Pyszne śledzie po cygańsku na święta i nie tylko

0
1676

Filety ze śledzia to naprawdę smaczne danie, które możemy przygotować na tysiące sposobów. Nasza dzisiejsza propozycja to śledzie po cygańsku. Potrawa ta składa się z zaledwie kilku składników, ale to nie ich ilość jest kluczem do sukcesu, a kompozycja, która przekłada się na naprawdę intrygujący i wyjątkowy smak!

Przepisy ze śledziem – nie tylko na święta!

Przepisy ze śledziem w roli głównej kojarzą nam się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, trudno wyobrazić sobie świąteczne posiłki bez ryb. Śledzie jednak są tak pyszne, że żal byłoby rezygnować z nich przez pozostałą część roku. Zwłaszcza, że możemy przygotowywać je na niezliczoną ilość sposobów, spośród których każdy przepis będzie wyjątkowy. W dodatku potrawy ze śledzi w postaci pokrojonych filetów wyłożonych na półmisku i obsypanych dodatkami są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, więc idealnie nadają się jako przekąski na imprezę, zwłaszcza jeśli narzekamy na brak czasu.

Czego potrzebujesz do przepysznych śledzi po cygańsku?

Śledzie po cygańsku to naprawdę niewymagające danie, charakteryzujące się wykwintnym smakiem oraz nieszablonową kombinacją składników i przypraw. Z pewnością zaskoczy ono twoich bliskich i będzie gościło na twoim stole regularnie, nie tylko przy okazji świąt.

Jeśli chcesz przygotować porcję dla czterech osób, potrzebujesz około 400 g śledzia w filetach, 4 ogórków konserwowych, 2 cebul, 4 łyżek oleju, 6 łyżek ketchupu, trochę musztardy oraz łyżkę cukru. Daniu nadasz intensywnego smaku, wykorzystując sprawdzoną przyprawę w płynie, na przykład WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek. Kilka kropelek robi w tym przypadku naprawdę znaczącą różnicę!

Idealny przepis na śledzie po cygańsku

Zaczynamy! Umyte śledzie zalej zimną wodą i odmaczaj przez około godzinę, a następnie odsącz. Dzięki temu nabiorą bardziej delikatnego smaku – nie będą zbyt słone i nie zdominują potrawy. Następnie pokrój filety oraz ogórki konserwowe w paski, a cebulkę w drobną kostkę. 6 łyżek ketchupu, 4 łyżki oleju i łyżkę musztardy wymieszaj ze sobą i dopraw cukrem oraz przyprawą w płynie. Tak przygotowany sos połącz z pokrojonymi ogórkami i cebulką.

Teraz wystarczy jedynie wyłożyć na półmisku śledziowe filety, a potem przykryć przygotowanymi wcześniej dodatkami. Przed podaniem śledzie powinny nieco przegryźć się z przygotowanym przez ciebie sosem, dlatego najlepiej odstaw je na około godzinę, zanim trafią na stół.

Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak bardzo zachwyci gości!

[Głosów:3    Średnia:1.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here