Jak ułożyć dietę bezglutenową?

0
1368

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię, Twój układ odpornościowy reaguje na gluten i uszkadza jelita. Dlatego musisz wykluczyć gluten ze swojej diety. To jedyny sposób na celiakię. Znajduje się w pszenicy, jęczmieniu i życie. Postaraj się więc ich unikać.

Co to jest celiakia?

Celiakia to zaburzenie, które uszkadza jelito cienkie i uniemożliwia mu wchłanianie składników odżywczych z diety. Uszkodzenie jelit jest spowodowane reakcją układu odpornościowego na gluten. To białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. 

Gdy chorujesz na celiakię, gluten uszkadza lub niszczy kosmki, czyli małe kanaliki wyściełające jelito cienkie. Dostarczają składniki odżywcze przez ściany jelita. 

Nieleczona celiakia może prowadzić do innych chorób, takich jak cukrzyca typu 1, anemia, osteoporoza, padaczka, migrena, choroby serca.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Pamiętaj, że dieta bezglutenowa to jedyny sposób leczenia osób chorujących na celiakię. Dlatego, jeśli cierpisz na taką chorobę, do końca życia będziesz musiał unikać glutenu. Nawet najmniejsza ilość wywoła reakcję układu odpornościowego. Wybieraj więc produkty bezglutenowe. Dzięki temu nie musisz się bać, że uszkodzić jelito cienkie.

Dieta bezglutenowa wymaga nowego podejścia do odżywiania. Na ogół oznacza unikanie większości produktów pełnoziarnistych, makaronów, płatków i przetworzonej żywności. Przede wszystkim dlatego, że zawierają zwykle ziarna pszenicy, żyta i jęczmienia. 

Musisz dokładnie czytać etykiety produktów. Unikaj tych zawierających gluten (nawet śladowe ilości). Nadal możesz jednak jeść zbilansowaną dietą i przygotowywać zróżnicowane posiłki. Możesz jeść mięso, ryby, ryż, owoce, warzywa i produkty oznaczone jako bezglutenowe. 

W dobrych sklepach znajdziesz specjalny chleb, makarony i inne produkty dla osób chorujących na celiakię. Wiele restauracji oferuje też dania bezglutenowe.

O czym jeszcze powinieneś pamiętać?

Unikaj wszystkich produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i pszenżyto. Nie kupuj mąki graham, semoliny i innych rodzajów mąki nieoznaczonych jako bezglutenowe.

Ponadto uważaj na produkty kukurydziane i ryżowe. Co prawda nie zawierają glutenu, ale czasami mogą być zanieczyszczone glutenem pszennym. Poszukaj takiego ostrzeżenia na etykiecie.

Możesz jeść owies, pod warunkiem, że nie będzie zanieczyszczony glutenem pszennym. Najpierw jednak skonsultuj się z lekarzem. Postępuj zgodnie z jego zaleceniami. 

Zastąp mąkę ziemniaczaną, ryżową, sojową, amarantową, komosą ryżową, fasolą lub gryką. Możesz również wybrać sorgo, ciecierzycę, mąkę kukurydzianą oraz wyciąg ze skrobi z tapioki. Działają jako zagęszczacze i środki spulchniające.

Dokładnie czytaj etykiety.

Unikaj pszenicy samopszy, orkiszu, kammut, skrobi pszennej, otrębów pszennych, kiełków pszenicy i hydrolizowanego białka pszenicy. Mogą zawierać gluten. Z tego samego powodu powinieneś wykluczyć emulgatory, dekstryny, mono- i di-glicerydy, przyprawy i barwniki karmelowe.

Zawsze sprawdzaj etykiety produktów spożywczych. Gluten może znaleźć się w produktach, których nie podejrzewasz. Dotyczy to np. piwa, kostek bulionowych, cukierków, syropów z brązowego ryżu, wędlin, czy frytek.

Artykuł powstał we współpracy z Delikatesyzdrowo.pl – sklep ze zdrową żywością

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here