Na to, jak funkcjonuje nasz wzrok, wpływa mają witaminy. Jeśli do organizmu dostarczymy ich właściwe ilości, to oczy są w dobrej kondycji i nie tylko lepiej widzą, ale i są chronione przed poważnymi chorobami. Witaminy na wzrok to A, C, E i Z grupy B. nie powinno ich zabrać w diecie osób dbających o oczy. Oprócz witaminy jadłospis powinien być bogaty w produkty spożywcze zawierające luteinę, cynk, miedź, selen, zeaksantyny, kwasy omega 3 i 6. Zobacz, co jeść, aby mieć dobry wzrok.
Wiele z nas dieta układa, aby stracić na wadze, poprawić smukłość sylwetki czy cieszyć się piękną skórą, włosami czy paznokciami. Warto jednak wiedzieć, że to, co jemy, ma wpływ na nasz wzrok. Na jego jakość wpływa to, czy dostarczamy do organizmu odpowiednich witamin i minerałów, a także pielęgnacja oczu. Lekarze wskazują, że odpowiednio dobrana dieta spowalnia pogłębianie się wady krótkowzroczności, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy, jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej i zespołu suchego oka.
Rola witamin w zachowaniu zdrowych oczu
Witaminy są organicznymi związkami, których organizm nie umie ich wytworzyć. Oznacza to, że musimy ja dostarczać z pożywieniem lub też suplementami diety. Lekarze podkreślają, że rola witamin w zachowaniu zdrowych oczy jest bardzo duże. W przypadku niedoboru takich witamin ja A, C, D i z grupy B, mogą pojawiać się nieprawidłowości w funkcjonowania oczu np. pogorszenie widzenia, zamazany obraz, mroczki przed oczami.
Witamina na zdrowy wzrok: witamina A
Jedną z najważniejszych witamin na wzrok jest witamina A. Jej zadaniem jest m.in. odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka. W przypadku jej niedoboru może dojść do rozwoju ślepoty zmierzchowej, czyli niezdolności widzenia po zmroku. Inne konsekwencje niedoboru witaminy A dla wzroku to: rogowacenie nabłonka oka, wysychanie spojówek i rogówek, martwica rogówki.
Witamina A jest również ważna w profilaktyce chorób oczu. Ma ona zapobiegać chorobom plamki żółtej, poprzez pobudzanie produkcji specjalnego śluzu nawilżającego oko. Witaminę A znajdziemy w: tranie, wątrobie, słodkich ziemniakach, marchewce, jarmużu, szpinaku, dyni, morelach, mango, szczawiu, żółtych jaj kurzych, cykorii i papai.
Witamina na zdrowy wzrok: witamina B
Chcąc zadbać o zdrowy wzrok, jadłospis powinien obfitować w produkty zawierające witaminy B1. B2, B3 i B12. Witaminy te regulują pracę nerwów wzrokowych i podnoszą odporność oczy na zmiany chorobowe. Ich zadaniem jest również złagodzenie nadwrażliwości na jasne światło, poprawianie ukrwienia oka oraz zapobieganie pieczeniu suchości i świądowy oczu. Witaminy z grupy B znajdują się w roślinach strączkowych, produktach zbożowych, mięsie, mleku i jego przetworach, drożdżach, rzepie, kapuście, marchwi, soi, pieczarkach i ziemniakach.
Witamina na zdrowy wzrok: witamina C
Do poprawy wzroku przyczynia się witamina C. Jej działanie to zapobiega zaćmie, regulacja produkcji płynu łzowego, pomóc w przyswajaniu składników odżywczych przez tkanki oka. Witamina C jest również niezbędna do fotosyntezy kolagenu oraz buduje trwałość naczyń krwionośnych oka. Jej niedobory mogą skutkować krwotokami i wylewami pod spojówkowymi. Chcą uzupełnić zapasy witaminy C do swojej diety, należy wdrożyć: acerolę, dziką różę, rokitnika, czarną porzeczkę, natkę pietruszki, czerwoną paprykę, chrzan, brukselkę, truskawki, kiwi.
Witamina na zdrowy wzrok: witamina D
Niedobory witaminy D zwiększają ryzyko wystąpienia jaskry, zapalenia spojówek, zespołu suchego oka, krótkowzroczności i zwyrodnienia plamki. Witamin D na dobry wzrok ma również za zadanie regulowanie ciśnienia wewnątrzgałkowego. Jej duże pokłady znajdziemy w: łososiu, tuńczyku, dorszu, śledziach, sardynkach makreli, węgorzu, tranie, wątrobie, serach, mleku i jego przetworach.
Witamina na zdrowy wzrok: witamina E
Dieta na dobry wzrok powinna być bogata w takie produkty jak: migdały, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany i szafranowy, botwinka, pomidory, suszone morele i szpinak. Dostarczają one do organizmu cennej witaminy E. Jest ona silny antyoksydantem i wspomaga przyswajanie ważnej dla wzroku witaminy A. Oprócz tego witamina E uwadnia i nawilża oczy oraz spowalnia rozwój zwyrodnienia plamki żółtej.
Minerały w diecie na zdrowy wzrok
Na poprawne działanie narządu wzroku wpływ mają nie tylko witaminy, ale i minerały. Dla oczu ważny jest selen, cynk, mangan i miedź. Pierwiastki te wykazują działanie antyoksydacyjne, utrzymują wiązania kolagenowe, zapewniają trwałość naczyń krwionośnych oka. Oprócz tego minerały warunkują odrabianie odcienie szarości i dobre widzenie po zmroku. Wymienione wyżej pierwiastki najlepiej dostarczać jest do organizmu w naturalnej postaci, czyli w produktach spożywczych.
W diecie na poprawę wzroku nie może zabraknąć związków takich jak luteina, zeaksantyna, kwasy omega 3 i omega 6. Związki te mogą w pewnym stopniu zapobiegać występowaniu zespołu suchego oka, zaćmy, jaskry, a także minimalizują dyskomfort noszenia soczewek. Odpowiednio zbilansowana dieta to także zahamowanie starzenia się narządu wzroku.