Sok z brzozy coraz częściej zyskuje miano ‘superdrinka’ i jest zaliczany do nurtu ‘superfoods’, a to ze względu na swoje bardzo liczne prozdrowotne właściwości. Oskoła – czyli kolejna nazwa bogactwa naturalnego płynącego z brzozy, ma dość nietypowy smak i sposób pozyskiwania. Chcąc cieszyć się korzyściami soku z brzozy, najlepiej zdobyć go samemu. W jaki sposób? Co zyskujemy dzięki spożyciu oskoły?
W jaki sposób uzyskiwany jest sok z brzozy
Sok z brzozy można pozyskiwać przez bardzo krótki czas w ciągu roku, a dokładniej wczesną wiosną. Powinno się odczekać do momentu aż ustąpią mrozy, a temperatura utrzymuje się przez kilka dni powyżej co najmniej 7 stopni Celsjusza. Najwięcej soku można pozyskać zanim rozwiną się pąki z liśćmi.
W celu uzyskania soku z brzozy należy ułamać końcówkę małej gałązki i do jej końca przymocować pojemnik, który chcemy napełnić sokiem. Najczęściej wykorzystuje się butelki plastikowe, ponieważ są lekkie i nie obciążają rośliny. Potem sok przelewa się do na przykład glinianych lub szklanych naczyń. Butelka wisi na drzewie przez kilka godzin lub nawet cały dzień. Niektórzy spacerowicze zostawiają pojemnik na brzozie przed przechadzką, a już po niej zabierają ze sobą sok (nawet po około 30 min – 1 godzinie). Wszystko zależy od ilości soku produkowanego przez brzozę w danym momencie.
Drugą popularną metodą pozyskiwania soku z brzozy jest wwiercanie się w pień brzozy i wsadzenie w otwór rurki, z której będzie wypływał sok. Jest to sposób częściej wybierany, gdy chcemy pozyskać większą ilość soku do naczynia o znacznych gabarytach. Stąd widok pięciolitrowych, plastikowych butelek umieszczonych wokół brzóz wczesną wiosną.
Niektórzy uważają za coś nieodpowiedniego, aby do pozyskiwania oskoły używać plastikowych butli, natomiast podyktowane jest to względami ekonomicznymi. Po pierwsze, takie naczynie najłatwiej przenieść w inne miejsce (np. do domu bądź samochodu), ponieważ jest po prostu lżejsze od szklanych czy glinianych, a po drugie istnieje również kwestia kradzieży zdarzających się w lasach. Plastikowej butelki mniej żałujemy niż glinianego naczynia, które nierzadko jest z naszą rodziną od lat czy pokoleń.
Skład, właściwości i zastosowania soku z brzozy – oskoła jako panaceum na wiele dolegliwości
Woda z brzozy lub sok z brzozy (te nazwy stosowane są zamiennie, ale w Polsce zwykle stosujemy nazwę sok), to jeden z najlepszych napojów, jakie można zafundować dla zdrowia swojego organizmu. Sok z brzozy jest lekko słodką, syropowatą, wodnistą cieczą. Zawiera cukry (ksylitol), białka, aminokwasy i enzymy.
Największą popularnością oskoła cieszy się w: Polsce, Białorusi, Rosji, Litwie, Łotwie, Estonii, Finlandii i innych częściach północnej Europy, a także w części północnych Chin.
Sok z brzozy ma właściwości odłuszczające i odtruwające. Tradycyjne zalety brzozy i jej skuteczne usuwanie toksycznych substancji z wątroby i nerek są znane i cenione od wieków.
Najważniejsze korzyści spożywania soku z brzozy
- Obniża poziom cholesterolu
W badaniach wykazano, że związek znajdujący się w soku brzozowym znany jako saponina ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że saponiny mogą obniżać poziom cholesterolu, wiążąc się z cholesterolem i kwasami żółciowymi. Saponiny prowadzą do obniżenia poziomu cholesterolu, uniemożliwiając jego wchłanianie zwrotne i zwiększając jego wydalanie – zauważyli naukowcy.
- Utrata masy ciała
Woda brzozowa może wspomóc wysiłki wkładane w odchudzanie. Oskoła pomaga w eliminacji nadmiaru soli, fosforanów, kwasów moczowych, amoniaku i niektórych leków. Pozbycie się tych zanieczyszczeń pomaga w oczyszczeniu dróg moczowych, a co za tym idzie wspomaga zmniejszenie masy ciała. Przez nagromadzone toksyny organizm ma skłonność do zatrzymywania tłuszczu w celu ochrony narządów. Jeśli te toksyny zostaną wyeliminowane, ułatwi to walkę z nadwagą.
- Wspomaga zdrowie wątroby
Sok z brzozy pomaga wyeliminować toksyny i działa również na rzecz poprawy zdrowia, ponieważ wątroba nie jest zmuszana do zrobienia więcej niż to było pierwotnie dla niej zamierzone. Sok brzozowy pomaga pozbyć się toksyn, które przetwarza tylko wątroba, takich jak tłuszcze nasycone, alkohol, pestycydy i wiele innych.
- Szybsze gojenie się ran
Oprócz oczyszczania skóry, a nawet pomagania w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik i egzema – woda brzozowa stymuluje wzrost komórek skóry i naskórka, dzięki czemu oskoła przyspiesza gojenie się ran. W badaniu przeprowadzonym w czasopiśmie PLOS One autorzy zauważyli, że kora brzozy została użyta przez Indian północnoamerykańskich, którzy owinęli swoje rany, aby przyspieszyć proces gojenia. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z kory brzozy zwiększa zdolność uszkodzonej skóry do wytwarzania substancji zapalnych, które przyciągają typy komórek potrzebne do usunięcia martwych tkanek i bakterii. Faktycznie powoduje, że komórki skóry przenoszą się do urazu, pomagając go leczyć i zamykając go szybciej.
Odkrycia potwierdzają również poprzednie dane laboratoryjne, które wykazały korzystny wpływ na proliferację komórek i migrację komórek.
- Redukcja bólu w stawach
Sok brzozowy jest dobrze znany w leczeniu schorzeń takich jak zapalenie stawów i zapalenie kości i stawów, ze względu na jego właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć obrzęk.
- Redukcja ubytków w zębach
Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko powstawania ubytków w zębach, a tym samym zmniejszyć liczbę wizyt u dentysty, pomocne może być spożywanie wody brzozowej. Pomaga w poprawie zdrowia jamy ustnej dzięki substancji znanej jako ksylitol. Jest to rodzaj naturalnego cukru, o którym wiadomo, że zapobiega powstawaniu próchnicy, ponieważ niektóre typy bakterii, o których wiadomo, że powodują próchnicę, nie są w stanie używać jej jako źródła pożywienia.