraz konsekwencją pryzmowania leków, które obniżają napięcie dolnego zwieracza przełyku.

Jak leczyć zgagę?

Oprócz domowych sposobów na zgagę, o których pisaliśmy wcześniej, podstawą leczenia tej dolegliwości są inhibitory pompy protonowe. Zmniejsza one wydzielanie się kwasu solnego przez komórki okładzinowe błony śluzowej żołądka. Leki zawierające ten składnik powodują szybsze ustąpienie dolegliwości. Preparaty na zgagę zawierają również H2-blokery, czyli zobojętniające kwasy solne, osłaniające błonę śluzówki. W przypadku, gdy leczenie doraźnie nie przynosi skutków, zalecana jest interwencja chirurgiczna. Leczenie operacyjne zgagi zazwyczaj opiera się na wyeliminowaniu przełyku Barretta oraz zwężeniu przełyku.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here