Właściwości odżywcze i lecznicze SZPINAKU

0
60

Zapewne każdy z nas sięgając pamięcią w przeszłość przypomina sobie zamierzchłe czasy swojego dzieciństwa i zdezorientowaną mamę, która usiłuje namówić nas do zjedzenia kolejnej łyżki znienawidzonej potrawy, jaką każdy  z nas z pewnością miał na swojej czarnej liście. Większość z nas w tamtym okresie nie przepadało za taką rośliną, jak szpinak, zresztą są tezy, które mówią, że kulinarne preferencje mogą zmieniać się u człowieka co około 7 lat, stąd istnieją duże szanse, że skoro szpinak  nie przypadł Ci do gustu w dzieciństwie, teraz może być zupełnie inaczej. Znany jest on jednak już Persom od około VI wieku, a w Chinach ponoć do dzisiaj zwie się go “perskimi liśćmi”. W ostatnich latach, kiedy zwracamy większą uwagę na bycie “fit” i w nieco większym stopniu jest dla nas ważne zdrowe odżywianie, doceniamy właściwości szpinaku, a ma on ich całe mnóstwo. Z pozoru nie przykuwające uwagi zielone liście, kryją w sobie olbrzymi potencjał zarówno jeśli chodzi o cechy prozdrowotne jak i jego wartości odżywcze, bo przecież jest bardzo bogaty w witaminy. Sprawdź już dzisiaj, jakim olbrzymim potencjałem jest to zielone warzywo i umieść je jak najszybciej w Twojej codziennej diecie.

Szpinak wartości odżywcze

Zatem skoro już wiemy, że szpinak kryje w sobie tyle dobrodziejstwa, przyjrzyjmy się więc  właściwościom odżywczym, gdyż jest ich niemało. Szpinak jest w stanie w sposób naturalny dostarczyć nam kombinacji składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zatem 100 g szpinaku będzie zawierać:

  • 1 IU witamina A,
  • 79 mg sód,
  • 79 mg magnez,
  • 99 mg wapń,
  • 0,2 mg witamina B6,
  • 558 mg potas,
  • 28,1 g witamina C,
  • 0,4 g tłuszcz,
  • 0,10 mg cynk,
  • 7 µg kwas foliowy,
  • 3 mg żelazo,
  • 2,9 g białko,
  • 4,4 µg witamina K,

a także wielu innych minerałów występujących w mniejszej ilości. Dobra wiadomość dla osób, które z powodu diety powinny spożywać określoną liczbę kalorii, informujemy, że  jeśli chodzi o szpinak, kalorie jakie posiada w przeliczeniu na 100 g, to jedynie 23. Niewątpliwie patrząc na niepozorny wygląd szpinaku, zasługi jakie może on odnieść jeśli chodzi o nasze zdrowie i samopoczucie, są naprawdę spore. 3 mg żelaza na 100 g to naprawdę imponujący wynik, zważając na to, że żelazo pomaga nam w codziennym dotlenieniu całego organizmu. Wapń i fosfor wpływają niezwykle pozytywnie na szkieletowy układ człowieka. Połączenie żelaza pochodzenia roślinnego z witaminą C jest świetną korzyścią dla zdrowia, ponieważ przyswajalność żelaza przez nasz organizm wzrasta do 20%. Jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że witamina C zawarta w szpinaku  w trakcie dłuższego przechowywania zmniejsza poziom przyswajania, stąd też rekomenduje się jak najszybciej po zbiorze lub zakupie szpinaku, spożycie go, najlepiej w formie surowej. Garść inspiracji jak wykorzystać szpinak, znajdziesz pod koniec artykułu.

koktajl ze szpinaku

Szpinak właściwości zdrowotne

Oprócz wartości odżywczych, jakie możemy pozyskać z umieszczenia szpinaku w diecie, posiada on także cały wachlarz pozytywnego oddziaływania na Twoje zdrowie.

Sokoli wzrok

Dzięki zawartości karotenoidów, szpinak dobroczynnie oddziałuje na wzrok, a jeśli masz dolegliwości z nim związane, szpinak wyciągnie do Ciebie pomocną dłoń. Zeaksantyna i luteina zawarte w związkach karotenoidowych wpływają zbawiennie na stan Twoich oczu, poprawiają kondycję plamki żółtej, która z biegiem czasu ulega stopniowej degradacji, co w rezultacie znacząco pogarsza wzrok, prowadząc w efekcie do ślepoty. Związki karotenoidowe mogą obniżać także ryzyko zaćmy. Prawidłowa, zdrowa dieta, połączona z wprowadzeniem do Twoich posiłków szpinaku, z pewnością pomoże zachować w optymalnym stanie wzrok.

świeży szpinak

Działanie antynowotworowe

Antyoksydanty (luteina, beta-karoten, witamina C, K, E i neoksantyna) zawarte w tych zielonych liściach mają wpływ także na usuwanie wolnych rodników, które mają wpływ na uszkodzenia, pojawiające się w pasmach DNA. Przeciwutleniacze są niezwykle pomocne w poprawianiu odporności, zmniejszają również ryzyko wystąpienia miażdżycy. Szpinak jest polecany także osobom palącym papierosy, ponieważ oczyszcza organizm z powstałych toksyn. Zawierając witaminę K, szpinak jest w stanie także poprawić krzepliwość krwi, działając dobroczynnie dla naszego układu krążenia.

Pamięć, koncentracja

Szpinak poprawia pamięć i poziom koncentracji, pozwala lepiej skupiać się na zaplanowanych zadaniach. Jeśli w trakcie Twoich codziennych zmagań np. w pracy jesteś narażony na stres wynikający z nadmiaru obowiązków, powinieneś spożywać więcej szpinaku, ponieważ w naturalny sposób pomaga go zredukować, uspokaja, więc może to więc czas aby spróbować odstawić suplementy, a na ich miejsce zaprosić szpinak?

Szpinak a krew

Potas, odpowiedzialny za pomoc w obniżaniu ciśnienia krwi, doprowadza do wydalania z naszego organizmu sodu, który może występować w nadmiarze, ponad to usprawnia stan Twoich naczyń  krwionośnych. Szpinak, który zawiera także wapń, pomaga w prawidłowym skurczu mięśni, także jeśli chodzi o mięsień serca. Magnez także występuje w bogatym składzie szpinaku, a działa dobroczynnie na usprawnianie pracy serca. Na problemy z niedokrwistością, pomoże z pewnością żelazo, jakiego źródłem jest to zielone warzywo.

Szpinak a trawienie

Ta kopalnia pozytywnych właściwości, jakie daje nam szpinak, zdaje się nie mieć końca. Wpływa on także zbawiennie na trawienie, a to dzięki błonnikowi, którego przypada 3 g na ilość 100 g szpinakowych liści. Zadaniem błonnika jest odpowiednie normowanie pracy jelit, a zbędne tłuszcze wydalane są z kałem, wówczas następuje pozbywanie się z organizmu cholesterolu złego. Jeśli chodzi o problemy trawienne, szpinak także przychodzi z pomocą. Poprzez sekretynę, która wzmaga wytwarzanie soku trzustkowego, co nieodparcie wpływa na poprawienie pracy hormonu żołądkowo-jelitowego.

Anemia, choroby starcze

Dzięki zawartości żelaza, spożywanie szpinaku może pomóc w walce z anemią, ale jego przyswajanie będzie niższe, gdyż jest pochodzenia roślinnego. Ma on praktycznie taką samą ilość żelaza, co wołowina, ale przyswajalność żelaza pochodzenia zwierzęcego jest wyższa, gdyż wynosi 20%, a szpinaku około 1%. Natomiast osoby starsze powinny jednak wprowadzić szpinak do swojej diety, gdyż przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera, a także może przyczynić się do ochrony przed zapaścią na Parkinsona.

Ciąża i szpinak

Kobiety w ciąży powinny zwrócić uwagę na pozytywne oddziaływanie szpinaku, z uwagi na zawarty w nim kwas foliowy. Oprócz tego, że pomaga w profilaktyce zachorowań na dolegliwości układu krwionośnego, to okazuje się niezwykle pomocny w tworzeniu się DNA płodu, a także w prawidłowym rozwoju układu nerwowego dziecka. Istotnie ważną kwestią w jakiej działa jest także pomoc w zapobieganiu ryzyka wystąpienia bezmózgowia i rozszczepu kręgosłupa.

Szpinak kcal i dieta

Jak już wspomnieliśmy szpinak zawiera w 100 gramach tylko liczbę 23 kalorii! Stąd może być zastosowany jako baza dla sałatek do wykorzystania w dietach. Witaminy z grupy B i potas są wykorzystywane w procesie spalania węglowodanów i tłuszczów w metabolicznym procesie, obniżają one  cholesterol. Amerykańscy naukowcy z uczelni wyższej w stanie Luizjana przeprowadzili badania, z których wynika, że spożycie szpinaku znacząco przedłuża uczycie sytości jakie nam towarzyszy, a wszystko to dzięki tylakoidom, czyli hormonom odpowiadającym za wysyłanie sygnału informującego o uczuciu sytości, a co a tym idzie, nie ulegamy pokusie podjadania niezdrowych przekąsek lub zajadania słodkości.

Komu nie wolno?

Mimo, że szpinak ma tak wiele dobroczynnych właściwości, są osoby które jednak powinny go unikać. W przypadku osób cierpiących na dolegliwości związane z odkładaniem się kamieni nerkowych, są zmuszone do rezygnacji ze szpinaku, gdyż posiada on szczawiany, które mogą wchodzić z wapniem w reakcję, a następnie wytrącają się nawet i w formie piasku, osiadającego na nerkach. Jeśli jednak mamy do czynienia z dną moczanową i stadium ataków, musimy również mocno zwrócić uwagę na drastyczne zminimalizować spożywanie szpinaku, tak samo w przypadku osteoporozy, gdyż kwas szczawiowy zawarty w szpinaku może wpływać na ograniczenie przyswajania wapnia.

Jak przyrządzać szpinak? Garść inspiracji

Nie ulega wątpliwości, że najwięcej bogatych składników i właściwości,  będzie miał świeży, surowy szpinak. Mrożonki ze szpinakiem sprawiają, że traci on swoje pozytywne oddziaływania zdrowotne. Najlepiej sprawdzi się do lekkich sałatek, do których jest polecany właśnie szpinak baby, czyli młode liście.  Szpinak w formie sałatki najlepiej jest łączyć z serami typu feta, oscypek, parmezan, ser pleśniowy i mozzarella, do tego przełamanie owocem, np truskawką, brzoskwinią, rekomenduje się też suszoną żurawinę. Można ją ubogacić pomidorkami, lekkim dressingiem i jajkiem (w celu wyrównania wapnia, które wypłukuje kwas szczawiowy). Szpinak doskonale sprawdzi się do dań z makaronem, i ryżem (poddusić na oliwie i czosnku, doprawić solą i pieprzem). Penne ze szpinakiem w sosie serowym możesz kupić w wersji gotowej. Możesz również zdecydować się na przygotowanie dania samodzielnie. 

sałatka ze szpinakiem

Unikaj gotowania szpinakowych liści, ponieważ dość, że tracą swoje właściwości to nie będą wyglądać zbyt estetycznie. Przed przygotowaniem takiego obiadu trzeba pamiętać aby kupić szpinak w większej ilości, gdyż podczas obróbki cieplnej, traci sporo objętości. Aby liście szpinaku zachowały piękny, zielony kolor i zachwyciły oko gości, przed podaniem na stół, skrop je sokiem z cytryny. Szpinak świetnie odnajduje się także jako nadzienie do pierogów (w połączeniu z serem białym lub fetą) a także może grać pierwszoplanową rolę w tartach i farszach do mięs. Hitem ostatnich lat stało się także ciasto ,,Leśny mech”, którego  głównym składnikiem biszkoptu jest właśnie szpinak, zblendowany. Inspiracji nie brakuje, wystarczy tylko chcieć je wprowadzać w życie wraz ze zdrową dietą i …szpinakiem.

Ciekawostka

W 1929 r.  E.C Segar utworzył bohatera komiksów i kreskówek przedstawiających Popeye’a, który był marynarzem. W trakcie swoich podróży spotykał na swojej drodze różne przygody, z którymi musiał sobie radzić sam. Dzięki temu, że jego dieta było bardzo bogata w szpinak, zyskiwał on dzięki temu nadludzkie siły. Jego przygody z niekrytą fascynacją obserwowali widzowie (szczególnie ci najmłodsi), podziwiając jednocześnie podkłady siły, jakie bohater uzyskiwał ze szpinaku, którego sprzedaż wzrosła wtedy o około 33%. Szpinakowy szał ogarnął przede wszystkim całe USA, gdzie w Crystal Lake w stanie Texas, 26 marca 1937 roku został wzniesiony pomnik Popeye’a, za zasługi w rozpowszechnianiu wiedzy o wartościach szpinaku.

Szpinak jest tak uniwersalny, że z pewnością odnajdzie się w każdej kuchni i nawet wśród niejadków lub dotychczasowo sceptycznie nastawionych do niego – znajdzie sobie sojuszników. Niesie za sobą dużo pozytywnych oddziaływań i jeśli tylko nie cierpisz na jedną z chorób, wykluczających szpinak z diety, powinieneś dać mu szansę i wprowadzić do Twoich kuchennych rozwiązań, a on z całego serca odwdzięczy się dobroczynnymi właściwościami i pysznym smakiem, ubogacając Twoją dietę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here