Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” jest powszechnie znane. I choć jest w tym sporo prawdy, wiele osób wciąż bagatelizuje znaczenie diety dla utrzymania zdrowia. A tymczasem nieodpowiednie żywienie niesie ze sobą wiele konsekwencji i są to nie tylko częste gazy, które również bywają problemem, ale też inne schorzenia, wymagające indywidualnego podejścia i często specjalnej terapii.
Niezdrowe żywienie przyczyną chorób cywilizacyjnych
Jakie są najczęstsze z wymienianych chorób cywilizacyjnych XXI wieku? Światowa Organizacja Zdrowia od lat alarmuje o pandemii otyłości, która stała się plagą naszych czasów i wynika głównie z błędów dietetycznych, czyli spożywaniu potraw zbyt kalorycznych o małej wartości odżywczej. Brak czasu, spowodowany szybkim tempem życia i nastawieniem na karierę oraz popularność barów szybkiej obsługi i gotowych posiłków sprawiły, że coraz więcej osób nie myśli o tym, aby zdrowo się odżywiać, a po prostu, żeby zaspokoić głód. Częstym błędem jest nieregularne spożywanie posiłków, a przy tym doprowadzanie organizmu do stanu ssania w żołądku z głodu, co z kolei skutkuje tym, że następnie się przejadamy. Nie jest to zdrowe i prowadzi do nadwagi, a potem otyłości, które same w sobie wiążą się ze zwiększeniem ryzyka chorób serca i układu krążenia, a także różnych schorzeń kości i stawów oraz innych niedogodności.
Czy zła dieta skraca życie?
Dlaczego tak ważne jest dbanie o odpowiednie żywienie? Specjaliści alarmują, że zła dieta, stosowana przez wiele lat, może przyczynić się do rozwoju groźnych chorób, które bezpośrednio mogą wpłynąć na skrócenie życia, a także zaważyć na jego jakości. Nie chodzi o to, aby całkowicie unikać „drobnych grzeszków”, jednak ciało człowieka potrzebuje makroskładników, witamin i minerałów, które najlepiej dostarczać mu wraz z pożywieniem. Tymczasem nadmiar cukrów i tłuszczów trans bardzo mu szkodzi, prowadząc do miażdżycy i cukrzycy, jednak w tzw. gotowcach, to właśnie takich substancji jest bardzo dużo. Warto wiedzieć także, że nadwaga i otyłość to nie tylko to, co widzimy na zewnątrz, ale również otłuszczenie organów wewnętrznych, mogące doprowadzić do zaburzeń w ich funkcjonowaniu.
Jakie produkty wyeliminować z diety?
Do najgroźniejszych dla zdrowia produktów spożywczych zaliczamy między innymi:
- fast-foody,
- słodycze,
- słone przekąski, np. chipsy,
- słodkie napoje,
- zupy instant,
- produkt smażone (zwłaszcza w dużej ilości tłuszczu),
- dania gotowe o niepewnym składzie.
Częste spożywanie takich produktów może prowadzić do poważnych chorób, a przy tym nie jest zdrowe dla układu pokarmowego. Może powodować wzdęcia, częste gazy, problemy z wypróżnianiem, przyczyniając się do uczucia ogólnego dyskomfortu.
Jak poprawić nawyki żywieniowe?
Jeżeli chcemy wspomóc własne zdrowie dietą, musimy wiedzieć, że nikt nie wykona pracy za nas. Konieczne jest duże zaangażowanie w zmianę nawyków i szczegółowe przestrzeganie nowych zaleceń. Osoby, które niewiele wiedzą na temat tego, jak zdrowo się odżywiać, mogą skorzystać z pomocy dietetyka. Aktualnie o zdrowe jedzenie nietrudno, nawet gdy korzystamy z gotowców, gdyż istnieje wiele punktów, oferujących diety pudełkowe, składające się z pełnowartościowych posiłków.