Wartości odżywcze kasz – co zawierają: kasza manna, jęczmienna, gryczana, pęczak i kuskus?

0
1703

Wartości odżywcze kaszy są bardzo duże. Niestety nie wszyscy o nich wiedzą i często rezygnują z włączenia kaszy do swojego jadłospisu. Tymczasem każdy z rodzajów kasz zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Kaszta to żywność zdrowa, naturalna i smaczna. Za jej włączeniem do codziennego menu przemawia również to, że dostępna jest w wielu odmianach. Każdy znajdzie coś dla siebie. Nie każdy rodzaj kaszy jest jednak przeznaczony dla każdego. Zobacz, jaki rodzaj kaszy wybrać oraz jakie są ich właściwości.

Gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana to tylko jedne z najpopularniejszych rodzajów kasz.  Kasze wyrabiane są z ziaren jęczmienia, prosa, gryki czy pszenicy. Ziarna najpierw się oczyszcza, a następnie w zależności od rodzaju kaszy ziarna są polerowane, pokrojone, zmielone i prażone. Im ziarna są mniej oczyszczone i rozdrobnione, tym kasza zawiera więcej składników odżywczych.

Wartości odżywcze kaszy

Kasza traktowana jest jako produkt zawierających o wiele więcej wartości odżywczych niż makaron, ryż czy ziemniaki. Mogą one stanowić dodatek do mięs, zup czy sałatek. Kasza bogata jest w węglowodany złożone, które usprawniają pracę wszystkich komórek organizmu. Kasza to również cenne źródło skrobi, która jednak nie tuczy. Kolejny składnik odżywczy, który znajdziemy w kaszy to błonnik, regulujący pracę jelit. Kasze zawierają również witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan oraz białko.

Rodzaje kaszy

Kasza występuje w różnych odmianach, dzięki czemu można ją podawać na wiele sposobów. Dzięki temu kasze można włączyć do codziennego jadłospisu, jednocześnie unikając monotonii w diecie. Do najpopularniejszych odmian kaszy należą:

  • Kasza jęczmienna – ta odmiana kaszy jest najpopularniejsza w polskiej kuchni; w zależności od stopnia rozdrobnienia wyróżnia się kaszę pęczak, grubą, średnią, drobną i perłową; tego typu kasze  zawierają dużo witaminy PP i błonnika; dzięki temu pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry; dodatkowo kasza jęczmienna zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha; kaszę jęczmienną stosuje się jako dodatek do mięs i zapiekanek; kasza ta jest również jednych z podstawowym składnikiem krupniku;
  • Kasza gryczana – występuje w formie białej i prażonej, jako całość lub w kawałkach; powstaje z ziaren gryki; kasza gryczana jest cennym źródłem białka oraz kwasy foliowego, a także magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor; jej ważną właściwością jest to, że nie zakwasza organizmu;  jej jedzenie zalecane jest osobom, które mają problem z jelitami; kasza gryczana doskonała jest do zrazów, zsiadłego mleka, jako nadzienie do kurczaka; z tego typu kasze wykonuje się też pasztety oraz placki; kasza gryczana uważana jest za tą najzdrowszą;
  • Kasza jaglana – ma żółty kolor oraz słodki smak; ten typ kaszy zawiera białko, witaminy z grupy B, żelazo, miedź, lecytynę oraz krzemionkę, dzięki czemu jej jedzenie pozytywnie wpływa na kości; ten typ kaszy jest lekkostrawny i nie uczula, bo nie zawiera glutenu; kasza jaglana jest doskonałą dla osób cierpiących na alergię i niedokrwistość; najlepiej podawać ją zapiekaną z twarogiem oraz jako dodatek do mleka;
  • Kasza jęczmienna – to źródłem witaminy PP oraz rozpuszczalnego błonnika; kasza jęczmienna w kuchni wykorzystywana jest do farszu oraz jako główny składnik kotletów;
  • Kuskus – jest to drobna kasza pszeniczna, którą gotuje się na parze; zawiera ona dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 oraz żelaza; kuskus można jeść na śniadanie lub dodatek do mięs; kuskus jest łatwostrawny i sycący; warto włączyć go do diety dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży kuskus można jeść na ciepło i na zimno, szczególnie dobrze komponuje się z sałatkami, chodzić dobrze smakuje też z daniami ostrymi i słodkimi;
  • Kasza manna – to inaczej grysik; jest to lekkostrawna, drobna kasza pszenna, która zawiera dużo jodu oraz skrobi; kaszę manną wykorzystuje się do zup mlecznych, kremów oraz legumin; ten typ kaszy warto włączyć do diety osób chorych na trzustkę, pęcherzyk żółciowy i drogi żółciowe oraz wątrobę;
  • Kasza kukurydziana – zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych; zalecana jest osobom chorym na miażdżycę; najlepiej dodawać ją do mięs i warzyw.

Wskazania do jedzenia kaszy

Po kaszę powinny sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem, chorobami serca i układu krążenia, cierpiące i zagrożone na anemię, diabetycy, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby starsze, rekonwalescenci, osoby żyjące w ciągłym napięciu,  mające skłonności do depresji. Trzeba jednak pamiętać, że kasze zawierają spore ilości fosforu, chloru i siarki, przez co zakwaszają organizm. Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadkwaśnością nieżytu żołądka i refluksem żołądkowo-przełykowym. Kasze niewskazane są również przy gorączce, rozległych oparzeniach, chorobach nowotworowych i wycieńczeniu organizmy. Grube kasze podrażniają śluzówkę jelita i utrudniają wykorzystanie białka z pożywienia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here