Topinambur – właściwości odżywcze i przepisy na dania z topinamburu

0
436

Zdrowa i smaczna dieta wcale nie musi być nudna i oparta na przewidywalnych produktach spożywczych. Szeroki dostęp do warzyw i owoców sprawia, że do codziennego menu możemy wkomponować egzotyczne warzywa, które urozmaicą standardowe potrawy i nadadzą im nowy smak. Jednym z warzyw, które dobrze jest włączyć do zdrowej diety, jest topinambur. Jest to roślina, którą potocznie nazywa się karczochem jerozolimskim, słonecznikiem bulwiastym lub zimną gruszką. Jej działanie korzystnie wpływa na organizm m.in. ze względu na wysoką zawartość inuliny, krzemionki i witamin. Zobacz, jak jeść zimną gruszkę oraz jakie dania można przygotować z topinamburu.

Czym jest topinambur?

Topinambur jest roślina z rodziny astrowanych. Naturalnie rośnie w Ameryce Północnej. Jadalną częścią rośliny są jej bulwy, które można wykazywać do sałatek, zup, dań głównych lub deserów. Smak topinambur jest łagodny i przypomina połączenie ziemniaka i orzechów. Wyczuwalne są również nuty pasternaki i słonecznika. Z wyglądu karczoch jerozolimski przypomina ziemniaki, bataty lub może kojarzyć się z korzeniem imbiru. Roślinę tę można kupić w polskich sklepach spożywczych.

Jakie są właściwości topinamburu?

Topinambur jest dobrą w smaku rośliną, którą można odmienić smak niejednego polskiego dania. Jednak walory smakowe to nie jedyne jego zalety. Karczoch jerozolimski znany jest z właściwości prozdrowotnych. Włączenie go do codziennego jadłospisu polecane jest przede wszystkim diabetykom. Wynika to ze składu rośliny. Znajdują się w niej takie składniki jak: inulina, skrobia, białka, cukry proste (sacharoza, fruktoza, maltoza), krzemionka, magnez, potas, cynk, żelazo, wapń, fosfor, miedź oraz witaminy A, B1, B2, B5, C i E.

Tak bogata liczba składników topinamburu pozwala na jego szerokie zastosowane w zdrowych dietach. Medyczne właściwości topinambur to:

  • obniżanie poziomu cukru we krwi – dzięki wysokiej zawartość inuliny roślina ta jest bezpieczna dla cukrzyków; inulina po spożyciu przekształca się we fruktozę, która bardzo dobrze jest tolerowana przez cukrzyków; właściwością inuliny jest również zmniejszenie skłonności do obniżonej tolerancji insuliny oraz zmniejszanie insulinoodporności;
  • obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi – spożywanie topinamburu pomaga w leczeniu chorób serca, miażdżycy oraz schorzeń układu krwionośnego; pomaga w tym zawarty w roślinie potas oraz inulina;
  • oczyszczenie organizmu – inulina, błonnik oraz pektyny usprawniają proces trawienny i pozwalają na szybsze i lepsze wydalanie z organizmu szkodliwych substancji przemiany materii i trawienia; dzięki temu topinambur polecany jest w diecie oczyszczającej organizm z toksyn;
  • zwiększenie odporności organizmu;
  • poprawę pracy układu pokarmowego oraz jelita grubego – jest to możliwe dzięki wspomaganiu przemiany materii, obudowie mikroflory jelit oraz przeciwdziałaniu zaparciom;
  • pomoc w zrzucaniu zbędnych kilogramów – karczoch jerozolimski jest o wiele mniej kaloryczny niż tradycyjny ziemniak, stąd też może stanowić jego zamiennik w dietach odchudzających;
  • profilaktyce chorób bakteryjnych – jedną właściwości inuliny jest niszczenie bakterii, szczególnie tych przyczyniających się do występowania biegunki i zapalenia jelita grubego;
  • wzmacnianiu włosów, paznokci i poprawie wyglądu skóry – na ich lepszą kondycję oddziałuje zawarty w topinamburze krzem;
  • zmieszczeniu objawów zmęczenia oraz poprawianiu koncentracji i pamięci – wpływa na to duża zawartość krzemionki i witamin z grupy B.

Do pozostałych właściwości zdrowych topinambury zalicza się łagodzenie objawów reumatyzmu oraz zapobieganie powstawaniu nowotworów.

Topinambur w kuchni

Topinambur w kuchni zyskuje coraz większą popularność. Zazwyczaj wykorzystuje się go jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków. W tym celu zakupione bulwy się obiera i gotuje w wodzie. Trzeba jednak pamiętać, że roślinę tą gotuje się o wiele krócej niż ziemniaki. Aby dodać zimnej gruszce nieco ciemniejszy kolor, do wody można dodać kilka kropel soku z cytryny. Ugotowaną podaje się w całości lub w formie puree. Topinambur można podawać z dodatkiem masła dla smaku.

Warzywo to można nie tylko gotować, ale i piec. Szczególnie dobrze smakuje z czarnuszką. Bulwy piecze się ok. 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Zimną gruszkę pokroić można również w cienkie paski i smażyć jak frytki lub chipsy.

Oprócz tego topinambur swoje miejsce odnajdzie jako jeden ze składników sałatek. Dodawany jest do nich na surowo. Przed wrzuceniem go do sałatki należy go umyć, obrać, pokroić i zanurzyć na kilka minut w soku z cytryn, aby ściemniał. Topinambur pasuje do sałatek z kolendrą, czosnkiem, czerwoną cebulą, parmezanem, chili i oliwą z oliwek.

Kolejne zastosowanie warzywa w kuchni to zupy- kremy i sosy. Warto również wspomnieć, że topinambur można kupić w postaci mąki, z której piecze się kotlety i placki. Mąkę można przechować przez o wiele dłuższy czas niż świeże bulwy i posiada one podobne właściwości zdrowotne co one.

Topinambur to ciekawe warzywo, które coraz częściej króluje na naszych stołach. Smaczne i zdrowe można w różny sposób wykorzystać w kuchni. Warto mu się dokładnie przyjrzeć i spróbować jak smakuje w rzeczywistości.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here