Proces liofilizowania – zalety

0
976

Czy wiesz, że proces liofilizacji pozwala zachować przydatność do spożycia różnych produktów spożywczych nawet przez 25 lat? Jest to jedna z najlepszych metod utrwalania jedzenia. Nie tylko przedłuża trwałość surowców, ale zachowuje także ich wartościowy skład, w tym witaminy i minerały. Dzisiaj produkty wysuszone, bo taki jest efekt liofilizacji, są dostępne dla każdego i z całą pewnością warto z nich korzystać. Dowiedz się więcej już teraz.

Czy produkty liofilizowane to żywność instant?

Absolutnie nie i tych dwóch procesów przetwarzania produktów spożywczych nie powinno się ze sobą łączyć. Liofilizacja przebiega w pełni naturalnie, po prostu produkt spożywczy zostaje całkowicie pozbawiony wody, następnie zamrożony, a potem wysuszony. Liofilizowane owoce w proszku Helpa i inne produkty przeznaczone do spożycia, które przeszły proces liofilizacji, to 100% owoców i warzyw! Nie zawierają konserwantów, aromatów, barwników i innych chemicznych substancji.

W odróżnieniu od produktów liofilizowanych te instant są wręcz nafaszerowane chemią. Aby móc szybko przygotować je do spożycia, dodaje się do nich spulchniacze, polepszacze smaku, konserwanty, sól i tłuszcz, a sam proces instant przebiega poprzez użycie wysokiej temperatury, która niszczy najważniejsze wartości odżywcze. Z całą pewnością nie można stwierdzić, że produkty instant są zdrowe, zaś składniki liofilizowane jak najbardziej tak.

Dlaczego produkty liofilizowane są zdrowe?

Fakt, że produkty liofilizowane zachowują swoją świeżość i przydatność do spożycia, nie jest ich jedyną zaletą. Warto podkreślić, że tego rodzaju proces pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze, które dodatkowo są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm[1].

Jednocześnie, produkt liofilizowany zachowuje swoje naturalne walory smakowe, nie zawiera chemii, do tego można go z łatwością przechowywać, ponieważ zmniejsza swoją objętość oraz masę.

Na jakie produkty liofilizowane warto stawiać?

Produkty liofilizowane już dawno przestały być przeznaczone jedynie dla podróżników, osób realizujących survivalowe wyprawy czy żołnierzy na misjach. Dzisiaj z powodzeniem można wykorzystywać je w domowej kuchni, w ramach przygotowywania codziennych posiłków.

Doskonałym wyborem będą zupy z liofilizowanymi warzywami, różnego rodzaju sosy albo kaszki dla całej rodziny z dodatkiem liofilizowanych owoców. W ten sposób udaje się znacznie skrócić czas spędzany w kuchni, jednocześnie dbając o serwowanie wszystkim członkom rodziny dań naturalnych, pełnowartościowych, zdrowych i smacznych. Liofilizowane owoce albo warzywa mogą stanowić również doskonałą przekąskę, na przykład podczas całodniowej wycieczki za miasto, w czasie plażowania na wakacyjnym urlopie albo kiedy odbywa się długą podróż samochodem.

[1] https://regio-food.pl/liofilizacja-i-zaltey-jej-stosowania/

https://zdrowie.tvn.pl/a/zywnosc-suszona-i-liofilizowana-czy-jest-zdrowa-jakie-ma-wady-i-zalety, http://www.najlepsze-porady.pl/kulinaria/czy-owoce-i-warzywa-liofilizowane-sa-zdrowe.html

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here