W końcu nadeszło wyczekiwane lato, a wraz z nim nie do końca lubiane przez nas upały, przez które często czujemy się osłabieni. W chwilach gdy potrzebujemy mocnego orzeźwienia, coraz częściej rezygnujemy z tradycyjnej kawy czy herbaty, a zastępujemy je zimnymi, odświeżającymi napojami, które pobudzą nas do działania. Czy zatem yerba mate sprawdzi się w takich temperaturach? Oczywiście, że tak! Okazuje się bowiem, że ostrokrzew paragwajski można przyrządzić również na zimno. Uzyskujemy wówczas rześki, yerbowy wyciąg, który doskonale nas pobudzi i orzeźwi. Jaki sekret kryje w sobie yerba mate terere? Jak przyrządzić taki napój? Dowiedz się również, dlaczego warto sięgnąć po yerba mate na zimno.
Yerba mate czym jest?
Napar yerba mate uważany jest za tradycyjny napój osób, zamieszkujących tereny Ameryki Południowej. Od stuleci przyrządzany przez Indian Guarani. Znany jest również pod nazwą paragwajskiej lub jezuickiej herbaty. Napar jest przygotowywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego, a nie herbacianych krzewów. Yerba mate wpływa pobudzająco na nasz ośrodkowy układ nerwowy poprzez zawartość mateiny, jak również zwiększa koncentrację.
Jakie właściwości ma napar?
Korzystanie z dobrodziejstwa yerba mate rekomenduje się szczególnie w okresie przemęczenia zarówno fizycznego, jak i umysłowego, ponieważ napój wyrównuje obniżone ciśnienie i pobudza organizm.
- Zawarta w naparze mateina poprawa nasz proces myślenia.
- Niweluje uczucie zmęczenia i senności.
- Stanowi źródło cennych witamin: C, B2, B1, A, E.
- Regularność destylacji wpływa na lepszą przyswajalność wapnia, żelaza, potasu, fosforu i magnezu.
- Dzięki lipolizie i glikogenolizie, które nasilają mechanizm przemiany materii, działa wspomagająco na proces odchudzania.
- Wzmacnia strukturę paznokci i włosów.
- Wpływa łagodząco na objawy alergii.
- Łagodzi część związków toksycznych.
Napar doskonale sprawdzi się w czasie upałów, doda energii i orzeźwi. To nie koniec dobroczynnych właściwości, jakie yerba mate oferuje, aby poznać ich więcej, wejdź na: https://dobreziele.pl/poczytaj-o-yerba-mate/wlasciwosci-yerba-mate.
Yerba mate terere – przyjaciel w gorące dni
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby yerba mate zalewać zimną wodą. Listki tego suszu w kontakcie zarówno z gorącą, jak i lodowatą wodą uwalniają wartościowe substancje. W czasie gorących, upalnych dni, kiedy zmagamy się ze spadkami energii i pojawiającą się sennością, sięgamy częściej po kawę (nawet tą w mrożonym wydaniu), co oczywiście nie jest wskazane w znaczących ilościach. Yerba mate terere to zdrowy sposób na odzyskanie energii i orzeźwienie. Mimo że yerba charakteryzuje się zawartością sporej ilości metainy, działa na nasz organizm nieco inaczej, niż kawa. “Mała czarna” owszem, pobudza, ale nie jest to efekt długotrwały, a energia dosyć szybko ulega spadkowi. Działanie metainy objawia się w inny sposób. Pobudzenie uzyskane w ten sposób jest łagodne i stopniowe, a dzięki temu poziom energii utrzymuje się w ciągu dnia i jest stały.
Zamiast kawy?
Uważa się, że spożywanie 2-3 filiżanek kawy (300 mg kofeiny) w ciągu dnia, skutkuje usunięciem z naszego organizmu około 4 mg magnezu. Pobudzenie za pomocą yerba mate jest bezpieczne, ponieważ dostarcza nam nie tylko magnezu, ale również potasu i wielu innych mikroelementów. Magnez i potas są najszybciej wydalane w czasie wysokich temperatur i upałów, a ich niedobór może skutkować pogorszeniem samopoczucia i znaczącym osłabieniem. Yerba mate terere to naturalny izotonik, który świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm, ubogacając go wieloma mikroelementami.
Jak przygotować napar na zimno?
Technika przygotowywania yerba mate na zimno nie różni się znacząco od klasycznego sposobu. Susz zalewany jest bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą. Często wrzuca się do matero również kostki lodu, aby utrzymać przyjemną temperaturę napoju. Po pierwszym zalaniu suszu należy odczekać nieco dłużej (5-7 min.), gdyż susz zalany lodowatą wodą potrzebuje więcej czasu, by uwolnić soki. Przygotowując terere warto pamiętać, że możemy zalewać listki więcej niż jeden raz, ale każdy kolejny napar będzie miał łagodniejszą moc i smak. Nie możemy zapominać również o tym, że najlepszy napar musi zostać wykonany na gorącym lub lodowatym, zmrożonym płynie, nie może on być ciepły czy letni, gdyż tylko wtedy listki yerby uwolnią najlepsze właściwości. Yerba mate terere można przygotowywać na bazie zmrożonego soku owocowego, a metoda ta pochodzi z Paragwaju. Taka odmiana yerba mate na zimno jest również nazywana Russo. Jako bazę można także wybrać domową lemoniadę czy mrożoną herbatę.
Ciekawe dodatki
Yerba mate terere świetnie smakuje z kostkami lodu, a także innymi ciekawymi dodatkami, takimi jak: ulubione zioła, suszone bądź świeże owoce. Świetnym sposobem na udoskonalenie smaku naparu jest umieszczenie rozgniecionych kawałków owoców w matero z napojem, wówczas owoce oddadzą intensywność soków. Popularnym sposobem udoskonalenia yerba mate jest także dodanie np. mięty, katuavy, żeń-szenia, cytrynowej werbeny. Jaki rodzaj suszu wybrać do terere? Yerba mate z Paragwaju dzięki intensywnemu suszeniu i wędzeniu dużo łatwiej ujawnia swój smak po zalaniu zmrożoną wodą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzać napar na lato z ulubionej odmiany yerba mate.
Yerba mate to wartościowy napój do zaparzania nie tylko gorącym, ale również bardzo zimnym płynem. To wspaniała alternatywa dla codziennej kawy. Dzięki szeregowi właściwości nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale dostarcza organizmowi pożądanych mikroelementów.