Śliwki są popularnym owocem, który zna większość z nas. Warto jednak wiedzieć, że ich smakowe walory idą w parze z właściwościami leczniczymi i zdrowotnymi. A tych jest niemało. Ich pozytywny wpływ na organizm doceniany jest od tysięcy lat. Medycyna naturalna wykorzystuje właściwości różnorodnych odmian śliwek od węgierek, przez mirabelki aż po renklody. Co więcej, z właściwości śliwek można korzystać, jedząc zarówno te świeże, jak i suszone. Poznaj zastawanie śliwek w kuchni i medycynie naturalnej.

O śliwkach w medycynie mówi się od XIX wieku. Wtedy to wykorzystywano je głównie jako naturalny lek przeciwbólowy, szczególnie na bolące zęby. Dziś o tym, na co pomagają śliwki, wiemy nieco więcej  i skwapliwie to wykorzystujemy. Właściwości lecznicze śliwek wynikają przede wszystkim z zawartych w owocach składników odżywczych. W śliwkach znajdziemy spore pokłady witaminy C, B, A, E, i kwasu foliowego. Oprócz tego owoce zawierają cenną dla organizmu tiaminę, ryboflawinę oraz cały zestaw minerałów, w który wchodzi: wapń, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Kaloryczność śliwek

Dostępne na rynku gatunki śliwek mają podobne wartości odżywcze, jedna znaczenie różnią się od siebie kalorycznością. Świeże owoce zawierają ok. 46 kalorii w 100 gramach. Ilość węglowodanów znajdujących się w takiej porcji to o 12 do 14 g.

Właściwości lecznicze śliwek

Śliwki wykazują wiele właściwości leczniczych. W praktyce wykorzystuje je nie tylko medycyna naturalna, ale i ta konwencjonalna. Wyciąg ze śliwek można znaleźć m.in. w lekach na zaparcia. To jednak niejedyne zastosowanie tych owoców. Badania naukowe wskazują, że do właściwości śliwek zaliczamy:

  • działanie przeczyszczające – w śliwkach zawarty jest błonnik, a dokładnie jedne z jego rodzaju znany pod nazwą pektyny; sprawia to, że pozwalają skutecznie czyścić przewód pokarmowy z gromadzących się tłuszczu oraz cholesterolu; największe właściwości przeczyszczające mają śliwki węgierki i renklody; zawierają one najwięcej błonnika; na zaparcia polecane jest regularne jedzenie suszonych owoców;
  • wspomaganie trawienie – zaleca się dodawanie śliwek do potraw ciężkostrawnych np. pieczeni czy bigosów; dzięki temu nie tylko poprawi się smak dań, ale i sprawia, że żołądek lepiej będzie je trawił; jest to możliwe dzięki zawartym w śliwkach związkach zasadotwórczym, które neutralizują nadmiar kwasów trawiennych;
  • wzmacnianie kości – na zdrowe kości polecane są suszone śliwki; ich jedzenie w wymiarze 10 sztuk dziennie będzie korzystnie wpływać na gęstość kości, a tym samym zmniejszać ryzyko złamań i wystąpienia osteoporozy; jak pokazały badania, wynika to z tego, że śliwki mają właściwości tłumiące proces resorpcji kości, który nasilony prowadzi do występowania problemów z układem kostnym;
  • wspomagają odchudzanie – korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżnianie; śliwki pomagają w gubieniu zbędnych kilogramów; dodatkowo duża zawartość błonnika tłumi głód oraz hamuje potrzebę podjadania; śliwki wskazywane są przez dietetyków jako naturalny zamiennik dla niezdrowych słodyczy;
  • chronią serce i układ krążenia – zawarta w śliwkach miedź sprawia, że owoce te pozytywnie wpływają na pracę serca oraz chronią organizm przed chorobami układu krążenia; miedź dodatkowo wspomaga koncentrację, pamięć oraz wzmacnia odporność; trzeba jednak pamiętać, że nadmiar tego pierwiastka w organizmie jest niebezpieczny; może on prowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek; warto również wspomnieć, że na chorobę serca i naczyń krwionośnych wpływają zawarte w śliwkach polifenole; jednym z ich zadań jest działanie przeciwzapalne, obniżanie ciśnienia krwi oraz dbanie o dobry stan naczyń krwionośnych.

Śliwki – TAK, ale z umiarem!

Najwięcej właściwości prozdrowotnych wykazują suszone śliwki. Decydując się na ich włączenie do diety, należy pamiętać, aby spożywać je z umiarem. Chociaż bogate w mikro i makroelementy oraz witaminy są one niezwykle kaloryczne. W suszonych śliwkach znajdziemy aż 267 kalorii w 100 gramach. Stąd też dietetycy i lekarze zalecają, aby jeść nie więcej niż 10 śliwek dziennie lub też zastąpić je szklanka kompotu z suszu.

Kora śliwy – ona też leczy

Na ludzki organizm zdrowotnie nie tylko wpływają owoce śliwy, ale i kora drzewa. Wyciąg z kory śliwy afrykańskiej stosowany jest przede wszystkim przez mężczyzn. Jest on naturalnym lekiem na przerost gruczołu krokowego, czyli prostatę. Jak pokazują współczesne badania, właściwości łagodzące prostatę ma również kora z polskich odmian śliwy.

Śliwki w kuchni

Śliwki można jeść świeże lub suszone w formie przegryzki. Warto jednak pamiętać, że kuchnia proponuje o wiele szersze ich wykorzystanie. Bez problemu można znaleźć przepisy na sałatki ze śliwkami czy desery z tymi owocami. Śliwki znakomicie sprawują się też jako dodatek do dań mięsnych. Powszechnie stosuje się je do pieczeni czy bigosu.

Wskazuje się, że na świecie istnieje ponad 6000 odmian śliwy domowej. Wszystkie one są krzyżówkami dzikich śliw. Ich owoce rosną w Europie od tysięcy lat. Dziś śliwa jest popularnym drzewem owocowym nie tylko na starym kontynencie, ale i na Bliskim Wschodzie. Ilość odmian jadalnych sprawia, że każdy znajdzie śliwę, która będzie odpowiadać jego podniebieniu. Można wybierać pomiędzy tymi powszechnie znanymi jak węgierki, mirabelki czy renklody lub sięgnąć po bardziej egzotyczne odmiany np. althana, kirka czy hermana.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here