Prawidłowa dieta osób chorych na grzybicę

0
1980

Grzybica przewodu pokarmowego, a także inne postacie drożdżycy wymaga stosowania odpowiedniej diety. Jadłospis zawierający produkty przeciwgrzybiczne zwiększa skuteczność leczenia konwencjonalnego, niweluje dolegliwości oraz poprawia samopoczucie. Dieta przeciwgrzybicza przede wszystkim ma zahamować nadmierny rozrost drożdżaków i przywrócić naturalną równowagę mikroflory jelitowej. Zobacz, jaka jest prawidłowa dieta osób chorych na grzybicę.

Dieta przeciwgrzybicza jest konieczna przy leczeniu różnego rodzaju grzybic i drożdżaków. Wynika to z tego, że wywołujące grzybice drobnoustroje intensywnie rozmnażają się i rozprzestrzeniają czerpiąc energię i składniki pokarmowe z niektórych produktów żywieniowych, przede wszystkim tych zawierających witaminy z grupy B. W związku z tym dieta przy grzybicy powinna być urozmaicona, dobrze zbilansowana i pozwalać na uzupełnianie niedoborów składników pokarmowych.

Lekkostrawna dieta przy grzybicy

Przy grzybicy najlepsze efekty przynosi dieta lekkostrawna. Nie obciąża ona podrażnionych jelit i zapewnia korzystne warunki dla prawidłowego wzrostu flory bakteryjnej. Dieta lekkostrawna wspomaga również pracę układu immunologicznego i regenerację organizmu. Zaleca się, aby na diecie przeciwgrzybicznej posiłki jadać systematycznie, ale w małych porcjach. Podaje się, że regularne dostarczanie pożywienia zwiększa energię do walki z drożdżakami. Na diecie przeciwgrzybicznej należy gotować na wodzie lub na parze, jednocześnie unikając smażenia, pieczenia i duszenia na tłuszczu. Przygotowywane potrawy powinny mieć łagodny smak. Nie powinno stosować się ostrych i ciężkostrawnych przypraw, te można natomiast zastąpić ziołami np. tymiankiem lub bazylią.

Dieta osób chorych na grzybicę: cukier – stop!

Grzyby i drożdże bardzo lubią cukier. Jest on niezbędnym składnikiem dostarczającym im energii. Jeśli nie dostaną go w odpowiedniej ilości, to mogą wywołać niedocukrzenie organizmu, bowiem grzyby wykorzystają wszystkie cukrowe rezerwy. Dlatego też, przy grzybicy często odczuwa się ochotę na coś słodkiego, wilczy głód i osłabienie, kiedy przez dłuższy czas nie dostarcza się do organizmu cukru. Należy jednak pamiętać, że prawidłowa dieta osób chorych na grzybicę to ta niskowęglowodanowa. Ograniczona ona ilość spożywanego cukru do minimum. Pomaga to w minimalizowaniu rozwoju grzybów i łagodzi dolegliwości.

Będąc na diecie przeciwgrzybicznej, zamiast po cukry proste należy sięgać po te złożone. Złożone węglowodany są wolniej trawione i przyswajane oraz stopniowo dostarczają niezbędna dla orgazmu energię. Ponadto uzupełniają niedobory witamin z grupy B. Złożone węglowodany znajdziemy m.in. w brązowym ryżu, grubych makaronach al denta oraz ziemniakach.

Warzywa w diecie antygrzybiczej

Podstawą diety osób chorych na grzybicę są warzywa. Powinno się je jeść na surowe w wymiarze 4-5 porcji dziennie. Świeże warzywa na diecie przeciwgrzybicznej powinny być dodawane do każdego posiłku. Wynika to z tego, że zawierają one nieduże ilości cukrów, za to dużo witamin i składników mineralnych, które wspomagają pracę układu odpornościowego. W warzywach znajdziemy też błonnik pokarmowy ułatwiający oczyszczenie jelit z toksyny wytwarzane przez grzyby. Na diecie przeciwgrzybicznej szczególnie ważne jest jedzenie: marchewki, bakłażana, cukinii, buraków, dyni, pietruszki, kopru włoskiego, szpinaku. Warzywa najlepiej jeść na surowo, cienko obrane ze skórki. Można je też ścierać na tarce lub krótko gotować na parze.

Ryby w diecie na grzybicę

Obowiązkową pozycję w diecie na grzybicę stanowią ryby morskie. Najlepiej spożywać je duszone lub pieczone w folii bez tłuszczu. Ryby na diecie przeciwgrzybicznej powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu. Będą one stanowić alternatywę dla mięsa (na diecie przeciw grzybicy można jest jedynie niewielkie ilości chudego mięsa drobiowego). Jedzenie ryb jest wskazane przede wszystkim, dlatego że zawierają one duże ilości kwasów omega 3. Te znajdziemy też w orzechach i migdałach, oleju lnianym, rzepakowym oraz oliwie z oliwek. Kwasy omega 3 wykazują działanie przeciwzapalne oraz wspomaga pracę układu odpornościowego.

Nawadnianie organizmu na diecie przeciwgrzybiczej

Osoby zmagające się z drożdżycą powinny szczególną uwagę zwróci na nawadnianie organizmu. Woda ma właściwości oczyszczające, dlatego zalecane jest picie co najmniej 2-3 litrów płynów dziennie. Pomoże to pozbyć się z jelit toksyn wytwarzanych przez grzyby. Należy pamiętać, aby płyny pić powoli małymi łykami – pomoże to w lepszym nawodnieniu organizmu. Oprócz wody do diety antygrzybicznej można włączyć też buliony warzywne, naprawy ziołowe z kopru włoskiego, lipy i melisy.

Zasady prawidłowej diety osób chorych na grzybicą

Dietę przeciwgrzybiczą należy prowadzić przez kilka tygodni. Składa się ona z 3 etapów, a każdy z nich trwa od 7 do 10 dni. Pierwszy etap to rezygnacja z przetworów zbożowych i owoców, i zastąpienie ich ziemniakami łączonymi z warzywami. Na tym etapie można jej jaja, ryby morskie, chudy drób i cielęcinę, zupy warzywne, mleko i jogurty z sera owczego i koziego. W drugim etapie wprowadza się posiłki zawierające przetwory zbożowe np. chleb orkiszowy. Trzeci etap to kolejne wprowadzenie posiłków z przetworami zbożowymi, surowych warzyw, orzechów i jogurtów naturalnych.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here