Soczewica brązowa, zielona i czerwona – smaczna i zdrowa

0
1776

Soczewicę pokochali nie tylko wegetarianie. Coraz częściej pojawia się ona na naszych stołach i staje się dodatkiem do tradycyjnych potraw. Wynika to nie tylko ze smaku soczewicy, ale i jej  wartości odżywczych. Znana jest ona przede wszystkim jako cenne źródło białka pochodzenia zwierzęcego, potasu oraz kwasu foliowego. Soczewica występuje w kilku odmianach: czerwonej, zielonej i żółtej. Każda z nich może wiele wnieść do codziennej diety. Poznaj właściwości soczewicy oraz sprawdź, po którą odmianę najlepiej sięgać.

Soczewica jest zaliczana do roślin strączkowych o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Zawiera w sobie wiele składników odżywczych ważnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Po soczewicę coraz chętniej sięgają nie tylko wegetarianie, ale i osoby mięsożerne. Mogą one wybierać pomiędzy kilkoma rodzajami warzywa, które nieznacznie różnią się od siebie kalorycznością i zawarcia składników odżywczych. Warto wspomnieć, że najzdrowiej jest jeść kiełki soczewicy. Mają one o wiele więcej witamin  i składników mineralnych niż ugotowane nasiona.

Soczewica – co to za roślina?

Soczewica to roślina strączkowa, uprawiana w wielu krajach na świecie. Największe jej uprawy znajdują się w Kanadzie, Turcji, Indiach oraz Stanach Zjednoczonych. Strąki soczewicy zawierają jedno lub dwa nasiona. W kuchni wykonuje się właśnie je. Mają one okrągły, sercowaty lub owalny kształt. W zależności od odmiany rośliny mogą przybierać kolor czerwony, zielony lub żółty.

Rodzaje soczewicy

Wyróżnia się kilka rodzajów soczewicy. Największą popularnością cieszy się soczewica czerwona, która stanowi dodatek do zup i sosów. Również popularna jest soczewica brązowa, która charakteryzuje się intensywnym smakiem i często dodawana jest do kotletów, pasztetów czy pieczywa. Mniej znane odmiany soczewicy to zielona i żółta. Obie wyróżniają się delikatnym smakiem. Na sklepowych półkach znajdziemy też soczewicę czarną, kolorową, pomarańczową, francuską  du Puy. Co można zrobić z poszczególnych odmian soczewicy?

  • soczewica czerwona – bardzo łatwo się rozgotowuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania; z tej odmiany najczęściej robi się zupy;
  • soczewica brązowa – ma charakterystyczny i wyrazisty smak; można dodawać ją do dań mięsnych i wegetariańskich, a także do pieczywa; poleca się ja do kotletów mielonych, gulaszu i pasztetu;
  • soczewica zielona – delikatna w smaku i dość twarda, nie rozpada się po ugotowaniu, lecz zachowuje sypkość; na jej bazie przygotowuje się rozmaite pasty kanapkowe, a także stosuje się ją jako farsz do piegów lub krokietów; zielona soczewica psuje także do sałatek;
  • soczewica żółta – cechuje ją delikatny smak i miękkość; bardzo szybko rozpada się w gotowaniu; można ją wykorzystywać do przygotowywania zup;
  • soczewica czarna  – wyglądem przypomina kawior; idealnie komponuje się z pikantnymi zupami i przekąskami;
  • soczewica pomarańczowa – wyróżnia się delikatnym smakiem i tym, że łatwo się rozgotowuje; często na jej bazie tworzy się zupy;
  • soczewica francuska – najdroższa i najbardziej aromatyczna przybiera barwę ciemnej zieleni; po ugotowaniu zachowuje swój naturalny kształt.

Soczewica – witaminy i minerały

Bez względu na to, jaki rodzaj soczewicy się je, to dostarcza się do swojego organizmu duże porcje witamin i składników mineralnych. W soczewicy znajdziemy m.in. białko, potas, cynk, fosfor, żelazo oraz błonnik.  W warzywie znajdują się tez duże pokłady kwasu foliowego  oraz witamin z grupy B i aminokwasów. W mniejszej ilości w soczewicy występuje magnez oraz witamina C.

Właściwości soczewicy

Dzięki zawartym w sobie minerałom i witaminom soczewica posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Do tych najważniejszych zalicza się:

  • zastąpienie białka zwierzęcego w diecie – soczewica traktowana jest jako alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego, czyli tego znajdującego się w mięsie; w 100 g jest go aż 9,02 g; białko to jest jednym z najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem roślinnym (zaraz po soi); w związku z tym soczewica jest produktem niemal obowiązkowym w diecie wegetariańskiej oraz u osób, które ze względu na zdrowie muszą ograniczyć spożycie mięsa;
  • zapobieganie nadciśnieniu, anemii i miażdżycy – dzięki temu, że praktycznie nie zawiera sodu, a jest cennym źródłem potasu, soczewica wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, sprzyja obniżaniu złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz minimalizuje ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia, a także udaru mózgu; soczewica jest również stosowana przy leczeniu anemii;
  • wspomaga odchudzanie – soczewica zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a dość spore błonnika, który pozytywnie wpływa na proces przemiany materii; zapewnia on na długo uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na podjadanie i słodkie przekąski;
  • wspomaga rozwój płodu – zawarty w soczewicy kwas foliowy sprawia, że po to warzywo powinna sięgnąć każda kobieta w ciąży; witamina B9 zapobiega wadą wrodzony cewy nerwowej u płodu, czyli bezmózgowiu, przepuklinie układu nerwowego czy rozszczepie kręgosłupa.

Soczewica – kiedy unikać?

Soczewicy powinny unikać osoby z problemami trawiennymi, ponieważ może ona powodować wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here