Mniszek lekarski jest dobrze znany ze swoich zdrowotnych właściwości. Ten cudowny chwast jest pełen witamin A, B, C i D, a także minerałów, takich jak żelazo, potas i cynk. Zawiera również flawonoidy, takie jak luteolina, apigenina i izoquercitrin (związek kwercetyny), a także kwas kawowy i chlorogenowy. Mlecz zawiera także terpenoidy, triterpeny i seskwiterpeny.
Mniszek lekarski – król wegetariańskich kuchni
W kuchni mniszek lekarski jest często używany jako:
– liście są bardzo popularne wśród wegetarian, używają ich w sałatkach, kanapkach i herbatach.
– korzenie są używane w niektórych substytutach kawy,
– kwiaty są używane do produkcji wina, syropu i miodu
Mlecz w medycynie
W medycynie mlecze są używane od czasów starożytnych
Zapisy upraw mniszka lekarskiego sięgają XI wieku Arabii. Wykorzystali swoje korzenie, wysuszyli je i użyli do wytworzenia orzeźwiającej herbaty o smaku.
Korzenie i liście: były używane w leczeniu problemów z wątrobą.
– Rdzenni Amerykanie gotowali mlecze w wodzie, a następnie przyjmowali je w leczeniu choroby nerek, obrzęku, problemów skórnych, zgagi i rozstroju żołądka.
– W tradycyjnej medycynie chińskiej mniszek lekarski był stosowany w leczeniu problemów żołądkowych, zapalenia wyrostka robaczkowego i problemów z piersi, takich jak zapalenie lub brak przepływu mleka.
– W Europie mniszek lekarski był stosowany w lekach na gorączkę, czyraki, problemy z oczami, cukrzycę i biegunkę.
Dziś mniszek lekarski jest wspierany przez badania farmakologiczne, zwłaszcza dotyczące jego pomocy w leczeniu zaburzeń trawiennych.
Ziołolecznictwo stosuje mniszka lekarskiego:
- w leczeniu zakażeń,
- w leczeniu problemów żółci i wątroby,
- jako środek moczopędny.
- jako łagodny środek przeczyszczający,
- dla zwiększenia apetytu,
- jako roślina gorzka dla poprawy trawienia.
Miód z mniszka lekarskiego – działanie i sposób przyrządzana
Powszechnie występujący w Polsce mniszek lekarski jest coraz bardziej ceniony za właściwości lecznicze. Do tego stopnia, że nie tylko osoby zajmujące się ziołolecznictwem, ale także wiele innych zaczyna…. zakładać hodowlę tego kwiatu.
Smak miodu i mniszka jest bardzo słodki i nieco mdławy. Oferuje wiele wartości odżywczych. Miód jak to miód, jest przygotowywany przez pszczoły. Miód z mniszka lekarskiego to panaceum z wyższej półki cenowej. To za przyczyną trudnodostępności – pszczoły wyprodukowany przez siebie miód z mlecza spożywają same.
Właściwości miodu z mniszka lekarskiego:
- działa leczniczo na schorzenia wątroby i dróg żółciowych
- wspomaga osłabienie fizyczne i psychiczne
- łagodzi objawy przeziębienia i grypy
- wspomaga walkę z niestrawnością i problemami żołądkowymi
- łagodzi dolegliwości reumatyczne oraz dolegliwości związane z układem moczowym
- wzmacnia układ immunologiczny i serce
- zawiera witaminy i mikroelementy
Syrop z mniszka lekarskiego – działanie i sposób przyrządzania
Lecznicze działanie mniszka lekarskiego jak wiadomo jest znane i cenione od pokoleń. Mlecz występuje w Europie praktycznie wszędzie i nie są mu straszne żadne warunki. Mlecze wyrastają z popękanego asfaltu, przebijają się przez szczeliny kostki brukowej, obrastają strome zbocza Alp i trawniki milionów ludzi.
Mniszek lekarski nie kwitnie przez cały rok (w Polsce mlecze nazywane są również majami, ponieważ zaczynają najbardziej intensywnie kwitnąć na przełomie kwietnia i maja), dlatego ludzie od pokoleń szukali sposobu na zakonserwowanie drogocennych właściwości na dłuższy czas. Tym sposobem korzystamy dzisiaj z wielu receptur na syrop zrobiony z mniszka lekarskiego.
Syrop z mniszka przygotowuje się z kwiatów tej popularnej, prozdrowotnej rośliny.
Syrop z mniszka lekarskiego wykazuje właściwości:
- przeciwmiażdżycowe,
- zwalczające wirusy i bakterie,
- wspomagające działanie układu oddechowego podczas infekcji.
Co więcej syrop z mniszka lekarskiego stosuje się w celu zwalczania infekcji, kaszlu i bólu gardła. Ma bowiem właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki spożywaniu syropu z mlecza wspomagamy detoksykację organizmu.
Jakie jeszcze zalety ma syrop z mniszka lekarskiego?
- Działa moczopędnie, więc przynosi ulgę osobom cierpiącym na schorzenia nerek
- Powyższe działanie jest przydatne dla osób z kamicą nerkową oraz przy infekcjach dróg moczowych
- Przyspiesza proces gojenia się ran
- Łagodzi chrypkę oraz stany zapalne gardła i jamy ustnej
- Wspomaga wytwarzanie soków trawiennych i tym samym proces trawienia
- Polecany dla osób ze schorzeniami woreczka żółciowego i wątroby
- Zapobiega powstawaniu miażdżycy
- Obniża poziom złego cholesterolu
- Jest źródłem witaminy A,C,D, witamin z grupy B i flawonoidów, garbników, składników mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo i krzem, triterpenów.
Przepis na syrop z mniszka
Składniki:
Proporce są zależne od ilości kwiatów użytych do zrobienia syropu. Można przygotować syrop według następującego doboru składników:
- litr kwiatów mniszka lekarskiego,
- litr wody,
- 1 kilogram cukru,
- 2 cytryny
Przygotowanie:
Kwiaty, po zalaniu zimną wodą, gotuje się przez 15 na wolnym ogniu. Potem wywar odstawia się na dobę, po czym odcedza się przez sitko. Do zimnego wywaru z poprzedniego dnia i przecedzonego, dodaje się cukier i sok z 2 cytryn. Całość gotuje się przez około 2 godzin, aż do uzyskania konsystencji syropu (coś na wzór rzadkiego miodu). Następnie przelewa się gotowy syrop do buteleczek bądź słoiczków.
WAŻNE: Syrop z mniszka mylnie nazywany jest miodem z mniszka.